Planeta

Lula da Silva: Brazil i Kina predložili plan u šest tačaka za početak pregovora o okončanju sukoba u Ukrajini

Komentari

Autor: Reuters

24/09/2024

-

16:53

Lula da Silva: Brazil i Kina predložili plan u šest tačaka za početak pregovora o okončanju sukoba u Ukrajini
Lula da Silva: Brazil i Kina predložili plan u šest tačaka za početak pregovora o okončanju sukoba u Ukrajini - Copyright Tanjug/AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Brazil i Kina predložili su plan od šest tačaka za početak pregovora između Rusije i Ukrajine o okončanju sukoba, izjavio je u utorak brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva u govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Lula, koji je o tom predlogu razgovarao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, nije izneo nikakve detalje u govoru na otvaranju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
On je takođe upozorio da se sukob u Gazi "opasno" širi na Liban, dodajući pozive na prekid vatre.

"Pravo odbrane se pretvorilo u pravo na osvetu, što onemogućava dogovor o oslobađanju talaca i odlaže prekid vatre“, rekao je Lula, prenosi Reuters.

Brazilski lider ponovio je molbu svoje zemlje za reformu Ujedinjenih nacija, rekavši da globalno telo ne radi svoj posao predstavljanja sveta i zaustavljanja ratova.

On je kritikovao desetine milijardi dolara koje se svake godine troše na vojne arsenale i rekao da ta sredstva treba da se koriste za eliminisanje siromaštva i borbu protiv klimatskih promena.

"Okončanje gladi je ponovo najhitnija obaveza moje vlade“, rekao je Lula, koji je tri puta biran da vodi Brazil.

Lula je pozvao na reviziju povelje UN kako bi se revitalizovala uloga Generalne skupštine u promovisanju mira i reformi multilateralne institucije.

"Isključivanje Latinske Amerike i Afrike iz stalnih mesta u Savetu bezbednosti UN neprihvatljiv je odraz kolonijalne prošlosti“, rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet