Region

Kandidat SDA pobedio na izborima, iako je iza rešetaka: Kako će novi načelnik Trnova voditi opštinu iz zatvora?

Komentari

Autor: Klix

07/10/2024

-

16:34

Kandidat SDA pobedio na izborima, iako je iza rešetaka: Kako će novi načelnik Trnova voditi opštinu iz zatvora?
Kandidat SDA pobedio na izborima, iako je iza rešetaka: Kako će novi načelnik Trnova voditi opštinu iz zatvora? - Copyright Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat SDA Ibro Berilo uverljivo je slavio na lokalnim izborima i ostao načelnik opštine Trnovo, ali nije bio u prilici ni da se zahvali glasačima na podršci, piše bosanskohercegovački Klix.

Berilo je u pritvoru, ali bez obzira na to, Izborni zakon Bosne i Hercegovine mu je omogućio da bude kandidat.

Izbornu kampanju je vodio (odnosno nije vodio) iz pritvora, jer je uhapšen 5. augusta, mesec dana pred početak kampanje. Uhapsili su ga pripadnici SIPA-e, kao i njegovih troje saradnika, pod optužbama da je zloupotrebio položaj kako bi za mito pogodovao investitorima koji su tokom njegovog mandata masovno gradili apartmane na Bjelašnici.

Berilo, pored pritvora, nije želeo odustati od kampanje i načelničke kandidature, a podržala ga je i stranka. Na kraju se ispostavilo da ima veliku podršku građana jer je uverljivo pobedio Bajru Lindova, kandidata ispred SDP-a i Naroda i Pravde.

Sada, dan nakon izbora, postavlja se pitanje kako će Berilo voditi opštinu Trnovo.

Poslednje informacije u njegovom slučaju kažu da je Kantonalni sud u Sarajevu 5. septembra produžio Berilu pritvor za još dva meseca, što znači da će najmanje mesec dana voditi opštinu iz pritvora. Vrlo je moguće da će Berilo, bez obzira da li u međuvremenu bude podignuta optužnica, ostati u pritvoru još neko vreme, pa bi opština Trnovo vrlo lako mogla zaključiti 2024. godinu bez načelnika.

U situaciji kad je načelnik u pritvoru, menja ga njegov pomoćnik. Upravo tako je bilo i u slučaju kad je uhapšen tadašnji načelnik sarajevske opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić. Menjala ga je njegova pomoćnica Mirsada Smajić. Kasnije je Hadžibajrić opozvan, a Irfan Čengić preuzeo vođenje opštine Stari Grad, piše portal.

Naravno, situacija bi se za Berila mogla daleko više zakomplikovati u slučaju podizanja i potvrđivanja optužnice.

U svakom slučaju, pitanje opštine Trnovo i njenog delovanja u narednom periodu biće jedna od zanimljivijih tema.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa