Evropa

Orban: EPP, levičari i liberali dogovorili proratnu koaliciju u EP, evropski građani nisu za ovo glasali

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/06/2024

-

11:41

Orban: EPP, levičari i liberali dogovorili proratnu koaliciju u EP, evropski građani nisu za ovo glasali
Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban napisao je da na društvenoj mreži Iks da su se Evropska narodna partija (EPP), levičari i liberali dogovorili "da naprave proratnu koaliciju u Evropskom parlamentu", uz vođstvo, kako je dodao, lidera EPP Manafreda Vebera.

"Ovo nije ono za šta su evropski građani glasali 9. juna", naveo je Orban.

Orban je, podsetimo, pre nekoliko dana nemačkog političara Manafreda Vebera opisao kao "mađarofoba".

"Manafred Veber ima samo jedan cilj koji je zaista blizak njegovom srcu, a to je da naudi Mađarskoj", rekao je Orban.

Veber je lider Evropske narodne partije (EPP) koja je najveća partija u parlamentu, a do ovoga je došlo nakon Veberove posete Budimpešti 14. juna, gde je pozvao Orbanovog rivala Petera Mađara da se pridruži konzervativnom vladajućem bloku, preneo je Euronews.

Orban je, inače, svoju stranku Fides povukao iz grupe EPP 2021. godine.

Veber je nakon izbora za Evropski parlament pozvao socijaldemokrate i liberale da formiraju većinu sa tom konzervativnom grupom u EP. 

Uprkos nadanjima da će na neformalnom samitu lidera EU koji je održan prošle nedelje biti postignut dogovor o kandidatima za ključne funkcije u bloku, sastanak je završen bez uspeha.  Među onima koji su nezadovoljni skupom bio je i mađarski premijer Viktor Orban. On je izjavio da je tokom sastanka ignorisana volja evropskog naroda.  

"Rezultat evropskih izbora je jasan: partije desnice su ojačale, levica i liberali su izgubili podršku. Međutim, EPP se, umesto da sluša birače, udružio sa socijalistima i liberalima. Oni su danas postigli dogovor i podelili glavne poslove u EU između sebe. Oni ne mare za realnost i za rezultate evropskih izbora, i ne brinu o evropskom narodu. Ne bi trebalo da budemo naivni, oni će nastaviti da podržavaju migraciju i da šalju još više novca i oružja ka rusko-ukrajinskom ratu", napisao je Orban na platformi Iks.  

Orban se kasnije sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu i razjasnio da su sukobi Mađarske i lidera Evropske narodne partije (EPP) Manfreda Vebera sukobi između Mađarske i Brisela i da ne opterećuju mađarsko-nemačku saradnju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa