Region

Popis: Crna Gora ubrzano stari, podaci pokazuju ozbiljnu demografsku krizu

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2024

-

12:59

Popis: Crna Gora ubrzano stari, podaci pokazuju ozbiljnu demografsku krizu
Popis: Crna Gora ubrzano stari, podaci pokazuju ozbiljnu demografsku krizu - Copyright Euronews Srbija, Unsplash, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Negativni prirodni priraštaj u Crnoj Gori će se nastaviti i ugroziće  osnovnu biološku budućnost zemlje, upozorio je profesor Univerziteta Crne Gore Miroslav Doderović i dodao da je zato neophodno preduzeti mere na nivou opština i države.

Mere, prema njegovim rečima, podrazumevaju pomoć mladim bračnim parovima, porodicama sa decom porodicama koje zbog zdravstvenih razloga ne mogu da dobiju decu.

"Treba da uspostavimo politike koje će podstaći oporavak društva kad je u pitanju demografija i prirodni priraštaj, kazao je Doderović za podgoričke Vijesti.

Popis stanovništva, čiji rezultati su saopšteni juče u Podgorici, pokazao je da je prosečna starost crnogorskog stanovništva 39,7 godina, a najdublja demografska starost - stanovništvo je starije od 43 godine, što je zabeleženo u čak čak devet crnogorskih opština.

Poređenja radi, samo jedna opština - Plužine, imala je takvu demografsku sliku na popisu iz 2011. godine.

Duboka demografska starost (prosečna starost stanovništva je između 40 i 43 godine) zabeležena je u osam opština. U preostalih osam opština zabeležena je demografska starost - prosečna starost stanovništva od 35 do 39 godina.

“To je jedan apsolutni problem kada je Crna Gora u pitanju, to znači da je natalitet u opadanju, da mladi imaju želju i napuštaju svoju domicilnu zemlju i svoju državu u velikoj meri”, kazao je Vijestima rukovodilac studijskog programa za sociologiju na Filozofskom fakultetu UCG Vladimir Bakrač.

Prema njegovim rečima, u većini zemalja sveta demografski problem je starost stanovništva, ali i da je to pokazao popis stanovništva u Crnoj Gori.

Bakrač ističe da bi rezultate poslednjeg popisa opisao rečenicom: “’Ima nas toliko da nas nema’, ili ‘Ima nas toliko da nas ima malo’”.

“Suočavamo se sa podacima, da je u 2011. samo jedna opština imala status duboke starosti, odnosno Plužine. Danas već devet opština spada u tu kategoriju, što je vrlo alarmantno. Država treba da se posveti rešavanju tog pitanja u onoj meri u kojoj je to moguće”, poručuje Bakrač.

Prema njegovim rečima, poslednji popis stanovništva pokazuje još jednu činjenicu - smanjeni broj stanovnika u Crnoj Gori.

“Dublja i temeljna analiza će pokazati još neke rezultate koje mi ne možemo sada da analiziramo na osnovu sirovih podataka, ali ako se nije smanjio, nije se ni povećao broj stanovnika u Crnoj Gori, što je takođe alarmantno. Ako na to dodamo i činjenicu da od 620.000 stanovnika veliki broj čine stranci koji su demografski pokretljivi, oni su danas u Crnoj Gori, a pitanje je da li će tu i ostati do narednog popisa", rekao je on.

Prema njegovim rečima, najnoviji popisni podaci su “prilično zabrinjavajući i alarmantni”.

“I smatram da država treba mnogo više pažnje da posveti svim tim podacima. Popis stanovništva za to i služi, da imamo neku sliku u kom smeru i pravcu se kreće stanovništvo u jednoj državi, bilo da je reč o socijalnom, društvenom, i ekonomskom statusu”, kazao je Bakrač.

Profesor Doderović naglašava da sve ukazuje na to da je Crna Gora u "ozbiljnoj demografskoj krizi”.

“Dok se u javnosti najčešće govori o migraciji iz sela u gradove, veći problem predstavlja sve manje stanovnika u takozvanim opštinama srednje veličine”, smatra Doderović.

On smatra i da su Crnoj Gori hitno potrebne mere koje bi smanjile intenzitet iseljavanja.

“One treba da budu usmerene prema grupi stanovništva koja nam je najinteresantnija, a to su mladi. Kada završe obrazovanje, treba da dobiju odgovarajući posao, a koji je i adekvatno plaćen. Učenike i studente treba usmeriti na sticanje onih veština i sposobnosti koji su potrebne u budućim zanimanjima za koje su i dobro plaćeni. Ovo znači da svaki privredni sektor u Crnoj Gori godišnje gubi ogroman broj mladih ljudi, njihovu snagu, veštine, kreativnost i talente, koji su neophodni za napredovanje celog sektora. Mladi ljudi se najlakše i prilagođavaju promenama, uvođenju novih tehnologija i slično, što je pravi zamajac za porast produktivnosti”, naveo je profesor Doderović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa