Biznis vesti

Borba sa "stanovima na dan": Stambeno pitanje postalo jedan od najvećih problema u Grčkoj, vlada uvodi nove mere

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/09/2024

-

18:53

Borba sa "stanovima na dan": Stambeno pitanje postalo jedan od najvećih problema u Grčkoj, vlada uvodi nove mere
Borba sa "stanovima na dan": Stambeno pitanje postalo jedan od najvećih problema u Grčkoj, vlada uvodi nove mere - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Namera grčke vlade da uvede ograničenja u vezi sa radom platforme AirBnb u zemlji, sa posebnim naglaskom na "crvene" oblasti, odnosno područja koja se pretežno nalaze u blizini centra Atine i koja su posebno opterećena, uskoro bi mogla da postane realnost.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis predstaviće nekoliko potencijalnih mera tokom njegovog govora na Međunarodnom sajmu u Solunu (DEΘ) za rešavanje stambenog pitanja u Grčkoj i sve većeg problema nalaženja nekretnina za dugoročno iznajmljivanje. Među tim merama moglo bi da bude ograničavanje broja dana tokom kojih neka nekretnina može biti "stan na dan", ali i poreske olakšice vlasnicima tih nekretnina da se prebace u režim dugoročnog iznajmljivanja.

Micotakis je još u maju najavio da ova zemlja razmatra dodatna ograničenja na tržištu AirBnb-ja, ograničavajući broj noćenja tokom kojih se stanovi i kuće mogu koristiti za kratkoročna iznamljivanja.

"Proučavamo tržište AirBnb-ja, prvenstveno u Atini, da vidimo da li možemo logično da ograničemo kratkoročna iznajmljivanja, kako bismo oslobodili više nekretnina za dugoročna iznamljivanja", rekao je on tada i nastavio:

"Videćemo takođe koliko vremena ukupno treba da dozvolimo tokom godine da se neka nekretnina može iznajmljivati putem platformi poput AirBnb-ja. Proučavamo jer je to složeno pitanje", dodao je.

AP Photo/Michael Varaklas

 

Tržište AirBnb-ja u Grčkoj se smatra odgovornim za povećanje cena i smanjenje ponude nekretnina za dugoročna iznajmljivanja. Mnoge grčke porodice imaju problem da nađu stan, posebno u urbanim centrima kao što su Atina i Solun.

Osim toga, za ovaj problem su takođe odgovorni i vlasnici Zlatnih viza, koji su kupovali više nekretnina kada je prag za vizu iznosio samo 250.000 evra i mnogi su ih, naravno, pretvorili u "stan na dan".

Šta bi donele nove promene?

Prema analizi nekretnina za kratkoročno iznajmljivanje u Grčkoj, koje je sprovela Nezavisna uprava javnih prihoda (AADE), može se videti realnija slika koja će postati mapa na kojoj će se razvijati strategija vlade koja bi doprinela rešavanju stambenog pitanja.

Naime, u ukupnom fondu nekretnina koji dostiže 10 miliona širom zemlje, nekretnine koje se iznajmljuju kratkoročno procenjuju se na oko 100.000. Od tih 100.000 nekretnina, većinu iznajmljuju fizička lica, a ne profesionalci (tj. vlasnici sa više od 2 nekretnine na kratkoročnoj osnovi), dok dužina iznajmljivanja, u većini slučajeva, ne prelazi 90 dana godišnje.

S obzirom na ove podatke, grčka vlada će, veruje se barem za sada, ignorisati predloge za aktivaciju "zamrznute" zakonske odredbe koja predviđa plafon od 90 dana godišnje za iznajmljivanje preko AirBnb-a. Ono što izgleda da napreduje kao potencijalno rešenje jeste primena privremenog ograničenja u zaštićenim oblastima, u urbanim centrima u početku, a možda i na ostrvima u budućnosti - posebno tamo gde je utvrđeno da nekretnine koje se iznajmljuju kratkoročno prelaze pet odsto ukupnog fonda nekretnina dostupnih za iznamljivanje, prenosi "Newmoney.gr".

Prema ovom scenariju, u mnogim oblsatima u centru Atine, ali i njenim južnim predgrađima, kao i u Solunu, biće uspostavljeno proporcionalno iznajmljivanje, odnosno kompromisno rešenje između kratkoročnih i dugoročnih iznajmljivanja. Ako se to preokrene na račun dugoročnih iznajmljivanja, tada će se obustaviti izdavanje novih dozvola za kratkoročna.

Dodatno, evidencija nekretnina ići će do samog nivoa poštanskog broja što znači da privremeno obustavljanje dozvola ne bi bilo na celom nivou opštine, već na segmentima unutar iste opštine, u zavisnosti od podataka koji će se prikupljati svake godine.

Ovo je jedan od dva pravca rešavanja stambenog pitanja koji će biti predstavljen od strane Micotakisa tokom njegovog govora na sajmu DEΘ.

Unsplash

 

Drugi pravac se odnosi na oko 700.000 nekretnina širom zemlje (200.000 u urbanim centrima) koje nisu u funkciji. Njima će biti pružen značajan podsticaj da se otvore i stave na raspolaganje za durogoročno iznajmljivanje. Sličan podsticaj može biti dati i vlasnicima stanova na dan kako bi prešle na klasično iznajmljvanje.

To uključuje zabranu kratkoročnih iznajmljivanja na više od dve nekretnine po poreskom registracionom broju (AFM) korisnika prihoda ili vremenska organičenja koja ne bi smela da prelaze 90 dana godišnje.

Ako se nekretnina nalazi na ostrvu sa manje od 10.000 stanovnika, vreme ograničenja bi bilo maksimalno 60 dana, ali ako to donese prihode manje od 12.000 evra, moglo bi se produžiti, iako bi se vlasnici nekretnina mogli naći u situaciji da poseduju jedinice koje možda neće moći da iznajme nakon što se dostigne limit.

Na osnovu nedavno prikupljenih podataka kompanije AirDNA, tokom prvog kvartala 2024. u centru Atine, 18,5 odsto nekretnine bili su stanovi na dan, što iznosi 12.762 jedinice.

Međutim, ograničenja se neće primenjivati ovog leta, pošto vlada želi da zadrži turistički promet, a kratkoročna iznajmljivanja su čak popularnija u nekim mestima od hotela, dok se ta industrija takođe žali na nelojalnu konkurenciju.

 

 

Komentari (0)

Biznis