Evropa

Rodna ravnopravost "kroji" novu evropsku vladu: Rumunija odabrala kandidatkinju za ekonomski portfelj

Komentari

Autor: Euronews

04/09/2024

-

14:26

Rodna ravnopravost "kroji" novu evropsku vladu: Rumunija odabrala kandidatkinju za ekonomski portfelj
Rodna ravnopravost "kroji" novu evropsku vladu: Rumunija odabrala kandidatkinju za ekonomski portfelj - Copyright Prinstcreen YouTube/Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

veličina teksta

Aa Aa

Rumunija je promenila svoj izbor za komesara kao odgovor na pozive Ursule Fon der Lajen za rodnu ravnopravnost u njenom narednom kabinetu. 

Bukurešt, koji se bori za ekonomski portfelj u novoj evropskoj vladi, nominovao je bivšu ministarku za fondove EU i državnog sekretara za javne nabavke, novoizabranu poslanicu Evropskog parlamenta Roksanu Minzatu.

Bukurešt bi - ekonomiju

Rumunska vlada je ove nedelje promenila svog kandidata za komesara, odredivši novoizabranu evroposlanicu Roksanu Minzatu, u skladu sa planom predsednice Komisije Ursule fon der Lajen za rodnu ravnopravnost u njenom kabinetu. 

Bukurešt se takođe nada da će ovaj potez poboljšati šanse zemlje da dobije uticajniji portfelj u kabinetu. 

Minzatu je bivša ministarka za evropske fondove i državni sekretar sa fokusom na javne nabavke. 

Rumunski premijer Marsel Čolaku prvobitno je izabrao poslanika EP Viktora Negreskua iz socijaldemokrata, ali je pristao na politiku koju je predložila predsednica fon der Lajen. 

Bukurešt – kao i nekoliko drugih prestonica EU – "puca" na ekonomski portfelj i slanjem žene sa dokazanim kompetencijama i iskustvom Rumunija je zaista povećala svoje šanse da dobije željeniju, uticajniju poziciju u kabinetu. 

"Mi gledamo na konkurentnost Evropske unije i sve ostale zadatke i ciljeve koji su pred nama, jer smo očigledno u trenutku kada u globalnoj konkurenciji Evropa treba nešto da uradi, treba da se industrijalizuje", rekla je ona za Euronews.

"Radila sam u oblasti nabavki, moramo da pogledamo kako da iskoristimo javne nabavke da podržimo stratešku autonomiju Evrope i kako možemo da podržimo naš ekosistem malih i srednjih preduzeća, lokalnih proizvođača, evropskih proizvođača", rekla je ona. 

Tanjug/Bled Strategic Forum/Marko Aranđelović

 

Von der Lajen je zatražila od država članica još jednom da pošalju imena žene i muškarca kako bi uredila svoj kabinet na osnovu iskustva i sposobnosti, uz davanje prioriteta ukupnoj rodnoj ravnopravnosti. 

Iz odlazeće Komisije, od 27 članova - 12 je žena komesara.  

Rodna ravnopravnost se ne dešava "organski"

Do sada se samo oko trećine zemalja obavezalo da pošalje ženu za narednu Komisiju, uključujući Belgiju, Španiju i Bugarsku. 

Minzatu kaže da su takve politike neophodne jer se rodna ravnopravnost ne dešava "organski".

Štaviše, ona se plaši da trenutna grozničava atmosfera koja zahvata politiku u Evropi – posebno kada se poklapa sa usponom krajnje desnih stranaka, vodi ka preokretu po pitanju ženskih prava. 

"Ja sam pristalica fer, uravnotežene zastupljenosti muškaraca i žena u javnom životu. A to se ne dešava organski skoro nigde", rekla je Minzatu.

"Dakle, ja sam pristalica vrste alata u kojem imate ovaj zahtev da imate, i žene i muškarce, kompetentne, očigledno kompetentne kandidate. 

Na nedavnim izborima za Evropski parlament zabeležen je pad broja žena koje su izabrane, po prvi put u 45 godina. 

Iako je pad bio mali – samo 1 odsto – to je bio prvi put da je trend opao. 

"Brojke su lošije nego što su bile, što govori da mislite da imate napredak, a to se može preokrenuti", rekao je delegat Poverenika. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa