Region

Spor oko podizanja spomenika mitropolitu Amfilohiju: Eparhija tvrdi da je odbijanje zahteva skandalozno i maliciozno

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2024

-

11:45

Spor oko podizanja spomenika mitropolitu Amfilohiju: Eparhija tvrdi da je odbijanje zahteva skandalozno i maliciozno
Spor oko podizanja spomenika mitropolitu Amfilohiju: Eparhija tvrdi da je odbijanje zahteva skandalozno i maliciozno - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Eparhija budimljansko-nikšićka reagovala je na odluku crnogorskog Ministarstva kulture i medija da odbije zahtev Opštine Berane za podizanje spomen-obeležja mitropolitu Amfilohiju porukom da je argumentacija u obrazloženju "klimava i porozna", a navedeni razlozi "u najmanju ruku pravno skandalozni, a implicitno i zlonamerni".

Zahtev, kažu iz Eparhije, za podizanje spomen-obeležja mitropolitu Amfilohiju nije dobio “zeleno svetlo” od Ministarstva kulture i medija, čije je Rešenje o odbijanju potpisala dr fizijatrije Tamara Vujović.

"Uprkos opširnom, detaljno obrazloženom i dokumentovanom Zahtevu koji gotovo do tančina sledi uslove propisane Zakonom o podizanju spomen-obeležja, Ministarstvo kulture i medija u svom tumačenju ne prepoznaje mitropolita Amfilohija kao zaslužnu ličnost u novijoj istoriji Crne Gore. Tako smo umesto spomenika mitropolitu Amfilohiju dobili monumentalnu figuru birokratske malicioznosti po kojoj će biti upamćeni donosioci ovog rešenja", naveli su iz Eparhije.

Ističu da su razlozi za odbijanje zahteva "proizvoljni i kontradiktorni, nažalost i jednim delom maliciozni", a argumentacija kojom Ministarstvo kulture i medija pokušava da podupre svoje rešenje, "klimava i porozna", te da na to ukazuje i "pravna analiza u kojoj se navodi da su zahtev i dopuna prethodne saglasnosti Vlade nezakoniti, jer ne sadrže dovoljne razloge".

Iz Eparhije ne spore da je zakonski rok od najmanje 20 godina od dana kada je lice umrlo propisan kao objektivni uslov potvrde statusa istaknute ličnosti, ali ukazuju da isti zakon dozvoljava izuzetke, odnosno da se uz prethodnu saglasnost Vlade status istaknute ličnosti može utvrditi i pre protoka predviđenog vremena.

Ukazujući na niz načinjenih propusta u donošenju rešenja kojim se zahtev za podizanje spomen-obeležja mitropolitu Amfilohiju odbija, iz Eparhije poručuju da je iznalaženje opravdanih razloga za takvu odluku "u najmanju ruku pravno skandalozno, a implicitno i zlonamerno".

Tumače da je navođenjem određenih članova Zakona u obrazloženju rešenja o odbijanju resorno ministarstvo zapravo poručilo da: "Ne samo da nećete sada podići spomenik mitropolitu Amfilohiju, nego nećete ni za sto godina, jer Mitropolitov lik i delo članom 10 ovog Zakona Ministarstvo svrstava u 'lice koje je bilo saradnik okupatora, njegovog saveznika ili pomagača, lice koje je zastupalo fašističke, šovinističke ili nacističke ideje i ideologije, lice koje je osuđeno za krivično delo protiv čovečnosti ili drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom ili je proglašeno ratnim zločincem , lice koje je u istoriji Crne Gore ili u istoriji čovečanstva imalo negativnu ulogu'".

"U neverici i sa krajnjom indignacijom odbacujemo rezon Ministarstva da se u slučaju mitropolita Amfilohija radi o licu koje je na udaru navedenog člana 10", poručuju iz Eparhije i ističu:

"Takođe, nemoguće je dokučiti racionalni smisao obrazloženja u delu pozivanja na crkvene kanone koji se ni logički, ni činjenično ni pravno ne može dovesti u vezu sa predmetnim zahtevom".

Ističu da su i u Zahtevu i u Dopuni iscrpno prikazana kulturna, društvena, naučna i prosvetna dostignuća mitropolita Amfilohija, kao i njegove posebne zasluge za Opštinu Berane.
Uz podsećanje na sahranu mitropolita Amfilohija tokom koje je narod Crne Gore iskazao odnos prema blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju kao istaknutoj ličnosti, iz Eparhije konstatuju da poštovanje ličnosti i dela mitropolita Amfilohija za ove četiri godine ne samo da nije umanjeno, već se dodatno raširilo i produbilo, tako da danas o njemu afirmativno govori čak i onaj deo javnosti koji ga je tokom života žestoko osporavao. 
"Štaviše, ukazano je sa relevantnih, iako mitropolitu nenaklonjenih, adresa da je očuvanje građanskog mira u Crnoj Gori u nekim kritičnim trenucima nesumnjiva zasluga i mitropolita Amfilohija", navode i ukazuju da iz obrazloženja Ministarstva ne može zaključiti zbog čega je protok vremena od 20 godina u ovom slučaju od naročitog značaja. 
"Tim pre, jer je reč o javnoj i uticajnoj ličnosti koja je bila predmet kontinuiranog interesovanja, ne samo crnogorske javnosti poslednje skoro četiri decenije, o kojoj se zna gotovo svaka, pa i najmanja pojedinost. U konačnom, da su mitropoliti cetinjski istaknute ličnosti u životu Crne Gore, predstavlja istorijski potvrđeno pravilo, a ne izuzetak, a to pravilo je upravo svojim životom i delom posvedočio mitropolit Amfilohije. Zbog toga je Ministarstvo moralo ceniti predmetni zahtev kako u odnosu na konkretnu ličnost, tako i u vezi sa svim okolnostima koje su od značaja za meritornu ocenu prilikom davanja saglasnosti Vlade", saopšteno je u reagovanju Eparhije budimljansko-nikšićke.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa