Region

Bečić: Rezultati popisa potvrdili da je Crna Gora snažna građanska država

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2024

-

18:13

Bečić: Rezultati popisa potvrdili da je Crna Gora snažna građanska država
Aleksa Bečić - Copyright Tanjug/MEDIABIRO

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Crne Gore Aleksa Bečić rekao je danas da mu je drago što su rezultati popisa potvrdili da je Crna Gora snažna građanska država i izrazio nadu da će svi izvući poruke iz ovih rezultata koji šalju poruku da smo, kako je rekao, usmereni jedni na druge i da treba da izađemo zajedno iz kandži balkanskog primitivizma i prebrojavanja.  

Bečić, koji je u Vladi zadužen za bezbednost, odbranu i borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku, rekao je da rezultati popisa govore i da niko nije bolji ili gori jer se smatra ili oseća nacionalno, verski ili jezički na bilo koji način.  

"Ono što mi je drago da smo svedočili slobodnom popisu, u kom niko niti je nagrađen niti kažnjen zbog svog osećanja, što smo svedočili najdemokratskijem popisu u istoriji Crne Gore", kazao je Bečić gostujući na TVCG.  

On je kazao da je i ranije tvrdio da se ništa značajnije neće promeniti rezultatima popisa.  

Bečić smatra da je učinjena nepravda 2007. godine da srpski jezik nije tretiran bratski i jednako kao crnogorski. "Mislim da su to potvrdili popisi i 2011. i 2023. godine", rekao je.  

U Crnoj Gori se 256.463 odsto građana izjašnjava kao Crnogorci, dok je 205.370 Srba, pokazali su zvanični rezultati popisa stanovništva. Kao Crnogorci, izjasnilo se 41,12 odsto, a Srbi 32,93 odsto. Srpskim jezikom govori 43,18 odsto, a crnogorskim 34,52 odsto građana.

Detaljnije o rezultatima popisa u Crnoj Gori možete pročitati OVDE

"Nism razgovarao sa Milatovićem nakon podgoričkih izbora"

Komentarušići nedavne lokalne izbore, Bečić je rekao da zvanični razgovori o formiranju vlasti u Podgorici još nisu počeli, ali da je koalicija PES-a i Demokrata bila jasna da neće sa DPS-om, jer poštuju demokratske principe.  

"Zvanični pregovori još nisu počeli jer se čeka zvaničan odgovor Ustavnog suda, i proglašavanje konačnih rezultata izbora, nakon čega će, pretpostavlja se, početi takve aktivnosti", rekao je Bečić.  

Nije, kaže, razgovorao sa predsednikom države Jakovom Milatovićem, nakon podgoričkih izbora. 

Komentarišući odnose Crne Gore i Hrvatske, nakon što je zvanični Zagreb njemu, Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću zabranio ulazak za njihovu teritoriju, Bečić je kazao da sa tom zemljom već 20 godina Podgorica ima otvorena pitanja Prevlake, Jadrana i slično.  

Istakao je da je ponosan što je jedan od retkih na crnogorskoj političkoj sceni koji se nikada nije umešao u unutrašnja pitanja Hrvatske, Srbije, Albanije, niti jedne druge države, niti ih je negativno kvalifikovao.  

"Blokada, stagnacija, opstrukcija, po meni nije demokratska vrednost... Šta je evropska vrednost? Vi ste kandidat za članstvo, promenili smo vam metodologiju u toku trajanja procesa, ali smo mi rekli okej, ajde da rešavamo najteža pitanja, ajde da zatvaramo 23 i 24 poglavlje, da dobijemo IBAR... Mislim da će nas neko vrednovati na bazi rezultata, i da nije bilo ovih pitanja", rekao je Bečić.  

"Ova vlast ima najveću podršku u ovom parlamentu"

Ako je neko u Vladi po njima u krivu, Bečić poručuje da treba da izađu i kažu da brod Jadran nije u vlasništvu države Crne Gore.  

"Ili neka izađu i kažu za Prevlaku slično, i tako dalje... ne čujete ih. Čujete samo more manipulacija", rekao je on i dodao:  

"Tako da bi bilo dobro da svi prate te puteve. Ponosan sam što je partija koju vodim gotovo jedina koja je glasala za osudu genocida u Srebrenici, Pivi i Velici i Jasenovcu. Ne delimo žrtve već uvek imamo principijalan stav".  

Dodao je da je uvek spreman da "brani dostojanstvo Crne Gore i da ne savija kičmu pred bilo kim".  

Odgovorajući na pitanje kako gleda na kritike da je ovo najbrojnija Vlada, Bečić kaže da ova vlast ima najveću podršku u ovom parlamentu, a to znači da je podržava najveći broj poslanika i političkih partija.  

"I logično je iz te vizure da ima najveći broj ministarstava nego što je to bilo u prethodnom periodu, kazao je potpredsednik Vlade za bezbednost, odbranu, borbu protiv protiv kriminala i unutrašnju politiku. On je kazao da je pristalica disperzije, fokusa na odgovornost, manjeg obima nadležnosti koji se mogu postići i koji se mogu pratiti", rekao je Bečić, preneo je portal RTCG.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa