Nekretnine

Ruski državljani posebno zainteresovani za život u Vojvodini: 2023. uložili preko 180 miliona evra u nekretnine u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/10/2024

-

07:02

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ruski državljani prednjače među strancima u kupovini nepokretnosti u Srbiji, prenela je nedavno Blumberg Adria. Prodaja je, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, porasla ove godine za 10 odsto, a pored Beograda, Rusi stanove i kuće najčešće kupuju u Novom Sadu i Subotici. 

Alina Bazuljina se iz Moskve preselila u Novi Sad pre dve godine. Danas u centru grada drži kafe-restoran i malo šta joj, kaže, iz rodnog grada nedostaje. 

"Meni je baš lepo da živim u Novom Sadu. Moskva je veliki grad i trajalo je sat vremena da dođem do centra od mog stana. A ovde ja mogu sve da stignem biciklom, isto sve ima", kaže za Euronews Srbija Alina Bazuljina, Moskovljanka u Novom Sadu.

U početku su joj smetali išarani zidovi, naročito grafiti sa ružnim porukama, ali i na to se, kaže, navikla. Nije bilo lako da se skuće, jer su u Srbiju stigli na početku rata, kada su cene stanova, zbog naglog porasta potražnje, naglo skočile. 

"Nije jeftino, ali kako da kažem.. Ja sad dajem u zakup moj stan u Moskvi koji je na kraju grada, daleko od centra, i za taj novac ovde imam stan isto u zakupu", kaže ona.

Na pitanje da li je razmišljala i o kupovini stana ili kuće odgovara da je to za sada nemoguće.

"A to je nemoguće. Jer ako ja prodam taj stan u Moskvi, neću imati mogućnost da kupim stan u kom sada živim", rekla je ona.

Na pitanje da li je skuplji stan u Novom Sadu nego taj u Moskvi, odgovara: "Da, da, sigurno".

U prva dva kvartala ove godine porastao je broj ruskih državljana koji su kupovali nekretnine u Srbiji, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda. Oni su na nepokretnosti potrošili ukupno 85 miliona evra, a prema podacima Zavoda, posebno im je interesantan region Vojvodine, naročito Novi Sad i Subotica.

Time je nastavljen trend koji je na tržištu nekretnina bio naročito zapažen prošle godine.

"Prošle 2023. godine uloženo je preko 180 miliona evra od strane ruskih državljana u nekretnine u Srbiji, što je bukvalno ekvivalentno tržištu nepokretnosti Grada Niša", kaže za Euronews Srbija Milan Tintor, agent za nekretnine.

Iskustvo u poslovanju sa ruskim klijentima pokazalo je da se oni često sele, istražujući koji im grad u Srbiji najviše odgovara za život, priča Tintor i dodaje kako je bilo primera da jedni drugima prodaju nekretnine. 

"Njima je u suštini najviše interesantan neki centar grada i širi centar grada. Naravno, kupuju i kuće u okolini Novog Sada, na Fruškoj gori", naveo je on.

Od početka rata u Ukrajini, u Srbiju se doselilo više od 220 hiljada ruskih državljanja. Skoro čitav jedan grad veličine Niša. Najviše ih je došlo u Beograd i Novi Sad, ali se ruski danas lako može čuti i na ulicama manjih gradova. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis