Evropa

Počelo ujedinjenje desnice u Francuskoj: Lider Republikanaca želi savez sa Marin Le Pen, i drugi desničari za saradnju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/06/2024

-

15:35

Počelo ujedinjenje desnice u Francuskoj: Lider Republikanaca želi savez sa Marin Le Pen, i drugi desničari za saradnju
Počelo ujedinjenje desnice u Francuskoj: Lider Republikanaca želi savez sa Marin Le Pen, i drugi desničari za saradnju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lider francuske desničarske partije "Republikanci" (LR), Erik Sioti, podržao je savez na vanrednim parlamentarnim izborima sa krajnje desničarskim "Nacionalnim okupljanjem" (RN) Marin Le Pen, piše "France24".

Podsećamo da su rezultati izbora za Evropski parlament doveli do kraha vlade Emanuela Makrona, s obzirom na to da je partija "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen osvojila više nego duplo glasova u odnosu na Makronovu "Renesansu".

Makron se odlučio na "ekstremno kockanje" raspisujući vanredne parlamentarne izbore za 30. jun, dok s druge strane Le Penova poručuje da će "Bardela će biti premijer". U odnosu na sve ove promene, pitanje koje je postavljala francuska, evropska, ali i svetska javnost, je u kom će smeru krenuti Erik Sioti i njegova partija "Republikanci", koja je inače deo Evropske narodne partije (EPP).

Sioti je dao svoj odgovor za francusku televiziju. Naime, "Guardian" prenosi njegovu izjavu u kojoj ističe da želi savez sa Le Penovom, tj. da je njegovoj partiji savez "potreban".

"Danas je LR (Republikanci) suviše slaba stranka da bi se suprotstavila dvama blokovima koji su najopasniji. Potreban nam je savez sa 'Nacionalnim okupljanjem', rekao je predsednik "Republikanaca" Erik Sioti na TF1, prenose "Guardian" i francuska BMFTV.

Francuski "France24" piše da je Sioti dodao da je već razgovarao sa Le Penovom i liderom stranke "Nacionalno okupljanje" (RN) Žordanom Bardelom.

Le Pen: Hrabar izbor Siotija

Le Penova je pohvalila Siotijev "hrabar izbor" i "osećaj odgovornosti", rekavši da se nada da će ga slediti značajan broj ličnosti unutar "Republikanaca".

Ona je pozdravila ovaj potez kao istorijski raskid sa odbijanjem tradicionalne desnice da radi sa krajnjom desnicom u Francuskoj.

Tanjug AP/Daniel Cole

 

"Republikanci" baštine svoje istorijsko nasleđe od posleratnog lidera Šarla de Gola i politički je dom bivših predsednika kao što su Žak Širak i Nikola Sarkozi.

"Četrdeset godina pseudo sanitarnog kordona, zbog čega su mnogi izbori izgubljeni, nestaje", rekla je Le Penova, kako je za AFP rekla šefica poslaničke grupe RN u donjem domu Narodne skupštine.

Bes protivnika Nacionalnog okupljanja

S druge strane, odluku Siotija nisu sa radošću prihvatili politički protivnici Nacionalnog okupljanja. 

"Republikanci više nemaju ni trunke poštovanja prema Republici. LR danas sahranjuje sve fundamentalne principe svojih prethodnika", napisala je Valeri Hejer, koja je predvodila listu saveznika Emanuela Makrona na evropskim izborima, prenosi "Guardian".

Melanie Vogel, kopredsedavajuća Evropske zelene partije i francuska senatorka, pozvala je „sve naprednjake, demokrate, feministkinje, LGBTI osobe, sindikate, organizacije civilnog društva da se pridruže ovoj borbi za demokratiju i pravdu“.

„Ne možemo biti sigurni u najbolji ishod. Ali takođe ne možemo biti sigurni u najgore. Možemo da pobedimo. Zato hajde da se zajedno borimo protiv ovoga“, rekla je ona i dodala: „Takođe pozivam sve članove LR da razjasne svoj stav i kažu da li su i dalje na demokratskoj strani ili ne".

Ubrzo posle toga Erik Sioti je na društvenim mrežama objavio da je "Francuska u opasnosti" i pozvao na "savez sa svima onima koji dele ideje desnice".

Marion Marešal i Zemur takođe žele ujedinjenje desnice

Osim Siotija i njegovih "Republikanaca", Marion Marešal, koja je bila vodeći kandidat stranke "Rekonkvista" tokom nedeljnih izbora za Evroparlament, sastala se u ponedeljak sa predsedničkim kandidatom "Nacionalnog okupljanja", njenom tetkom Marin Le Pen i predsednikom pokreta Bardelom kako bi razgovarali o potencijalnom povezivanju, piše "Politico".

Marešal, bivši poslanik "Nacionalnog okupljanja" i unuka osnivača stranke Žan-Mari Le Pena, okrenula je leđa svojoj tetki da bi se pridružila redovima "Rekonkviste", stranke koju je osnovao nezavisni novinar i stručnjak Erik Zemur uoči predsedničke trke 2022. godine.

Od izborne noći, Marešal se zalagala za to da njena nova stranka sklopi savez sa starom partijom.

Tanjug/AP

 

"Nacionalni kamp je postigao istorijski rezultat", napisala je Marešal u objavi u ponedeljak.

"S obzirom na ozbiljnost situacije u našoj zemlji, želela sam da se sastanem sa Marin Le Pen i Žordanom Bardelom kako bih iskoristio priliku za izgradnju vladajuće koalicije", rekla je Marešal.

U TV intervjuu nakon sastanka, Le Pen je rekla da će se sastati sa nizom političkih lidera kako bi "izgradila većinu", ne precizirajući da li je postigla dogovor sa svojom nećakinjom.

Približavanje dve stranke na nacionalnom nivou moglo bi da počne da utire put ka veoma hvaljenoj supergrupi krajnje desnih poslanika u Evropskom parlamentu koji su trenutno rasprostranjeni po evroskeptičnim tvrdo desničarskim evropskim konzervativcima i reformistima, ekstremno desničarskoj grupi ID i nezavisnoj sekciji parlamenta, piše "Politico".

Zemur je u nedelju pozvao na izgradnju "najveće desničarske koalicije", a da nije posebno identifikovao "Nacionalno okupljanje" kao potencijalnog partnera.

Na drugom kraju političkog spektra, četiri glavne francuske levičarske političke snage, komunisti, socijalisti, zeleni i pokret "Francuska nepokorena" trostrukog predsedničkog kandidata Žan-Lika Melanšona, objavile su zajedničku izjavu u kojoj se navodi da "žele" teren za zajedničke kandidate, piše "Politico".

Komentari (0)

Evropa