Evropa

"Nacionalno okupljanje" i Zemurova partija "Rekonkvista" neće praviti savez

Komentari

Autor: Tanjug

11/06/2024

-

20:00

"Nacionalno okupljanje" i Zemurova partija "Rekonkvista" neće praviti savez
"Nacionalno okupljanje" i Zemurova partija "Rekonkvista" neće praviti savez - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pregovori između krajnje desničarskih partija u Francuskoj o saradnji u kampanji za vanredne izbore propali su manje od 24 sata nakon što su počeli.

Stranka Marin Le Pen "Nacionalno okupljanje" (RN), koja je porazila stranku predsednika Emanuela Makrona "Preporod" na evropskim izborima, razmatrala je potencijalni savez sa "Rekonkvistom", strankom koju je osnovao i predvodio krajnji desničar Erik Zemur.

Taj proces je naglo zaustavljen nakon što su se dve strane sastale u ponedeljak, prema rečima Marion Marešal, vodeće ličnosti u stranci "Rekonkvista", prenosi "Politico".

''Ovo je veliko razočarenje za Francusku", napisala je Marešal nakon što se sastala sa Le Pen kako bi razgovarale o mogućem savezu.

Marešal je u saopštenju optužila Žordana Bardelu, predsednika Nacionalnog okupljanja, da je ''zamenio pozicije" i rekao da njegova stranka sada ''odbija osnovni koncept saveza“.

Prema Marešal, Bardela je promenu stava objasnio činjenicom da RN ne želi da bude povezan sa Zemurom.

Tanjug/AP/Lewis Joly

 

Bivši novinar i medijska ličnost, Zemur je više puta osuđivan za podsticanje mržnje i rasizma. U politiku ušao je tokom predsedničkih izbora 2022. godine, kada je osvojio 7 odsto glasova.

Zemur je u više navrata napadao Le Pen zbog nedovoljno snažnih stavova po raznim pitanjima, uključujući islam u francuskom društvu.

Podsećamo, ranije danas je stigla vesta da je predsednik konzervativne partije "Republikanci" u francuskom Parlamentu, Erik Sioti zatražio savez sa Le Penovom rečima "potreban nam je savez sa Nacionalnim okupljanjem".

S druge strane, na evropskom niovu "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen stremi ka jedinstvu desnice i stvaranju druge po snazi grupacije u Evropskom parlamentu, čiju snagu mađarski premijer Orban prepoznaje kao "gravitacionu silu" i za EPP, grupaciju desnog centra, u kojoj su i francuski "Republikanci" na evropskom nivou.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa