Region

Dodik i Bakir sačuvali vlast u većini opština, ali poraženi u prestonicama: Ko je zaista pobednik lokalnih izbora u BiH?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2024

-

17:35

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Prema prvim preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u BiH, najveće nacionalne političke stranke uspele su da sačuvaju kontrolu nad većinom opština i gradova, ali nisu osvojile vlast u Sarajevu i Banjaluci. 

Stranka Milorada Dodika (SNSD) proglasila je pobedu u više od 70 odsto opština - 47 od 63 lokalne zajednice - u Republici Srpskoj. Međutim, u dva najveća grada u Republici Srpskoj - Banjaluci i Bijeljini – ostaju isti gradonačelnici.

U Banjaluci je pobedio PDP-ov kandidat Draško Stanivuković, "stari-novi gradonačelnik", a u Bijeljini SDS-ov, pa tako Ljubiša Petrović takođe ostaje prvi čovek grada. 

Tanjug/AP/Armin Durgut

 

S druge strane, u Federaciji je - uslovno rečeno - slična situacija. Iako su iz SDA saopštili da osvojili osam novih pozicija u odnosu na prethodne izbore, sasvim izvesno je da je ova partija izgubila Sarajevo. 

Vlast će u tom gradu formirati "stranke trojke", odnosno građanski blok, a takođe je izvesno da će Benjamina Karić ostati na funkciji gradonačelnice Sarajeva.

Iako je bilo "napeto" tokom brojanja glasova, kako je prenela naša dopisnica iz Hercegovine, poslednji preliminarni rezultati ukazuju na to da HDZ ubedljivo vodi u "trci" za Mostar, pa se očekuje da će iz njihovih redova biti predložen i gradonačelnik. 

Antić: Ovo je samo prvo poluvreme

Iako su praktično iz svih stranaka saopštili da su zadovoljni izbornim rezultatima, politički analitičar Velizar Antić kaže za Euronews Srbija da su u skoro 95 odsto slučajeva isti rezulati kao na prethodnim lokalnim izborima.

"U svega par opština su se promenila načelnička mesta, i iz tog razloga svi mogu da kažu da su zadovoljni. Dodik, naravno, predstavlja da je prezadovoljan, a u svakom slučaju nije toliko zadovoljan, jer ne drži Banjaluku, ne drži Bijeljinu, tako da nema ni Dodik toliko razloga za slavlje, ali i on, kao iskusan političar, kaže suprotno", objašnjava Antić. 

Tanjug/AP/Radivoje Pavičić

 

Ocenjuje da rezulati oslikavaju "status kvo", ali i da je trenutna situacija samo "prvo poluvreme".

"U BiH imamo izbore na dve godine. Prva nedelja u oktobru su lokalni izbori, ove godine. Za dve godine u oktobru su opšti izbori, pa opet lokalni za dve godine. Znači na svake dve godine imamo fiksirane izbore. Fiksni su datumi. Ovi lokalni izbori su bili određeni, određeno prvo poluvreme one velike utakmice koja će se igrati za dve godine. Znači, ovo je neko prolazno vreme da stranke vide koji odbor im dobro rade, gde su ljudi doneli glasove, gde nisu doneli glasove. I iz tog razloga i mogu svi da budu negde zadovoljni jer verujem da je većina njih i očekivala ove rezultate", jasan je analitičar.

"Uveren sam da mnogi iz SNSD-a u Banjaluci nisu glasali za svog kandidata"

Govoreći o pobedi Draška Stanivukovića, Antić naglašava da od 2018. SNSD nema međunarodnu podršku u Banjaluci, te da je Stanivuković imao "sreću" da u tom trenutku bude kandidat "kad je sazrelo stanje da se menja načelnik".

"On je bio na toj poziciji veliko iznenađenje i dobio je izbore. Sad smo imali i Jelenu Trivić u toj igri. Moje lično mišljenje je bilo da će ona uzeti veći broj glasova, da će oni tvrdo opredeljeni opozicioni birači koji zameraju Drašku Stanivukoviću simbiozu sa Miloradom Dodikom, drugačije glasati, ali on je ipak pobedio", dodaje naš sagovornik. 

Ipak, on ocenjuje da je Stanivuković pronašao "rezervoar" glasova kod Dodikovih koalicionih partnera. 

"Oni nisu glasali za SNSD, možda čak mnogi i u samom SNSD-u, jer to je jedna onako interesna organizacija. To više nije ideološka politička partija, nego interesno udruženje gde imate mnogo igrača i svako traži svoj neki interes. Mnogi ni u SNSD-u nisu glasali za njihovog kandidata, ja sam u to potpuno ubeđen, glasali su upravo za Draškovića i Vukovića, jer im on odgovara i njegovo ponašanje", zaključuje naš sagovornik. 

A kakva su predviđanja za naredne izbore u BiH, i da li bi za dve godine Stanivuković mogao da bude glavni protivkandidat Dodiku za mesto predsednika Republike Srpske, pogledajte u kompletnom gostovanju analitirača Velizara Antića za Euronews Srbija. 

Euronews Srbija

Komentari (0)

Evropa