Region

Euronews Region o pobednicima izbora u BiH: Kohabitacija u Bijeljini i Banjaluci i ubedljiv trijumf Dodikovog SNSD-a

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2024

-

21:40

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rezultati juče završenih lokalnih izbora u BiH pokazuju da će vlast u Sarajevu ostati ista kao i gradonačelnik u Banjaluci, ali SDA i SNSD, koje nisu osvojile ove pozicije, ostaju stranke sa najviše moći u lokalnim sredinama nakon izbora u Bosni i Hercegovini.

Od svih pobeda, Bakiru Izetbegoviću je najdraža ipak ona nad Fikretom Abdićem u Velikoj Kladuši, a Miloradu Dodiku u dve opštine u Federaciji BiH.

Proglasivši čak tri kandidature, predsednik Republike Srpske otvorio je novu predizbornu trku još u predizbornoj noći.

Na pitanja kako će odgovoriti opozicija i šta smo o Bosni i Hercegovini 2024 godine saznali minulog 6. oktobra, za Euronews Region su govorili politikolozi Cvjetin Milivojević i Vojislav Savić, kao i docent Fakulteta političkih nauka Despot Kovačević.

Bosnu i Hercegovinu su zadesile tragedije u nekoliko opština neposredno pre izbora, tako da izbori tamo nisu održani. U tragedijama je stradalo 20 ljudi, a možda i više.

Savić: Izbori održani u senci tragedija, ali uz pokazanu humanost i pijetet

Na pitanje da li je taj događaj bio razlog da ga učesnici izbora zloupotrebe, da li je to bio povod da se to dogodi ili su učesnici imali primeren odnos prema njemu, Savić ističe da je reakcija u BiH bila puna pijeteta, ali da je svoj odjek događaj imao u celom regionu.

"Generalno, mislim da je u celoj državi bilo dovoljno pijeteta. Međutim, to su dva potpuno odvojena procesa. Mislim da su javnost i građani generalno prvo izrazili empatiju na način na koji to dolikuje, ali s druge strane, to nije bio razlog da se ometa izborni proces. Preskupa bi bila cena odlaganja kompletnih izbora zarad nečeg što može i svakako da se pokaže u svakodnevnoj komunikaciji, na kraju krajeva konkretnim delima", kaže Savić i dodaje:

Euronews Srbija

 

"Ja moram isto da kažem da kada se tako nešto desi, da je odjek bio mnogo veći od same Bosni i Hercegovine, da smo imali jednu regionalnu akciju u kojoj su se zaista svi ljudi odazvali i na kraju, ono što je najvažnije u takvim situacijama, pokazala se jedna elementarna humanost. U akciji su učestvovali ljudi iz Civilne zaštite Republike Srpske, pa evo, čak se desila i institucionalna pomoć, mislim da je Dodik odmah uplatio neki novac opštinama koje su pogođene tom nesrećom. Opštinama su pomogle Srbija, Crna Gora i Hrvatska, zaista, to se osetilo u javnosti, nije bilo nikakve dileme. Da li je bilo nekih sporadičnih glasova u Federaciji BiH, između njih? Možda da, ali to nekako nije doprlo do šire javnosti, barem ja zastupam to mišljenje".

Na medijskoj sceni BiH je došlo do sukoba "Slobodne Bosne" i "Face TV", a Savić kaže da je čak i to gurnuto u stranu, jer nije bilo vreme za takve rasprave.

"I sami su u međuvremenu shvatili da to nije prosto način gde može da se neko politički razačunava sa bilo kim", smatra on o prilikama u kojim su održani izbori.

Milivojević: Dodik i SNSD ostvarili odličan rezultat osvojivši 40.000 glasova više nego na prošlim izborima

Politikolog Cvijetin Milivojević je komentarisao rezultate u samoj Republici Srpskoj, istakavši da je pobeda Draška Stanivukovića u Banjaluci bila očekivana, kao i rezultati u drugim većim gradovima.

