Evropa

Predsednik Vlade Severne Makedonije: Razgovor sa Orbanom potvrdio strateško savezništvo dve zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2024

-

13:48

Predsednik Vlade Severne Makedonije: Razgovor sa Orbanom potvrdio strateško savezništvo dve zemlje
Hristijan Mickoski - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Severne Makedonije Hristijan Mickoski sastao se danas u Ohridu sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom sa kojim je, kako kaže, imao plodan i prijateljski razgovor tokom kojeg je potvrđeno strateško savezništvo dve zemlje.

"Istorija svedoči o našoj zajedničkoj težnji za mirom, prosperitetom i saradnjom. U prošlosti, Mađarska je bila jedan od naših prvih partnera koji je prepoznao makedonske težnje za nezavisnošću i suverenitetom. Godinama se produbljuju političke i ekonomske veze naših zemalja, a današnji sastanci samo potvrđuju naše strateško savezništvo. Mađarska nije samo naš partner na evropskoj sceni, već i primer kako država može uspešno da balansira nacionalni suverenitet sa globalnim integracijama", napisao je Mickoski na Fejsbuku nakon sastanka sa Orbanom.

Mađarski premijer sa predstavnicima mađarske Vlade juče je doputovao u dvodnevnu posetu Republici Severnoj Makedoniji, gde će u Ohridu biti održan međuvladin sastanak, nakon kojeg se očekuje zajednička konferencija za novinare dvojice premijera.

Kako je najavljeno, Mickoski i Orban će prošetati Ohridom, posetiti crkvu Bogorodice Perivlepte, obići Antičko pozorište i manastirski kompleks Svetog Nauma, te položiti cveće ispred spomenika Svetih Ćirila i Metodija u Ohridu.

U Ohridu se preduzimaju neophodne mere bezbednosti, a najavljen je i privremeni režim saobraćaja radi bezbednog i nesmetanog kretanja delegacije kroz grad i okolinu, prenelis u skopski mediji. 

Skopski mediji podsećaju da su tokom samita NATO-a u Vašingtonu održanom u prvoj polovini jula, Mickoski i Orban dogovorili zajam od Mađarske u iznosu od 500 miliona evra. U Skupštini je 17. septembra, po skraćenoj proceduri, izglasan Zakon o mađarskom kreditu.

Orban je poslednji put u zvaničnoj poseti Makedoniji boravio 2013. godine, kada je odlikovan Ordenom "8. septembar" za izuzetne zasluge za razvoj i jačanje prijateljskih odnosa i mirne saradnje između Makedonije i Mađarske. Orden mu je uručio tadašnji predsednik Đorđe Ivanov, a imao je i susrete sa tadašnjim premijerom Nikolom Gruevskim.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa