Briselske vesti

Sklapaju se kockice u timu Ursule Fon der Lajen: Za proširenje Unije mogao bi da bude zadužen dobro poznati političar

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2024

-

14:03

Sklapaju se kockice u timu Ursule Fon der Lajen: Za proširenje Unije mogao bi da bude zadužen dobro poznati političar
Sklapaju se kockice u timu Ursule Fon der Lajen: Za proširenje Unije mogao bi da bude zadužen dobro poznati političar - Copyright AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen donela je prve odluke u vezi sa njenim budućim timom od 26 komesara EU, a kako piše danas nemački Velt, Letonac Valdis Dombrovskis biće izvršni potpredsednik EK koji će se baviti pitanjima proširenja EU i obnove Ukrajine.

Kako navodi Velt, prema želji Fon der Lajen, Dombrovskis, koji trenutno obavlja funkciju komesara za trgovinu i član je političke grupacije Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu (EP), trebalo bi da bude izvršni potpredsednik Komisije koji će se baviti pitanjima "proširenja i rekonstrukcije Ukrajine".

profimedia

 

Fon der Lajen će u novoj Komisiji imati četiri izvršna potpredsednika, pored visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, dodaje Velt.

Tanjug/Bled Strategic Forum/Marko Aranđelović

Ursula fon der Lajen

Prema navodima ovog medija, ključno mesto potpredsednika zaduženog za ekonomiju pripašće italijanskom desničarskom populisti Rafaelu Fitu.

Velt objašnjava, pozivajući se na visoko pozicionirane diplomate EU i insajdere Komisije, da će Fon der Lajen dati Fitu, inače članu partije Braća Italije italijanske premijerke Đorđe Meloni, koja pripada grupaciji Evropskih konzervativaca i reformista u EP, portfelj izvršnog potpredsednika zaduženog za ekonomiju i oporavak nakon pandemije korona virusa.

Ko su kandidati?

Fito trenutno obavlja funkciju italijanskog ministra za evropske poslove, a kao izvršni potpredsednik Komisije nadgledao bi kako se raspoređuje fond bloka za oporavak od pandemije korona virusa vredan više stotina milijardi evra, prenosi Evroaktiv.

Pored toga, Francuz i aktuelni komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton iz grupacije Obnovimo Evropu preuzeće portfelj za industriju i stratešku autonomiju.

Španska ministarka životne sredine Tereza Ribera iz grupacije socijalista i demokrata u EP izabrana je za portfelj "tranzicije", koji će uključivati ekologiju i digitalne poslove.

profimedia

Tereza Ribera

Za izvršnog potpredsednika Komisije biće imenovana i bivša estonska premijerka Kaja Kalas, koja je predložena za novog visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

Slovak Maroš Šefčovič iz grupacije socijalista i demokrata, koji trenutno obavlja funkciju izvršnog potpredsednika Komisije, ostaće komesar zadužen za međuinstitucionalne odnose, prenosi Evroaktiv.

Češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela, koji pripada nezavisnim poslanicima u EP, biće zadužen za energetiku, dok će se pitanjima budžeta baviti trenutni ambasador Poljske u EU Pjotr Serafin. Svaka zemlja članica EU predlaže svoje kandidate za tim od 26 komesara Fon der Lajen.

Euronews je nedavno istraživao koji političari bi mogli da se nađu na čelu svojih zemalja u briselskoj administaciji.

Drugi mandat za Fon der Lajen

Fon der Lajen se smatra izborom Nemačke, a bivša estonska premijerka Kaja Kalas, koju su lideri EU imenovali za mesto visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, predstavnikom Estonije.

Fon der Lajen će tokom svog drugog mandata na čelu EK najverovatnije morati da predvodi tim u kojem dominiraju muškarci, pošto je samo devet država članica predložilo žene za svoje kandidate, među kojima je i Bugarska koja je jedina poslušala savet Fon der Lajen da predloži i ženu i muškarca za svoje kandidate.

Nakon što predsednica Komisije imenuje svoj tim komesara, kandidati moraju da prođu proces saslušanja u Evropskom parlamentu u septembru i oktobru ove godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa