"Sa ovog drveta ako bude bila kofa trešanja, to će biti super": Zašto je smanjen rod i koliko će da pretekne za berbu
Komentari23/04/2025
-14:15
Ritopek, naselje u opštini Grocka, jedno je od poznatijih mesta u Srbiji po proizvodnji trešanja. Međutim, ove godine njihov prinos biće značajno manji. Sudeći prema trenutnom stanju plodova, biće i poljoprivrednika koji ove godine neće da zovu radnike za berbu jer neće biti šta da se obere. Postavlja se pitanje šta je uticalo na smanjenje roda, ali i kakve cene tog voća mogu da se očekuju.
Da situacija nije dobra uverila se i ekipa Euronews Srbija, koja je posetila voćnjak Zlatka Ignjatovića iz Ritopeka.
On kaže da bi plod trešnja sorte burlat trebalo do sada da bude veći.
"Vidite koliko ima ovih sitnih. Znači, ovde nema desetak posto roda koji bi mogao da se nabere ove godine", rekao je on.
Na slabo napredovanje plodova u tom delu Grocke uticao je mraz, ali još više to što nije bilo pčela.
"Bilo je hladno. Sve ove sitne trešnje, one nisu uspele da se oplode. Znači, nije bilo pčela da ih oplodi ili drugih insekata koje ih oplođuju zato što je u to vreme padala kiša, bilo je hladno", rekao je Ignjatović.
Od krupnih plodova koji su uspeli da se oplode možda bude nešto.
"Ovo sve što je sitno, to nema ništa. Znači, to je totalna katastrofa", rekao je on.
Sorta burlat je rana sorta i data joj je sva moguća agrotehnika što se, objašnjava Ignjatović, vidi i po listu.
"Drvo je u baš dobroj formi, jako i snažno, koje bi trebalo da da dosta roda. Sa ovog drveta će biti možda 15 odsto od onoga koliko je trebalo", rekao je on.
Prema njegovim rečima, poznija sorta malo više obećava.
On dodaje da ono što je krupno, to ostaje, a ono sitno od plodova će otpasti.

Euronews
"Sorta erc je malo specifična. I kad ostane ovako krupna, ona zna da se razredi, pa da opadne. I ovo je zato što nije bilo pčela. Sve ovo što vidite je sitno, znači nema pčela. Nije moglo da se oplodi jer je bilo jako hladno vreme. Pčela neće da radi kad je hladno vreme. Čim malo grane sunce, mi čujemo kako one zuje, nešto se dešava", rekao je Ignjatović i dodao da inače u vreme kada cvetaju trešnje, to je kao u košnici od zujanja pčela.
Koliko će ostati trešnje za branje?
Ignjatović kaže da će prinos trešanja ove godine biti mnogo lošiji nego prošle godine.
"U odnosu na prošlu godinu, 20 odsto je kod mene ostalo. Ima delova u Ritopeku gde je mraz sve uništio. Tu nemate ni ovih sitnih trešanja nego samo šupalj cvet stoji. Ima ljudi koji neće da zovu radnike za berbu, nema šta za berbu", rekao je on.
Na pitanje kakve se onda cene mogu očekivati, Ignjatović kaže da će to bude onako kako otkupljivači kažu, a ne kako poljoprivrednici kažu.
"Sa ovakvim rodom što imamo sad, pa nas ne može deset evra da izvadi za kilo, a kamoli bilo šta drugo", rekao je on.
Berba onoga što je ostalo od plodova se očekuje od 15. do 20. maja.
"Znači ovo što je poraslo, to će ostati. Ovo što je sitno, to će da opadne. Ja vam kažem, sa ovog drveta ako bude bila kofa trešanja to će biti super", rekao je Ignjatović.
Još lošija je situacija kada je reč o kajsiji.
"Imam kajsije preko Dunava pošto mi iz Ritopeka imamo zemlju preko Dunava. I tu imamo dosta zemlje. Kajsije kod mene nema ništa preko Dunava. Ja imam negde oko dva i po hektara kajsije", kaže on.
Ignjatović dodaje da je u Ritopeku na nekim mestima ostalo nešto kajsije, ali isto slabo.
"A preko Dunava nema ni kajsija, ni breskvi, ni trešnja, ni šljiva. Nema ništa. Jer je bio mraz od minus sedam mraz. Neka priča kruži, to je struka rekla - na minus dva strada 10 odsto ploda, na minus četiri strada 90 dsto ploda, a na minus 6-7, koliko je bilo ovde, nema šta da ostane", rekao je Ignjatović.
Komentari (0)