Evropa

Evropsko skretanje udesno: Posle Orbanovih "Patriota", u EP stiže nova politička grupacija "Evropa suverenih nacija"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politico

11/07/2024

-

21:33

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nakon "Patriota za Evropu" u Evropskom parlamentu je osnovana još jedna politička grupacija koja okuplja stranke desnice. "Evropa suverenih nacija" naziv je grupe koja će imati 25 evropskih poslanika, a najviše njih dolazi iz Alternative za Nemačku (AfD).

Reč je o grupi koja bi mogla da ima snažne odgovore na zeleni dogovor, migracije i evropske integracije, a 25 poslanika dolazi ukupno iz osam zemalja. Kako javlja dopisnica Euronews Srbija, najviše poslanika dolazi iz AfD-a, po tri iz poljske stranke Konfederacija i bugarskog Preporoda i po jedan evropski poslanik dolazi iz Francuske, Slovačke, Češke, Mađarske i Litvanije. Nijedna od ovih desničarskih snaga trenutno ne pripada jednoj od sedam uspostavljenih političkih grupacija u Evropskom parlamentu.

Međutim, postoje i informacije da su novoizabrani evroparlamentarci iz poljske Konfederacije odlučili su da se podele u Evropskom parlamentu, nakon što nisu uspeli da se dogovore o tome kojoj novoj političkoj grupaciji da se pridruže u ovoj instituciji EU.

Podsetimo, za formiranje grupe u Evropskom parlamentu potrebno je najmanje 23 poslanika iz najmanje sedam država članica EU. Alternativa za Nemačku našla se prethodno na političkoj "ničijoj zemlji" kada je ova stranka isključena iz grupe Identitet i demokratija (ID) uoči izbora za EU, a nakon skandala oko komentara Maksimilijana Kraha o nacističkom dobu.

Za predsednicu ove grupe izabrana je Kristin Anderson iz AfD-a, a kopredsednici su Rene Ost iz iste stranke i Stanislav Ciska iz poljske Konfederacije, prenosi Politiko.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Kontroverzni vodeći kandidat AfD-a za izbore za EU Maksmilijan Krah nije deo nove grupe i ostaje samostalni član. Krah je sa oduševljenjem reagovao na stvaranje grupe, rekavši da je to kulminacija projekta na kojem je dugo radio. Rekao je da nema nikakve primedbe zbog toga što nije uključen.

"Okupili smo se jer delimo cilj da imamo značajan uticaj na političku budućnost Evrope kroz odlučnu akciju i strateško planiranje", rekao je Ost u sredu. „Izabrali smo ovaj put ne zato što je lak, već zato što je neophodno da ostvarimo našu zajedničku viziju snažne, ujedinjene i budućnosti okrenute Evrope", rekao je.

Što se tiče onoga što će oni zastupati, dopisnica Euronews Srbija navodi da je jasno da će im migracije biti u prvom planu, imajući u vidu da su sve ove stranke takvog usmerenja da se izrazito protive migracijama, protive se i zelenoj agendi, ali i, kako kažu neke od njih, islamizaciji Evrope. 

S obzirom na to da će imati samo 25 članova, već sada je jasno da oni neće imati veliki uticaj u Evropskom parlamentu i da neće u velikoj meri moći da utiču na zakonodavstvo u Evropskom parlamentu. Ono što će ih takođe sprečiti su već sada neke najave centrističkih i levičarskih grupacija da će ih blokirati, da imaju bilo kakve odlučujuće funkcije i pozicije unutar odbora u Evropskom parlamentu i ne samo njih već i "Patriota za Evropu" koji su formirani nekoliko dana ranije.

Međutim, izvesno je da će oni biti deo konferencije predsednika, odnosno tela koje okuplja predsednike svih političkih grupacija koje će se baviti i dnevnim redom i nekim unutrašnjim pitanjima Evropskog parlamenta, te će se tu njihov glas čuti. 

Ko je sve u "Patriotama za Evropu"?

Grupa "Patriote za Evropu" za čije formiranje najviše zasluge ima mađarski premijer Viktor Obran zvanično je formirana u ponedeljak. Broji 84 evroposlanika i treća je najveća politička grupacija u Evropskom parlamentu.

profimedia

 

"Patriote" su se brzo proširile, pa su dva najznačajnija proširenja u vidu francuskog Nacionalnog okupljanja i italijanske Lige. I dok je Liga bila dominantna unutar grupacije Identitet i demokratijau prethodnom mandatu, najveća delegacija unutar Patriota biće Nacionalno okupljanje Marin le Pen sa 30 poslanika. Slede Orbanov Fides sa 11 poslanika, Liga sa osam i ANO bivšeg češkog premijera Andreja Babiša sa sedam.

Ostale delegacije su Slobodarska partija Austrije (FPO), španski Voks i holandski nacionalistički PVV, od koji iz svake stranke dolazi po šest poslanika. Grupa uključuje i poslanike i po nekoliko poslanika iz Belgije, Portugala, Grčke, Letonije i Danske.

Za predsednika grupe imenovan je lider Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela.

"Patriote za Evropu predstavljaju nadu za desetine miliona građana u evropskim nacijama koji cene svoj identitet, svoj suverenitet i svoju slobodu", rekao je on.

Evropski parlament trebalo bi da bude konstituisan od 16. do 19. jula.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa