Evropa

Pada tvrđava na kojoj su Rusi "slomili zube"? Počeo juriš na Ugledar posle strahovitog raketnog baraža (MAPA)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/09/2024

-

18:12

Pada tvrđava na kojoj su Rusi "slomili zube"? Počeo juriš na Ugledar posle strahovitog raketnog baraža (MAPA)
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK - Copyright EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

veličina teksta

Aa Aa

Ruske trupe ušle su u istočni deo grada Ugledara, isturene tvrđave ukrajinske odbrambene linije na jugu Donjecke oblasti, prenose ukrajinski mediji.

Tu informaciju je sa ukrajinske strane objavio oficir bataljona "Ajdar" Stanislav Bunjatov, a danas ju je potvrdio vojnik "Aleks" koji je objavio i mapu sa područjem prodora na jugoistoku ovog gradića. Ugledar je inače površinski mali grad, ali se skoro isključivo sastoji od višespratnica građenim za rudare, što ga čini izuzetno snažnom odbrambenom pozicijom, posebno zato što je okružen nepreglednom ravnicom.

Prema "Aleksovim" rečima, Rusi su u Ugledar ušli rasturajući se u male grupe. Pošto nije izveden juriš punom snagom, ove grupice su uspele da prodru u grad.

"Tako da možemo zaključiti da je tu trenutno siva zona“, napisao je on, misleći na oblast između pozicija dve vosjke koju nijedna čvrsto ne kontroliše. 

Prema njegovim rečima, Rusi se tamo još nisu utvrdili, ali je situacija na bokovima, u okolini grada i dalje teška. To se vidi i na najpopularnijim mapama za uživo praćenje situacije na frontu. Sirijska "Suriyak maps" označila je prodor u istom području, i prikazuje kako je grad okružen sa tri strane, na ivici da bude potpuno opkoljen. 

Printscreen/@Suriyakmaps

Pored toga, ono što je ostalo od grada izloženo je strahovitom artiljerijskom baražu. Na brojnim snimcima sa Telegrama vidi se kako na desetine raketa iz višecevnih raketnih bacača sleće na skoro porušene zgrade, a praktično svaki kvadratni centimetar Ugledara gutaju eksplozije. 

 

Pretpostavlja se da se snimci nastali neposredno pred upad manjih ruskih jedinica u grad i da je baraž bio priprema za napad.

 

Ukrajinski "Deep state" malo konzervativnije procenjuje ruski prodor, ali je njihova "siva zona" takođe opasno oko Ugledara. Jedini put za snabdevanje koji je preostao ide na sever prema Bogojavljanki, s tim da su mu se ruske trupe opasno približile sa zapada posle pada susednog sela Prečistovka, tako da verovatno više nije bezbedan.  

Printscreen/Strana.ua

 

Ranije je postalo jasno da su ruske trupe probile zapadno od Vugledara u pravcu severa i završili na oko kilometar od pomenutog ključnog pravca. Neki ruski Telegram kanali i ratni izveštači su danas tvrdili da je trasa već presečena, ali još nema potvrde. To je stvorilo pretnju od opkoljavanja grada, pošto su preostali putevi koji vode ka Ugledaru već presečeni kada su nedavno Rusi prešli autoput koji je vodio na severoistok kroz selo Vodjanoje.

Printscreen/Strana.ua

 

Takođe iz pravca Vodjanoja ruske trupe nastoje da priđu putu za Bogojavljenku sa istoka i, prema "Deep State-u", udaljene su četiri kilometara.

Trenutno 72. brigada koja je navodno zadužena da brani Ugledar rizikuje da bude odsečena, prenosi Forbes. 

"Ruska 40. brigada marinaca i druge brigade i pukovi sada pokušavaju da je zaobiđu, preseku i polako ostvaruju uspeh“, piše ovaj list.

Takođe se navodi da nema pojačanja za ukrajinske snage koje brane Ugledar, jer "oružane snage Ukrajine istovremeno napadaju u Kursku i brane se na istoku i jugu. Pored toga, 72. brigada se već 20 meseci bori bez odmora i rotacije, čime se pokušava objasniti pogoršanje situacije na frontu.

Sa ruske strane, a i po nekim ukrajinskim Telegram kanalima čak se pojavila informacija da je elitna 72. brigada povučena u pravcu Pokrovska, gde fronta takođe puca, a da su u Ugledar poslate "žrtvene" jedinice teritorijalne odbrane. Ta informacija, kao ni ona da im je zadatak da drže grad do kraja sastanka predsednika Volodimira Zelenskog sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom 26. septembra, nije potvrđena.

Tvrđava na koju su Rusi "lomili zube"

Podsetimo, prošle godine ruska vojska je "slomila zube" u uzaludnim frontalnim napadima na Ugledar, što je dovelo do "čistke" među oficirima zaduženim za taj deo fronta. Polja južno od grada i dalje su groblje oklopnih vozila, a ova tvrđava je bila možda i najveći "trn u oku" ruske vojne, imajući u vidu koliko je dugo odolevala, kao usamljeni bastion okružen njivama i selima, bez višespratnica, ogromnih jalovišta i rudnika, koji su, tradicionalno za Donbas, glavne utvrđene tačke.

Iza Ugledara nema snažno utvrđenih linija odbrane, niti barijera poput reka i železničkih pruga, pa pojedini analitičari spekulišu da bi mogle da se uspostave tek na liniji Velika Novoselovka, Bagatir, Kurahovsko jezero, mada sudeći po dosadašnjem ponašanju ukrajinske vojske, nije verovatno tako veliko strateško povlačenje.

Posle sve izvesnijeg pada Ugledara preti tzv. "cvetanje", u vidu širenja ruskih trupa u svim pravcima, putevima i uzanim drvoredima između njiva. Taj nagli napredak je prethodno zabeležen posle pada grada Očeretine, kada iza nije bilo pripremljenih linija odbrane. 

 

Komentari (0)

Evropa