Društvo

EU izdvaja milion evra za obnavljanje dela niške tvrđave

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2024

-

14:35

EU izdvaja milion evra za obnavljanje dela niške tvrđave
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šef delegacije Evropske unije Emanuele Žiofre izrazio je danas u Nišu zadovoljstvo što će EU i Grad Niš zajedno raditi na unapređenju delova niške tvrđave - tačnije na renoviranju kazamata.

"Za taj projekat izdvojili smo više od milion evra, zajedno sa našim starim partnerima iz UNOPS-a radćemo na rekonstrukciji delova Beogradske kapije, na kazamata, koji će se pretvoriti u mesta za inovativnu delatnosti, renoviraćemo to mesto koje će poslužiti za atelje", kazao je Žiofre koji je sa ministarkom Tanjom Miščević i gradonačelnikom Dragoslavom Pavlovićem obišao tvrđavu nakon učešća na predstavljanju EU Nedelje mogućnosti.

Kako je rekao, tu se radi o zaštiti kulturnog nasleđa i naglasio da je projekat, s obzirom da se istorijski gledano Niš nalazi na raskršću civilizacija, deo integralne strategije koja će obuhvatiti ne samo grad Niš, nego i okolne opštine, gde će se raditi na očuvanju kulturnog nasleđa i podizanju socioekonomskog statusa uključenih opština.

"Ovo je jedan važan i prelep projekat, ali je jedan od mnogih koje smo radili i koje ćemo još raditi", rekao je on.

Podsetio je šta je do sada urađeno u okolini Niša.

"Izgradili smo gasni interkonektor između Bugarske i Srbije kako bismo omogućili da gas može da stiže i u druge delove zemlje. Zatim radimo na brzoj železnici između Beograda i Niša, što je projekat vredan 600 miliona evra, na što se naslanjaju veoma povoljni zajmovi od Evropske investicione banke i EBRD-a", kazao je on. 

Dodao je da su takođe radili na rekonstrukciji železničke deonice od Niša do Dimitrovgrada. 

"Radimo na izgradnji obilaznice železničke oko Niša", podsetio je ambasador i naglasio da sve to rade zato Evropska unija veruje da Srbija postaje polako njena članica, odnosno ide ka tom putu. Tu smo da pomognemo Srbiji da postane deo naše porodice", rekao je Žiofre.

Gradonačelnik Pavlović izrazio je veliko zadovoljstvo što je danas Delegacija EU u Srbiji u Nišu i zadovoljstvo što zajednički promovišu jedan lep projekat koji grad Niš i Srbija u saradnji sa Evropskom unijom izvode u Nišu. 

"Ovo će biti izuzetno značajno za naše Nišlije, jer kada se kazamati budu renovirali i kada ateljei budu renovirani, to će značiti novi prostor za razvoj umetnosti i starih zanata u Nišu, jer će ti lokali biti stavljeni u funkciju delatnosti koje ljudi u Nišu rade", rekao je gradonačelnik.

Brojni su projekti, kako je Pavlović naglasio, koje je Evropska unija u saradnji sa Srbijom realizovala i posebno Nišu.

"Jedan od najvažnijih projekata koji se trenutno izvodi jeste izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Na lokaciji uliva Nišave u Južnu Moravu gradi se veliko postrojenje koje je najveće na Balkanu i bićemo ponosni na ono što Niš može da učini za zaštitu životne sredine i za naše buduće generacije", kazao je on.

Komentari (0)

Srbija