Evropa

Rihards Kols za Euronews Srbija: Putin i njegovi saradnici prete nuklearnim oružjem 10 do 12 puta nedeljno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/09/2024

-

12:11

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U intervju za Euronews Srbija letonski poslanik Evropskog parlamenta Rihards Kols govorio je mađarskom preuzimanju predsedavanja EU, o tome da li su pretnje Rusije nukelarnim oružjem realne, ali i o naoružavanju Ukrajine i tome šta će se desiti ukoliko Rusija pobedi u ratu.

Na početku razgovora, Kols objašnjava da Mađarska nije iznenada preuzela predsedavanje i "stavila na sto svoju agendu", već da postoji takozvani "trios" koji se proteže na predsedavanje tri države članice.

"Sve tri članice se dogovaraju oko agende, a teme su prilično usaglašene među svim državama članicama, i mi radimo sa njima", ukazuje naš sagovornik.

Govoreći o pristupu Mađarske o ratu u Ukrajini, ističe da je to "njihova retorika" da ne spomenu "ni reč o sukobu".  

"Ovde u Evropskom parlamentu smo veoma glasni po pitanju Ukrajine. Prošle nedelje smo glasali o rezoluciji o ukidanju svih ograničenja za podršku Ukrajini. Takođe smo raspravljali o politici nacionalnih kartica u Mađarskoj, kojima zapravo Mađarska, po mom mišljenju, narušava sveukupnu poziciju Šengena, dozvoljavajući pristup istoku, da ruski i beloruski državljani ulaze u Evropsku uniju, mislim, vis-a-vis šengenskih viza", jasan je Kols.

Svakodnevne pretnje Rusije

S druge strane, naglašava i da Putin i njegovi saradnici gotovo svakodnevno prete nuklearnim oružjem, te da time žele da stvore "neizvesnu" atmosferu. 

"Ako računamo od početka širokog rata u Ukrajini, mislim da u proseku 10 do 12 puta nedeljno prete: 'Koristićemo nuklearno oružje. Ako se dogodi to i to, upotrebićemo nuklearno oružje'. To je klasičan priručnik za tiranine, režime diktature, da šire strah među protivnicima, jer ono što parališe, ne samo ljude već i kreatore politike je strah, neizvesnost", dodaje Letonac. 

"Valjda u Kremlju tako čitaju, da postoje političari, lideri u Evropi i šire, koji nastavljaju da povlače crvene linije oko sebe, govoreći da to ne treba da radimo, da će eskalirati, da će nas uvući u Treći svetski rat, da će zbog toga Rusija da upotrebi nuklearno oružje. Vidite, da je tako, Putin bi već upotrebio prljavu bombu ili taktičko nuklearno oružje. Ali on zna - ako to uradi, to je njegov kraj".

Tanjug/AP/Grigory Sysoyev

 

Upitan o oružju koje NATO članice šalju Ukrajini, naglašava da Kijev ima pravo da se brani te da "na raktema ne piše da su NATO rakete".

"Nije važno da li oružje NATO-a ili nije. Dozvoljeno im je da se brane, dozvoljeno je po međunarodnom pravu da napadnu neprijateljsku vojnu infrastrukturu, tamo odakle su rakete ispaljene na civilnu infrastrukturu u Ukrajini. Nije važno da li je oružje brazilsko, NATO-ovo, japansko… Oni imaju pravo da se brane.  Na kraju, na raketama ne piše NATO rakete. Svako oružje dopremljeno Ukrajini je odluka individualnih država članica NATO-a. Dakle, ako su to Sjedinjene Države, ne znam, ili bitanske rakete 'storm šedou'... Ili, tražili smo da Nemačka obezbedi rakete 'Taurus'. Oni imaju sve pravo na to", napominje Kols.

"Ambicije Rusije ne prestaju u Ukrajini"

Upozorava i da ukoliko Ukrajina izgubi rat - "to znači da imperijalističke ambicije Rusije ne prestaju u Ukrajini".

"Putin je to veoma dobro artikulisao u različitim svojim intervencijama. Ali nije Baltik taj koji će biti sledeći, NATO je. Mi smo deo NATO-a. Dakle, ko god nas napadne ili izvrši čin agresije, to je agresija na NATO. To je tako jednostavno. Da li je to Baltik ili nešto drugo... Znate, nije važno.

NATO je definisao Rusiju kao neprijatelja. Dakle, sve što radimo, pojačavamo naše odbrambene sposobnosti, sisteme protivvazdušne odbrane i tako dalje... A kad kažemo, ni ne pokušavaj, ako pokušaš, opeći ćeš se. Mislimo to. Dakle, to bi bila  suluda odluka Putina. Opet, to nije ono na šta Putin može sam da utiče", ukazuje naš sagovornik. 

Uveren je i da će se Putinu nakon ovog rata suditi. 

"Zločini protiv čovečnosti, ratni zločini, ne zastarevaju. Sve dok međunarodna zajednica poziva na odgovornost one koji su počinili te zločine i dok se i oni pozivaju na pravično suđenje, nekažnjivost ne može prevladati. Mislim, ako je ceo svet video šta se dešavalo u 20. veku, ne možemo sebi dozvoliti da se to dogodi. Dakle, nije bitno da li je Putin živ ili posthumno - biće mu suđeno. Mora mu se suditi. I naša je moralna dužnost da podržimo Međunarodni krivični sud. I šteta je videti da zemlje koje su priznale jurisdikciju Međunarodnog krivičnog suda ne ispunjavaju svoje obaveze, poput Mongolije, videli smo to nedavno", zaključuje Rihards Kols u razgovoru sa našim dopisnikom iz Evropske Unije. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa