Briselske vesti

Mađarski tužilac traži ukidanje imuniteta poslaniku u EP zbog "optužbi za krađu"

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2024

-

13:06

Mađarski tužilac traži ukidanje imuniteta poslaniku u EP zbog "optužbi za krađu"
Mađarski tužilac traži ukidanje imuniteta poslaniku u EP zbog "optužbi za krađu" - Copyright AP Photo/Denes Erdos

veličina teksta

Aa Aa

Glavni tužilac Mađarske zatražio je od Evropskog parlamenta (EP) da ukine imunitet od krivičnog gonjenja poslaniku EP Peteru Mađaru, koji se suočava sa optužbama za krađu. 

Mađar, inače glavni politički suparnik mađarskog premijera Viktora Orbana, bio je 21. juna u noćnom klubu u Budimpešti u ranim jutarnjim satima, kada je ušao u žestoku raspravu sa drugim gostom koji ga je, prema izveštaju policije do kojeg je došao mađarski portal Teleks, snimao kako pleše sa jednom ženom. 

Kako prenosi Politiko, Mađar se tome usprotivio i usledila je svađa tokom koje je on uzeo oteo iz ruke telefon osobi koja ga je snimala. 

Kasnije je snimljeno kako obezbeđenje izvodi Mađara iz kluba, a potom je on otišao do obale Dunava gde je, prema policijskom izveštaju i tužilaštvu, bacio "predmet crne boje" u vodu. 

Mađar je priznao da je uzeo muškarcu mobilni telefon, ali nije priznao da ga je bacio u reku.

"Ovakvo ponašanje može da predstavlja krivično delo krađe. Telefon, vredan više od 100.000 forinti (250 evra), vraćen je žrtvi u funkcionalnom stanju nakon što je policija intervenisala", navodi se u saopštenju Kancerlarije generalnog tužioca. 

Do incidenta je došlo manje od dve nedelje nakon izbora za EP u junu, na kojima je Mađarova opoziciona Stranka poštovanja i slobode završila na drugom mestu, iza Orbanove partije Fides, osvojivši skoro 30 odsto glasova. 

Glavni mađarski tužilac Peter Polt zatražio je od predsednice EP Roberte Mecole da ukine Mađarov imunitet u EP kako bi on mogao da bude krivično gonjen. 

Komentari (0)

Evropa