"Da, bila je očekivana, kao što je očekivana pobeda koalicija oko SNSD-a na izborima za Gradsku skupštinu u Banjaluci, takođe je očekivana i pobeda Ljubiše Petrovića, kandidata SDS-a u Bijeljini, kao što je očekivana i pobeda koalicija oko SNSD-a u Gradskoj skupštini u Bijeljini. Dakle, sve je to manje više na nivou očekivanja kad je reč o Republici Srpskoj", kaže Milivojević i nastavlja:

"Ono što je za mene neobično je da je ovaj put zapravo, ako bismo sabrali sve te glasove koje je Dodikova stranka dobila zapravo na lokalnim izborima, to je više, ozbiljno, čak mislim za 40.000 glasova više nego na prethodnim izborima, što je zaista ozbiljan rezultat".

Euronews Srbija

 

Na opasku da je jučerašnji rezultat za samo 10.000 glasova više nego što je Dodik dobio na predsedničkim izborima, Milivojević kaže da na tim izborima Dodik, ipak, nije lako pobedio, dok je jučerašnja pobeda ubedljivija.

"Da, ali predsednički izbori su izbori na kojima Dodik nije baš tek tako lako pobedio. Dakle, na tim izborima je on podbacio, a ja govorim sada o parlamentarnim i lokalnim izborima, na kojima je učestvovao SNSD i stranke koje mu prirodno inkliniraju. Dakle, njegova sadašnja i buduća koalicija", kaže on.

Kovačević: Pripreme za sledeće izbore su počele, a gradonačelnici u Banjaluci i Bijeljini će profitirati u kohabitaciji

Na pitanje da li su već počele pripreme za izbore 2026. godinu i opšte izbore, Kovačević odgovara da je Dodik saopštio da će biti kandidat, te da pripreme jesu počele.

"Mislim da je Dodik otvorio zapravo te pripreme. Rekao je da će on biti kandidat za predsednika ponovo. Imamo tu i Šobota i Mikajla Lazića, ljude koji su izgubili izbore juče, nikako nisu poraženi, jer su imali zaista dobre rezultate i mislim da u tim rezultatima, Lazića u Bijeljini i Šobota u Banjaluci, možete primetiti da su oni imali veoma težak zadatak. Ja bih pre svega rekao da je Lazić u Bijeljini imao težak zadatak, jer ste imali onaj opoziv gradonačelnika Bijeljine koji ne uspeo, što je dao dodatni, čini mi se, motiv biračima Ljubiše Petrovića i njemu snagu zapravo da je neoboriv u Bijeljini", smatra Kovačević.

Euronews Srbija

 

On ističe i to da je značajna stvar što će postojati kohabitacija u gradovima Banjaluci i Bijeljini, gde gradonačelnici i skupštinska većina ne dolaze iz iste političke opcije.

"Ipak, ovo što je Milivojević rekao, upravo je važno da mi znamo da ćemo u Bijeljini i Banjaluci sigurno imati tu vrstu kohabitacije. Jednu skupštinsku većinu i gradonačelnika koji nije iz te opcije", kaže Kovačević i dodaje:

"I ono što je zanimljivo možda u kontekstu Bosne i Hercegovine jeste da te situacije često idu u korist, čini mi se, gradonačelnika, jer oni ispadaju žrtve većine u skupštini, koja je na neki način nije baš tako posredno, iako je, naravno, birana posredno, ali ne na taj način kao gradonačelnici", kaže Kovačević i zaključuje da gradonačelnici u takvom sukobu profitiraju.

"Samim tim oni profitiraju na tom sukobu. Oni profitiraju na tom sukobu i mnoge probleme u svojim lokalnim sredinama često guraju na skupštinsku većinu, što smo videli možda iz ovih iskustava dosad da ide njima u korist", rekao je Kovačević.

Emisiju Euronews Region i gostovanja u celosti pogledajte u video prilogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa