Evropa

Peskov: Maja Sandu mora da iznese dokaze za svoje tvrdnje o mešanju Rusije u izbore

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2024

-

12:28

Peskov: Maja Sandu mora da iznese dokaze za svoje tvrdnje o mešanju Rusije u izbore
Tanjug/AP/Alexander Wilf, Sputnik, Kremlin - Copyright Tanjug/AP/Alexander Wilf, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da predsednica Moldavije Maja Sandu, mora da iznese dokaze o svojim tvrdnjama da se Rusija mešala u izbore u toj zemlji, jer je reč o ozbiljnoj optužbi.

"Ona mora da iznese dokaze", rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje kakva je reakcija Kremlja na optužbe Maje Sandu povodom navodnog mešanja Rusije u izbore koji su održani u nedelju, i njene izjave da "kriminalne grupe" u toj zemlji, "rade sa stranim snagama" u napadu na Kišinjev.

"Prvo, nije rečeno o čemu tačno pričamo. Kao drugo, to je prilično ozbiljna optužba protiv tih istih kriminalnih grupa, i neka vrsta dokaza mora da bude predstavljena javnosti. Odnosno, ako ona kaže da nije dobila glasove zbog određenih kriminalnih grupa, mora za to da pruži dokaze", rekao je portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kako je prenela RIA Novosti, Peskov je dodao da bi bilo dobro da Sandu objasni broj glasova onih koji nisu glasali za nju.

"Da li su to takođe kriminalne grupe ili ona misli da su građani Moldavije koji je ne podržavaju povezani sa kriminalnim grupama", upitao je Peskov.

Tanjug/AP/Vadim Ghirda

 

Na referendumu o pristupanju Moldavije Evropskoj uniji, koji je održan u nedelju, prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije, nakon obrade 98,38 odsto biračkog materijala, 50,07 odsto birača glasalo je za evropske integracije.

Na predsedničkim izborima koji su održani istog dana, prema preliminarnim podacima nakon obrade 98,51 odsto biračkog materijala, najviše glasova je dobila aktuelna šefica države Maja Sandu, sa 42,07 odsto glasova.

Kandidat Partije socijalista Aleksandar Stojanoglo, koji je smenjen sa funkcije generalnog tužioca Moldavije, je na drugom mestu sa 26,27 odsto glasova, i on je prošao u drugi krug predsedničkih izbora koji će biti održani 3. novembra.

Prvi krug predsedničkih izbora u Moldaviji održan je 20. oktobra, uz izlaznost od 51,67 odsto upisanih birača.

Sandu se zalaže za EU integracije a opozicija je optužuje da je prekinula veze sa Rusijom i izdala nacionalne interese.

Bivši generalni tužilac Aleksandar Stojanoglo, koga podržava opoziciona Socijalistička partija, smatra da odnosi Moldavije sa EU ne bi trebalo da naškode tradicionalnom partnerstvu sa Rusijom i ZND u celini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa