Briselske vesti

Orbanove Patriote Evrope su treća najjača grupa u Evropskom parlamentu: Bardela proglašen za lidera

Komentari

Autor: Euronews

08/07/2024

-

17:27

Orbanove Patriote Evrope su treća najjača grupa u Evropskom parlamentu: Bardela proglašen za lidera
Tanjug/AP/Aurelien Morissard - Copyright Tanjug/AP/Aurelien Morissard

veličina teksta

Aa Aa

Nacionalistička grupa premijera Mađarske Viktora Orbana Patriote Evrope danas je zvanično osnovana u Evropskom parlamentu, sa 84 poslanika, što je čini trećom po veličini grupom o ovom telu.

Novoformirani savez krajnje desnice, pokrenut tek prošle nedelje, nasledio je prethodnu ekstremno desničarsku grupu u Evropskom parlamentu, Identitet i demokratija (ID), koja se sada raspala, piše Euronews.

Patriote su se brzo proširili, uz mnoge stranke koje su prošle nedelje najavile da će se pridružiti projektu. To je jutros kulminiralo značajnim pridošlicama u vidu francuskog Nacionalnog okupljenja (RN) i italijanske Lige Matea Salvinija, dve ključne stranke bivše ID.

Dok je Liga bila dominantna unutar ID-a u prethodnom mandatu, najveća delegacija unutar Patriota biće RN Marin Le Pen, sa trideset poslanika. Slede Orbanov Fides sa 11 poslanika, Liga sa osam i Akcija nezadovoljnih građana (ANO) bivšeg češkog premijera Andreja Babiša sa sedam.

Ostale nacionalne delegacije su Slobodarska partija Austrije (FPO) Herberta Kikla, španski ekstremno desni Voks Santjaga Abaskala i holandska Slobodarska partija (PVV) Gerta Vildersa, od kojih svaka daje po šest poslanika. Grupa takođe uključuje tri poslanika iz belgijskog nacionalističkog Flamanskog interesa (Vlaams Belang) Toma van Grikena, dva iz portugalske stranke Dosta! (Chega!) Andrea Venture, dva iz češke partije Zakletva i Motoristi (Přísaha a Motoristé) Filipa Tureka, dva iz grčkog Glasa razuma Afrodite Latinopolu, jedan iz Letonije na prvom mestu Eriksa Jekabsonsa i Ainarsa Šlesersa i jedan iz Danske narodne partije Mortena Meseršmita. 

Lider RN Žordan Bardela imenovan je za predsednika grupe.

"Patriote za Evropu predstavljaju nadu za desetine miliona građana u evropskim nacijama koji cene svoj identitet, svoj suverenitet i svoju slobodu“, rekao je on u saopštenju objavljenom nakon izbora na tu poziciju.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Prvo potpredsedništvo dobila je Mađarica Kinga Gal, dok su ostali potpredsednici Roberto Vanači (Liga), Klara Dostalova (ANO), Sebastijan Stoteler (PVV), Antonio Tanger Korea (Chega), Herman Tertš (Voks), i Harald Vilimski (FPO).

Bivši generalni sekretar grupe ID, Filip Kleis biće generalni sekretar nove grupe, što je vodeća administrativna uloga.

Iako je grupa Patriote tek nešto veća od ID, koja je pri formiranju 2019. imala 73 poslanika, njeno prisustvo u parlamentu je izraženije zbog smanjenja ukupnog broja poslanika sa 751 na 720.

Sa 84 poslanika, Patriote su nadmašile i evropske konzervativce i reformiste (ECR), koji imaju 78 poslanika, i liberalnu Obnovimo Evropu, sa 76 poslanika, postigavši Orbanov početni cilj da postane treća snaga u Evropskom parlamentu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa