Region

Orban: Zemlje Zapadnog Balkana je odavno trebalo da budu u Evropskoj uniji

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2024

-

18:38

Orban: Zemlje Zapadnog Balkana je odavno trebalo da budu u Evropskoj uniji
Tanjug/AP/Szilard Koszticsak/MTI - Copyright Tanjug/AP/Szilard Koszticsak/MTI

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Mađarske, koja je u mandatu predsedavajuće Evropskom unijom, Viktor Orban, ocenio je danas u Ohridu da je istorijska greška Brisela to što su pregovori o članstvu Severne Makedonije i Albanije odvojeni i ponudio je da zvanična Budimpešta posreduje u rešavanju sporazuma između Skoplja i Sofije.

Orban je to rekao nakon sastanka vlada dveju zemalja u Ohridu i istakao da za takvu odluku EU ne vidi nijedan razlog.

On je podsetio da je Severna Makedonija kandidat za članstvo od 2005. godine i zajedno sa Hrvatskom je 2008. dobila pozitivno mišljenje. Hrvatska je, kazao je, već članica EU, a pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom još nisu počeli.

"Ovo je ogromna greška EU, koju bih okarakterisao kao istorijsku i sada je jasno da će Severna Makedonija biti stavljena iza Albanije, za šta ne vidim nijedan razlog", rekao je Orban nakon sastanka na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Hristijanom Mickoskim.

Orban je rekao da je makedonskom kolegi predožio da Mađarska bude posrednik između Skoplja i Sofije u pronalaženju rešenja spora, koji imaju Severna Makedonija i Bugarska.

"Imam predlog za spor sa Bugarskom. Spremni smo da posredujemo u ovom pitanju. Mađarska treba da bude posrednik u sporu dve zemlje, da se nađe rešenje koje odgovara obema stranama", rekao je Orban.

Najvažnija tema današnjeg sastanka sa premijerom Hristijanom Mickoskim, istakao je Orban, bilo je pristupanje Makedonije EU.

"Stav Mađarske je poznat. Stabilnost Zapadnog Balkana i integracija u EU su veoma važni. Pridruživanje zemalja nije problem i izazov, već ogromna prilika za  sve i za  zemlje koje su već članice EU, kao i za Mađarsku. Svi smo videli da smo članstvom postigli veliki napredak, ali je EU u međuvremenu izgubila zamah i zato moramo da omogućimo proširenje", rekao je Orban.

Prema Orbanovim rečima, mora da postoji geopolitički faktor, ali i poštovanje prema zemljama koje dugi niz godina rade na pristupanju EU.

"Nije pošteno sa naše strane. I zato, kao predsedavajući EU, smatramo da je veoma važno da članstvo Zapadnog Balkana u EU ostane na dnevnom redu, i shodno tome želimo da ubrzamo proces članstva Severne Makedonije u EU. Spremni smo da se održi međuvladina konferencija, a ako ne, idemo na bilateralnu", rekao je Orban.

Mickoski: Mađarska je uvek bila snažna podrška za naš prijem u EU

Narodi Zapadnog Balkana, kazao je mađarski premijer, zaslužuju mnogo više i odavno je trebalo da budu deo Evropske unije.

"Današnji sastanak je 18. koji smo gospodin premijer (Mickoski) i ja održali i nije tajna da je odnos stranaka koju predstavlja vaš premijer i naš FIDES bratski, ali nikada ne mešamo partijske i državne poslove. Uvek je dobro za bratske stranke da budu na vlasti i da zajednički razmenjuju svoje aktivnosti", rekao je Orban.

Dodao je da Severna Makedonija i Mađarska ove godine obeležavaju 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i da je tim povodom pozvao Mickoskog u Mađarsku, gde će biti održana naredna sednica dveju vlada.

"Stava smo da naša dva naroda imaju dugu istorijsku tradiciju, a oba naroda kroz ovo vreme karakteriše borba za očuvanje nacionalnih interesa i slobode. Važno je da sačuvamo naše ideale i nacionalni ponos. Verujem da ćete se složiti sa nama da je za jednu naciju najvažnije da sačuva svoj nacionalni ponos, rekao je Orban.

On je istakao da Severna Makedonija nije samo prijateljska zemlja, već i veoma važna za bezbednost Mađarske, jer se nalazi na migrantskoj ruti.

"Ako bude potrebe, voljni smo da vam pomognemo na sve načine", rekao je Orban.

Mickoski je istakao da je poseta mađarske delegacije predvođene Orbanom dokaz odličnih prijateljskih odnosa i saradnje dve zemlje, koji se svakim danom produbljuju.

"Makedonski i mađarski narod vezuje duboko ukorenjeno prijateljstvo i duboko poštovanje. Mađarska nas je uvek podržavala, kako u teškim vremenima, tako i u naporima za naše evropske integracije. Danas, kroz konkretne inicijative i dogovore, to prijateljstvo nastavlja da jača, stvarajući čvrste temelje za našu buduću saradnju. Istorija svedoči o našoj zajedničkoj težnji za mirom, prosperitetom i saradnjom", rekao je Mickoski.

Političke i ekonomske veze dve zemlje se produbljuju godinama, rekao je Mickoski i dodao da današnji sastanci potvrđuju "naše strateško savezništvo".

"Mađarska nije samo naš partner na evropskoj sceni. To je takođe primer kako država može da uravnoteži nacionalni suverenitet sa globalnom integracijom. Mađarska je uvek bila snažan pristalica proširenja EU i naših aspiracija za punopravno članstvo", rekao je Mickoski.

Sa našim mađarskim prijateljima, kazao je Mickoski, delimo zajedničku viziju integrisanog Balkana, gde će sve zemlje regiona biti deo velike evropske porodice.

"Verujem da će uz podršku Mađarske i drugih naših saveznika Balkan zauzeti mesto koje mu pripada u EU", kazao je Mickoski.

Prethodno su premijeri Mickoski i Orban održali sastanak "u četiri oka", nakon čega je održana i sednica dveju vlada.

Mađarski premijer Viktor Orban prevodi vladinu delegaciju sastavljenu od deset ministara, koja je od juče u poseti zemlji. Pored zvaničnog dela predviđena je šetnja Ohridom, poseta crkvi Bogorodice Perivlepte, Antičkom pozorištu i manastirskom kompleksu Svetog Nauma, a predsednici vlada dve zemlje položiće cveće ispred crkve. spomenik Svetih Ćirila i Metodija u Ohridu.

Komentari (0)

Evropa