Region

Mickoski najavio demarš Bugarskoj zbog neisticanja zastave Severne Makedonije tokom posete Davkove

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2024

-

11:41

Mickoski najavio demarš Bugarskoj zbog neisticanja zastave Severne Makedonije tokom posete Davkove
Mickoski najavio demarš Bugarskoj zbog neisticanja zastave Severne Makedonije tokom posete Davkove - Copyright AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Severna Makedonija uručiće danas demarš ambasadoru Bugarske u Skoplju, zbog neisticanja makedonske zastave tokom boravka predsednice Gordana Siljanovske Davkove u Sofiji, gde je razgovarala sa tamošnjim kolegom Rumenom Radevim.

To je najavio premijer Republike Severne Makedonije Hristijan Mickoski i poručio da su Evropa i svet na otvorenoj sceni mogli da vide šta su prave namere Bugarske.

Mickoski je novinarima u Skoplju rekao da je neisticanje makedonske zastave za Skoplje bilo očekivano i poručio da Severna Makedonija više neće savijati kičmu.

"Onda kada se pređe crvena linija morate da reagujete, jer ako ne reagujete taj izuzetak će postati praksa u budućnosti. Ono što je za mene važnije, Evropa i svet su mogli da vide na otvorenoj sceni, a to smo očekivali, kakve su prave namere rukovodstva u Sofiji", rekao je Mockoski i istakao:

"Prave namere Bugara nisu u Ustavu, to je najmanji problem, mnogo je veća potreba da pokažu mišiće i pokažu svoje prave namere. Sledeći put kada budemo videli da su crvene linije pređene, onda ćemo morati da intervenišemo, a danas će taj demarš biti uručen ambasadoru našeg istočnog suseda".

Na pitanje kada će biti nastavljeni razgovori sa bugarskim istoričarima oko spornih pitanja, Mickoski kaže da očekuju da oni budu u duhu prijateljstva i dobrosusedstva.

"To su procesi koji traju decenijama, takvih primera imamo u Evropi, pa svako ishitreno rešenje proizvodi ishitrene odluke, a te ishitrene odluke mogu da budu pogrešne. Zato očekujem da u dobrosusedskom duhu razgovaraju članovi komisija obeju strana“, rekao je premijer Mickoski, preneli su skopski mediji.
 

Komentari (0)

Evropa