Društvo

Ristić: Nastavićemo sa intenzivnim radom na obezbeđivanju bezbednosti dece

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2024

-

15:17

Ristić: Nastavićemo sa intenzivnim radom na obezbeđivanju bezbednosti dece
Ristić: Nastavićemo sa intenzivnim radom na obezbeđivanju bezbednosti dece - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić upoznao je danas članove skupštinskog Odbora za prava deteta sa radom Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu i poručio da će se nastaviti sa intenzivnim radom na obezbeđivanju bezbednosti dece.

"Nacionalni kontakt centar predstavlja jedinstveno mesto za pružanje saveta u vezi sa bezbednošću dece na internetu, kao i za prosleđivanje prijava o štetnom, neprimerenom ili nelegalnom sadržaju i ponašanju na internetu", rekao je Ristić.

Ministar je naveo da je Kontakt centar počeo sa radom u februaru 2017. godine na osnovu Zakona o informacionoj bezbednosti od 2016. godine i od svog osnivanja stručnjaci Centra održali su više stotina obrazovnih programa i radionica i obradili na hiljade predmeta.

"Ponosni smo na saradnju sa saradnju koju imamo sa drugim državnim institucijama, pre svega sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete, centrima za socijalni rad i domovima zdravlja", rekao je Ristić, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

On je naveo da je tokom godina marljivog rada napravljena mreža državnih institucija koja je kreirana sa jednim ciljem, osiguravanjem bezbednog odrastanja za svu decu u Srbiji. 

"Rezultati ove dugogodišnje saradnje ogledaju se i kroz rad dve važne platforme namenjene bezbednosti dece, platformi 'Čuvam te' i 'Pronađi me'", izjavio je Ristić.

Ministar je istakao da platforma "Čuvam te" na jednom mestu integriše sve potrebne aspekte temeljne prevencije i alate za suzbijanje nasilja koje uključuju decu. 

"Od neizmerne je važnosti da se naša deca u školi osećaju sigurno, upravo zato je ova platforma, usmerena na suzbijanje vršnjačkog nasilja od ključne važnosti za podizanje sveukupnog stepena bezbednosti dece u Srbiji", rekao je ministar. 

Ristić se osvrnuo i na platformu "Pronađi me" koja je kreirana u saradnji Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Ministarstva unutrašnjih poslova i istakao da je mogućnost pružanja hitnog obaveštavanja celokupne javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica alat koji će omogućiti brzu i koordinisanu reakciju svih nadležnih institucija u slučaju da do ugrožavanja bezbednosti deteta nažalost dođe.

"Kroz koordinisani rad Nacionalnog kontakt centra i platformi 'Pronađi me'“ i 'Čuvam te' trudimo se da na sve dostupne načine u najvećoj mogućoj meri osiguramo prevenciju bilo kakvog oblika nasilja kada su u pitanju deca i u digitalnom okruženju i u svakodnevnoj komunikaciji, ali i da brzo i koordinisano reagujemo da u slučaju pojave nasilja dođe", rekao je Ristić.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija