Evropa

Bugarska poslušala savet Ursule fon der Lajen: Predložila ženu i muškarca za mesto evropskog komesara

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2024

-

21:36

Bugarska poslušala savet Ursule fon der Lajen: Predložila ženu i muškarca za mesto evropskog komesara
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Bugarska vlada predložila je Ekaterinu Zaharijevu i Julijana Popova za kandidate za mesto evropskog komesara, postavši tako jedina zemlja koja je javno poslušala savet predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da vlade predlože ženu i muškarca.

Fon der Lajen, prva predsednica EK u istoriji, zatražila je to od vlada kako bi mogla da napravi tim koji je izbalansiran kada je reč o polovima, preneo je Politico.

To se, međutim, nije dogodilo.

Pre saopštenja Bugarske, samo šest žena je imenovano da se priključi timu fon der Lajenove, dok je za kandidate predloženo 17 muškaraca.

Preostalo je još da Belgija i Italija predlože svoje kandidate.

Zaharijeva je bila ministar spoljnih poslova Bugarske od 2017. do 2021. godine, a bila je zadužena i za resor pravde i regionalnog razvoja.

Julijan Popov do nedavno je bio ministar za ekologiju i vode, a obavljao je i funkciju političkog savetnika za centralnu i istočnu Evropu u Evropskoj klimatskoj fondaciji.

Bugarska bi želela da Zaharijeva bude komesar za regionalnu i kohezionu politiku, što bi joj dalo uvid u Evropski fond za regionalni razvoj koji pokriva trećinu budžeta EU.

Popov je, sa druge strane, kandidat za vrlo traženi resor energetike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa