Evropa

Evropski konzervativaci i reformisti prestigli liberale po broju poslanika i postali treća snaga u Evropskom parlamentu

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2024

-

23:00

Evropski konzervativaci i reformisti prestigli liberale po broju poslanika i postali treća snaga u Evropskom parlamentu
Evropski konzervativaci i reformisti prestigli liberale po broju poslanika i postali treća snaga u Evropskom parlamentu - Copyright Tanjug/AP/Harry Nakos

veličina teksta

Aa Aa

Broj poslanika Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) u Evropskom parlamentu porastao je na 83, čime je ova desničarska grupacija prestigla liberalne stranke okupljene oko Obnovimo Evropu i postala treća po snazi grupacija u EP, saopšteno je iz te grupacije, a pokazuju i najnoviji preliminarni rezultati EP.

Evropski konzervativci i reformisti, koji sebe opisuju kao konstruktivnu snagu desnog centra u EP, a čiji je najistaknutiji član partija Braća Italije italijanske premijerke Đorđe Meloni, objavili su da im je tokom današnjeg sastanka u Briselu pristupilo 11 novih članova i da su zbacili liberale sa trećeg mesta u EP.

Kako su naveli, pet novih članova ECR dolazi iz Saveza za uniju Rumuna, troje su poslanici koji su napustili francusku krajnje desnu stranku Rekonkista, među kojima je i Marion Marešal, nećaka Marin Le Pen, a po jedan poslanik dolazi iz Danske, Bugarske i Litvanije.

S druge strane, kako pokazuju najnoviji preliminarni rezultati EP, grupacija liberalniih stranaka u EP Obnovimo Evropu, koja okuplja partije poput Preporoda francuskog predsednika Emanuela Makrona, sada ima 80 poslanika u EP. 

Konstitutivni sastanak ECR, na kojem će biti izabran predsednik ECR, zakazan je za 26. jun.

Na izborima za EP, koji su održani od 6. do 9. juna, najviše, tačnije 190 mandata osvojila je Evropska narodna partija (EPP) desnog centra, a na drugom mestu je Progresivna alijansa socijalista i demokrata sa 136 osvojenih mesta u EP, pokazuju preliminarni rezultati. 

Grupacije Obnovimo Evropu i Zeleni pretrpele su velike gubitke na izborima i izgubile po oko 20 poslaničkih mesta, dok su desničarske i krajnje desničarske stranke povećale broj svojih mandata na izborima. 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa