Evropa

Ukrupnjavanje desnice u Evropskom parlamentu: Nacionalno okupljanje Marin le Pen pridružiće se Orbanovom savezu

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2024

-

12:34

Ukrupnjavanje desnice u Evropskom parlamentu: Nacionalno okupljanje Marin le Pen pridružiće se Orbanovom savezu
Ukrupnjavanje desnice u Evropskom parlamentu: Nacionalno okupljanje Marin le Pen pridružiće se Orbanovom savezu - Copyright Tanjug/AP Photo/Laszlo Balogh

veličina teksta

Aa Aa

Francuska krajnje desničarska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen pridružiće se novom savezu Patriote Evrope u Evropskom parlamentu, koji predvodi mađarski premijer Viktor Orban, izjavio je danas portparol mađarske vlade.

Austrijska krajnje desničarska Slobodarska partija (FPO), Orbanova stranka Fides i populistička češka stranka Akcija nezadovoljnih građana (ANO) bivšeg premijera Andreja Babiša formirali su novi savez u Evropskom parlamentu, čiji je cilj, kako su naveli, borba protiv ilegalne imigracije, kao i prenošenje više ovlašćenja sa Brisela na države članice EU, podseća Rojters.

Novi savez Patriote Evrope dobio je dovoljno podrške da postane zvanična grupacija u Evropskom parlamentu nakon što je belgijska ultradesničarska stranka Flamanski interes saopštila da se pridružuje tom savezu, objavio je u nedelju Politiko.

Za formiranje grupacije u EP potrebno je 23 poslanika i da u grupaciji bude zastupljena najmanje četvrtina država članica.

U Francuskoj je u nedelju održan drugi krug vanrednih parlamentarnih izbora, na kojem je, prema preliminarnim rezultatima francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova, najviše, 182 mesta, osvojila levičarska koalicija Novi narodni front (NFP), dok je Nacionalno okupljanje na trećem mestu sa osvojena 143 mesta.

Na drugom mestu je politički savez aktuelnog francuskog predsednika Emanuela Makrona centristički blok Zajedno koji je, prema tim podacima, osvojio 168 poslaničkih mesta.

Stranka Nacionalno okupljanje do sada je bila deo političke grupacije Identitet i demokratija u Evropskom parlamentu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa