Evropa

Fon der Lajen verovatno neće uspeti da napravi rodnu ravnotežu u svom novom timu

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2024

-

12:38

Fon der Lajen verovatno neće uspeti da napravi rodnu ravnotežu u svom novom timu
AP/Jean-Francois Badias - Copyright AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najverovatnije neće uspeti da postigne rodnu ravnotežu u sastavu svog novog tima, jer su vlade EU odbile njen zahtev da predlože po jednog muškarca i ženu kao kandidate, preneo je Guardian.

Kao prva žena na čelu izvršne vlasti EU, koja je nedavno ponovo izabrana za drugi mandat, Fon der Lajen formira svoj tim komesara, funkcije koja je slična ministarskim funkcijama u vladama, i koji nadgledaju ključne oblasti kao što su spoljna politika, klima, tehnologija i industrija, pregovaraju o trgovinskim sporazumima, nadgledaju primenu evropskog prava, dodeljuju milijarde u grantovima i sastavljaju budžet Unije.

Nakon ponovnog izbora, Fon der Lajen je naglasila da teži jednakoj zastupljenosti muškaraca i žena u svom timu.

Međutim, njen cilj je doveden pod upitnik, nakon što su članice EU ignorisale njen zahtev da predlože po jednog muškarca i ženu.

AP/Francisco Seco

 

Pre roka zakazanog za 30. avgust za dostavljanje imena u Brisel, predloženo je 14 muškaraca i 5 žena, a od sedam zemalja koje još nisu finalizovale nominacije, očekuje se da će dve (Litvanija i Rumunija) uskoro predložiti muškarce, dok se pretpostavlja da će i Belgija i Danska takođe predložiti muškarce.

Muškarci favoriti u Italiji i Portugaliji

Italija i Portugal još nisu konačno odlučili, ali se očekuje da će i tu muškarci biti favoriti, dok su žene favoriti u Bugarskoj.

Kako se navodi, u najgorem scenariju, nova komisija, koja bi trebalo da počne sa radom u decembru, mogla bi da ima 22 ili 26 odsto žena, što je znatno manje od prethodnog saziva komisije, koja je, kada je počela sa radom 2019. godine imala 44 odsto žena.

Predsednica komiteta Evropskog parlamenta za rodnu ravnotežu Lina Galvez pozvala je Fon der Lajen da insistira da vlade EU predlože žene kao kandidate.

"Nikada ne postignemo ništa bez pomeranja granica i vršenja pritiska. Posebno sada, kada su anti-rodni pokreti srž fašističkih, anti-demokratskih pokreta...ne možemo da pokažemo da je naša posvećenost rodnoj ravnoteži slaba", rekla je ona za Gardijan.

Neki lideri EU su izjavili da nemaju nameru da predlože žene jer za to ne postoji zakonska obaveza. 

Vlade koje su ignorisale zahtev Fon der Lajen mogle bi da dobiju manje prestižne portfolije. 
Takođe, manja ravnoteža među polovima mogla bi da oteža odobravanje komisije od Evropskog parlamenta. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa