Region

Olovo u krvi radnika "Port of Adria" u Baru, oglasilo se Ministarstvo zdravlja Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2024

-

16:36

Olovo u krvi radnika "Port of Adria" u Baru, oglasilo se Ministarstvo zdravlja Crne Gore
Olovo u krvi radnika "Port of Adria" u Baru, oglasilo se Ministarstvo zdravlja Crne Gore - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prvi rezultati analiza radnika "Port of Adria" za koje se sumnja da su otrovani teškim metalima, ukazuju da se radi o hroničnom procesu, te vrednostima olova u krvi koje su u granicama dozvoljenog, u odnosu na profesionalni angažman i izloženost zaposlenih na ovom radnom mestu, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Ministarstvo će, kažu, preduzeti sve neophodne radnje iz svoje nadležnosti u cilju zaštite zdravlja zaposlenih u preduzeću "Port of Adria".

To je saopšteno nakon što su se radnici obratili zdravstvenim ustanovama sa analizama koje ukazuju na povećan procenat olova u krvi i sumnje na trovanje teškim metalima.

"Odmah po saznanju za ovaj problem, stupili smo u kontakt sa Institutom za medicinu rada 'Dr Dragomir Karajović' u Beogradu, referentnom regionalnom ustanovom u oblasti zaštite stanovništva od jonizujućih zračenja i profesionalne toksikologije. Dogovoren je hodogram aktivnosti u cilju zaštite zdravlja pacijenata sa sumnjom na trovanje teškim metalom, a nakon što zaposleni iz barske Luke prođu dijagnostiku u Kliničkom centru Crne Gore", navodi se u saopštenju i dodaje:

"Radi objektivnog informisanja javnosti, obaveštavamo Vas i da prvi rezultati analiza koje su poslate Institutu u Beogradu ukazuju da se radi o hroničnom procesu, te vrednostima olova u krvi koje su u granicama dozvoljenog u odnosu na profesionalni angažman i izloženost zaposlenih na ovom radnom mestu".

Kako bi, kažu, u potpunosti otklonili sve sumnje i u skladu sa medicinskom doktrinom i etikom ovaj proces zaokružili dijagnostikom i eventualnim lečenjem pacijenata, kako dodaju u Ministarstvu zdravlja, već od sutra u Kliničkom centru je organizovan prijem za prvu grupu radnika iz preduzeća "Port of Adria", nakon čega će u skladu sa zdravstvenim stanjem i medicinskim indikacijama po potrebi biti poslati u beogradski Institut "Dr Dragomir Karajović".

Radulović: Hitno ispitati slučaj trovanja olovom radnika u kompaniji Port of Adria

Crnogorski ministar pomorstva Filip Radulović pozvao je danas sve nadležne organe da se uključe i hitno ispitaju slučaj trovanja olovom radnika u kompaniji “Port of Adria”.

"Pozivam sve nadležne organe da se hitno uključe i ispitaju slučaj, jer je ugrožavanje zdravlja zaposlenih neprihvatljivo”, naveo je Radulović na mreži Iks. Očekuje, naveo je, da Uprava ove privatne kompanije odmah reaguje kako bi se sprečili dalji incidenti i osiguralo bezbedno radno okruženje. “Svaka odgovorna strana mora snositi posledice", naveo je Radulović.

Komentari (0)

Evropa