Politika

Viček: U EP ću iskoristiti svaku priliku da pomognem Srbiji na putu ka EU

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2024

-

14:42

Viček: U EP ću iskoristiti svaku priliku da pomognem Srbiji na putu ka EU
Anamarija Viček - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Nova poslanica Evropskog parlamenta sa liste vladajuće mađarske partije Fides Anamarija Viček iz stranke Savez vojvođanskih Mađara izjavila je danas da će tokom petogodišnjeg mandata u EP iskoristiti svaku priliku da pomogne Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

Viček, koja će na ovoj funkciji naslediti Andora Delija, rekla je za Tanjug da će se tokom svog mandata zalagati za normalizaciju migrantske politike EU, za mirovne pregovore kada je reč o ratu u Ukrajini, a ne jačanje jedne ili druge strane, kao i za prepoznatljivost nacionalnih manjina.

"Kao predstavnica jedne stranke iz Srbije svakako ću imati zadatak oko integracije Srbije u EU slično kao što je i moj prethodnik Andor Deli, koji je svaku priliku iskoristio za diskusiju, odnosno za pregovore u svrhu olakšanja ulaska Srbije u EU", rekla je ona.

Viček je dodala da smatra će sada, kada Mađarska predsedava Savetom EU, biti mnogo više prilika za to, jer je Mađarska u više navrata govorila da se zalaže za proširenje EU, naročito kada je reč o Zapadnom Balkanu, a posebno kada je u pitanju pristupanje Srbije EU.

"Mislim da ćemo u narednih pet godina imati prilike da govorimo o tome. Svakako ću iskoristiti svaku priliku da pomognem put Srbije ka EU", poručila je Viček.

Ona je dodala da je za nju velika čast da u budućih pet godina bude predstavnica zajednice vojvođanskih Mađara u EP i istakla da sve sve što Fides predstavlja u EP "apsolutno odgovara" vrednostima koje zastupa Savez vojvođanskih Mađara.

Tanjug/Zoran Žestić

 

U tom kontekstu ukazala je da će se, zajedno sa poslanicima Fidesa, zalagati za normalizaciju migrantske politike EU.

"Nije normalno da se ilegalna migracija podržava na taj način kako je bila podržana od strane EU. U Vojvodini smo na  svojoj koži osetili šta znači ilegalna migracija. U severnim mestima Vojvodine, gde su pretežno mađarski žitelji,  mesecima smo bili svedoci vandalizma i nasilništva koje su ilegalni migranti zastupali", navela je ona.

Istakla je i da protivljenje ilegalnoj migraciji ne znači "da se ne  saosećamo sa onima koji su izbeglice rata ili koji svoj život spašavaju na taj način", ali je naglasila da to treba da se odvija tako da ne utiče negativno "na žitelje one države gde se ti migranti nalaze".

"Kao što ja kad putujem imam pasoš, imam ličnu kartu kod sebe, isto tako se očekuje od svih ljudi da imaju legalnu dokumentaciju kod sebe", rekla je ona.

Kao još jedan značajni element poliike Fidesa navela je način razmišljanja o miru, odnosno ratu.

"Ono što vidimo u Ukrajini, odnosno u stavu EU ka ratu u Ukrajini nije uopšte prihvatljivo za nas. Započelo je (pružanjem) pomoći u naoružanju i novčanoj pomoći ukrajinskoj strani u ratu, ali se sada razmišlja o tome da se vojnici šalju u rat, što je apsolutno neprihvatljivo za Mađarsku", podvukla je ona.

Istakla je da su potrebni mirovni pregovori o ratu u Ukrajini.

"Treba da se sedne sa sto i potrebni su mirovni pregovori, a ne jačanje jedne ili druge strane pošto rat ne može da ima pobednika. Rat može da ima udovice, može da ima siročad, može da ima majke koje plaču za svojim najmilijima, ali nikako ne može da se smatra niko pobednikom rata", naglasila je Viček.

Fonet/Ana Paunković

 

U fokusu njene pažnje, kako je podvukla, biće i prepoznatljivost nacionalnih manjina u Evropskom parlamentu.

"U proteklom mandatu smo videli da se u Evropskom parlamentu manjinske politike ne smatraju toliko prioritetnim. Nacionalnim manjinama se možda Romi tretiraju, ali pre svega govore o migrantima i o LGBTI populaciji kao manjinskoj populaciji", navela je Viček.

Ona je ocenila da tradicionalne manjine u Evropi, kao što su  nacionalne manjine u Srbiji, imaju određena prava i određenu autonomiju u obrazovanju i kulturi.

"To treba da se otvori u Evropskom parlamentu i da se govori o tome što u proteklom mandatu nije baš uspelo da se uradi, ali kao predstavnica mađarske zajednice iz Vojvodine smatram to kao jedan od najvažnijih zadataka", zaključila je Viček.
 

 

Komentari (0)

Srbija