Evropa

Mecola: Nadam se da će dogovor o predsedniku Evropske komisije biti postignut večeras

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2024

-

18:19

Mecola: Nadam se da će dogovor o predsedniku Evropske komisije biti postignut večeras
EPP predložila Robertu Mecolu za novi mandat na čelu Evropskog parlamenta - Copyright Tanjug AP/Omar Havana, File

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Mecola izjavila je danas da se nada da će lideri EU postići večeras dogovor o imenovanju novog predsednika Evropske komisije i poručila da će, u tom slučaju, kandidat za tu funkciju biti pozvan da se sledeće nedelje sastane sa liderima političkih grupacija u EP.

Mecola je na konferenciji za novinare u Briselu, gde se održava dvodnevni samit lidera EU, rekla da je Evropski parlament spreman da bez odlaganja pokrene proces za izbor predsednika Komisije.

"Sledeći korak je da se lideri dogovore oko imenovanja predsednika Evropske komisije, nadamo se već večeras. Onda ćemo pozvati kandidata da se sastane sa liderima grupacija već u utorak sledeće nedelje kako bi razgovarali o političkom programu", rekla je Mecola.

Ona je, na pitanje da li bi uključila italijansku premijerku Đorđu Meloni u proces dogovora o kandidatima za vodeće funkcije u EU, istakla da razgovori o raspodeli vodećih funkcija u EU još nisu završeni.

"Mislim da će sve zemlje biti u to uključene danas. Važno je da obezbedimo što širu većinu, jer će to omogućiti da se izgradi većina u Evropskom parlamentu. Moramo da sačekamo i vidimo, ali osećam da je važno da ne isključujemo nijednu državu", poručila je Mecola.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

 

Ona je pozdravila bezbednosni sporazum koji je danas potpisan sa Ukrajinom, kao i niz bilateralnih sporazuma, koji su potpisani u prisustvu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

"Zajedno sa sporazumom o pomoći iz prihoda od zamrznutih ruskih sredstava, 14. paketom sankcija i početakom pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom, šaljemo najjasnije poruke naše nepokolebljive podrške Ukrajini, našoj zajedničkoj bezbednosti i geopolitičkom značaju proširenja", poručila je Mecola.

Fon der Lajen pred novim mandatom 

U Briselu je danas počeo dvodnevni samit lidera EU, tokom kojeg bi oni trebalo da odluče ko će biti novi predsednik Evropske komisije, ko će doći na čelo Evropskog saveta, ali i ko će naslediti Španca Žozepa Borelja na mestu visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

Do sastanka dolazi nakon što su pregovarači iz tri grupacije u Evropskom parlametu - Evropske narodne partije, socijaldemokrata i liberala dogovorili da nominuju aktuelnu predsednicu Komisije Ursulu fon der Lajen za drugi mandat, da bivši portugalski premijer Antonio Košta bude predsednik Evropskog saveta, dok bi premijerki Estonije Kaji Kalas trebalo da pripadne mesto šefa evropske diplomatije.

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

Italijanska premijerka Đorđa Meloni, čija je politička grupacija Evropski konzervativci i reformisti treća po veličini u EP, osudila je dogovor političkih grupacija o raspodeli najviših funkcija u EU i rekla da je "nadrealno" da se mišljenje evropskih birača ne uzima u obzir.

Lideri EU predlažu kandidata za predsednika Evropske komisije, kojeg posle bira Evropski parlament.

Oni imenuju i šefa evropske diplomatije, o kojem se kasnije izjašnjava Evropski parlament. Kada je reč o proceduri izbora za najviše pozicije u EU, predsednika Evropskog saveta bira sam Evropski savet.

Orban: Mađarska ne može da podrži produžetak mandata predsednici EK

Mađarska ne može da podrži da se produži mandat predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajens, izjavio je danas u Briselu mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je, uoči samita lidera EU, rekao da je Fon der Lajen iskoristila vladavinu prava, "važnu evropsku vrednost", kao partijsko političko oruđe protiv Mađarske.

On je rekao da su Evropska narodna partija (EPP), socijalisti i liberali formirali "koaliciju" da imenuju nove lidere institucija EU, koju je nazvao "partijskom koalicijom laži i obmana": Orban je taj dogovor nazvao sramnim i rekao da je napravljen na osnovu partijskih veza, bez obzira na "loše rezultate u proteklih pet godina" ili planove za budućnost, prenosi MTI.

Optužio je EPP da je "sakupila neke od desničarskih glasova i prebacila ih ulevo i tako prevarila evropske glasače".

"Ovo je drskost pred evropskim biračima, od kojih je većina glasala udesno i želela da vidi desničarsko vođstvo", rekao je on i dodao da nema razloga da Mađarska podrži "ovu zloupotrebu položaja".

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Orban je rekao da je poljska vlada, "koju je Brisel uvek podržavao instrumentima vladavine prava”, sprovela promene "koje su u najmanju ruku bile upitne", a da Evropska komisija nije izrazila zabrinutost.

"Kada sam u pismu pitao da li mi Mađari možemo da uradimo ono što je nova poljska vlada uradila u Poljskoj, nisu se udostojili ni da odgovore. Ne mislimo da predsednik takve Komisije treba da ostane na mestu", rekao je Orban.

Komentarišući predsedavanje Mađarske EU koje počinje u ponedeljak, Orban je rekao da su glavne tačke fokusa konkurentnost i ekonomski rast.

On je dodao da pored tih pitanja koja, kako je naveo, podržavaju svi, Mađarska je težila miru i zaustavljanju ilegalnih migracija. "Velike zemlje podržavaju 95 odsto naših programa", poručio je Orban.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa