Region

Olujni front iz Evrope stiže u Srbiju: Sledi osetno zahlađenje, pijavice u Hrvatskoj, u Sloveniji pao sneg (VIDEO, FOTO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/09/2024

-

17:40

Olujni front iz Evrope stiže u Srbiju: Sledi osetno zahlađenje, pijavice u Hrvatskoj, u Sloveniji pao sneg (VIDEO, FOTO)
Olujni front iz Evrope stiže u Srbiju: Sledi osetno zahlađenje, pijavice u Hrvatskoj, u Sloveniji pao sneg (VIDEO, FOTO) - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Olujni front koji donosi promenu vremena i obilne padavine stiže iz Italije i Slovenije i njegovi delovi već su zahvatili zapadne krajeve Hrvatske. Jedan je zahvatio šire zadarsko područje gde su zabeležene i pijavice. 

Naoblačenje i osetno zahlađenje sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom tokom noći će pogoditi Srbiju. Ujutro će zahvatiti Bačku, Srem, zapadnu i jugozapadnu Srbiju, tokom prepodneva će se proširiti na centralne, a sredinom dana i posle podne i na ostale predele Srbije, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

"Sutra (13.09.) osetno zahlađenje s kišom, plјuskovima i grmlјavinom u svim krajevima. U Vojvodini i na istoku Srbije počeće da duva umeren i jak zapadni i severozapadni vetar. Hladno vreme s kišom zadržaće se za vikend i u ponedelјak, a maksimalne temperature u većini mesta biće od 13 do 17 stešeni", saopštio je RHMZ.

vremeradar.rs/Screenshot

 

Kako pokazuju satelitski snimci sajta "Vreme i radar" ovaj grmljavinski sistem stići će i kod nas.

Tokom noći između četvrtka i petka u Srbiju će stići snažan vremenski obrt koji će doneti pljuskove sa grmljavinom. Nevreme će prvo stići u Srem, Bačku, zapadnu i jugozapadnu Srbiju.

 Pao prvi sneg na slovenačkim Julijskim Alpima

Hladan atlantski talas nad Evropom premešta se prema istoku, pa je prvi sneg pao i na slovenačkoj Kredarici.

Olujno nevreme najviše problema izazvalo je na slovenačkom primorju, ali se najgori scenariji ipak nisu ostvarili, saopšteno je danas iz slovenačke Agencije za životnu sredinu (Arso). 

Padavine u Sloveniji još nisu prestale, a ponegde je pao i prvi sneg, ali se uprkos tome ne očekuju veći problemi.

meteo.si/Screenshot

 

U slovenačkoj Istri je za samo nekoliko sati palo više kiše nego što uobičajeno padne tokom celog leta. 

Za samo nekoliko sati palo je više od 50 litara kiše po kvadratnom metru, a ponegde i sto.

"U Portorožu je tokom celog leta palo manje od 100 litara kiše po kvadratnom metru, ali je sada u dva događaja ove nedelje palo oko 200 milimetara. Dakle, ove padavine su dosta velike, ali ovakvi pljuskovi nisu rekordni za ovaj kraj", rečeno je iz Arso.

Pijavice u Hrvatskoj

U Hrvatsku je stigla najavljena drastična promena vremena koja donosi obilnu kišu, ponegde s grmljavinskim nevremenom i znatan pad temperature vazduha

U Bujštini je jutros lokalno palo više od 115 milimetara kiše, javio je portal IstraMet. Prema izveštajima s terena, najteže su pogođeni Kopar i Umag, gde su brojne saobraćajnice pod vodom.

Kako pojašnjava portal Index, reč je "padavinskom vozu", pojavi u kojoj serija konvektivnih oluja prolazi istom putanjom zbog prisutnosti nestabilne atmosfere i fronta. Zbog kontinuirane konvekcije i regeneracije oblaka, to može rezultirati obilnim padavina na lokalnim područjima, što neretko uzrokuje poplave.

Jako olujno nevreme sa velikom količinom kiše pogodila je Dugi otok, a društvene mreže preplavile su snimke i fotografije poplavljenih ulica, javlja lokalni portal Zadarski. Prema izveštajima lokalnog stanovništva, kiša ne prestaje od jutra.

Meštani se bore da zaštite svoje kuće od prodiranja vode, dok su nekima poplave već uzrokovale ozbiljnu štetu.

Osim toga, meštani su uočili i pijavice oko ostrva, što se ne viđa baš često. Velika pijavica uočena je između Primoštena i ostrva Zlarina. Narandžasti meteo alarm za danas je izdat za područja Istre, Kvarnera, Like, Dalmacije, Dalmatinske zagore i juga Hrvatske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa