Društvo

Muke studenata da iznajme stan u Beogradu: Centar grada postao nedostižan akademcima, rešenje je na periferiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2024

-

17:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sa približavanjem 1. oktobra i nove akademske godine godine, jedno od glavnih pitanja koje okupira studente i njihove roditelje je pronalaženje stana. Kad je reč o Beogradu, problem je dodatno naglašen, jer mesta u studentskim domovima nema dovoljno, a grad je dobio i više hiljada novih stanovnika iz Rusije i Ukrajine, što je podiglo cene stanarina. Centar grada postao je nedostižan za akademce.

Maturanti nakon završene srednje škole, ne brinu samo koji fakultet da upišu i kako položiti prijemni ispit, već i gde da žive tokom studiranja, ako dolaze iz unutrašnjosati. A pronaći stan u univerzitetskim gradovima nije lako, a ni jeftino. Posebno u Beogradu. 

Ima i onih koji se dovijaju na razne načine, te žive sa više cimera i tako dele troškove kirije i račune.

"Mogu studenti da nađu stanove, ali ispod 400-500 eura ne može ništa korektno da se nađe. Mogu da se nađu šupe za 200 eura u kojima ne bi niko živeo", priča jedan od studenata.

Studenti dodaju da porodice koje rade za minimalac, pa čak i prosečnu platu ne mogu da snose troškove studiranja u Beogradu.

"Nek se uporedi minimalac, nek se uporedi prosečna plata, pa da vidimo može li prosečna porodica da plati to. Ne može, logično da ne može", kaže jedna od studentkinja.

Beograd postao luksuz

Zbog cena i standarda, Beograd je postao luksuz za studente, kaže predsednik gradskog Saveza studenata Ilija Todorović.

"Studenti su primorani da rade za vreme studiranja. To su poslovi koji se dobijaju preko studentskih zadruga, uglavnom su to ugostiteljstvo i uslužne delatnosti. Dosta ljudi je iz unutrašnjosti, odnosno okoline Beograda, mislim da se oni sada više odlučuju da putuju", priča Todorović za Euronews Srbija.

Tanjug/Mašinski fakultet

 

Za mesto u studentskim domovima u prestonici ove godine je konkurisalo više od 2.300 brucoša, a po preliminarnim listama, dobilo je njih 1.150.

"Na svako mesto konkuriše dvoje brucoša. Tako da su ostali primorani da se povinuju ovim današnjim cenama privatnog smeštaja, koji još od krize i migracije ruskih stanovnika i dalje drže cene"dodao je on.

Periferija rešenje

Mnogi fakulteti Univerziteta u Beogradu smešteni su u centru grada. Blizina fakulteta ne treba da bude primarna studentima kada traže stan, jer su stanovi u centru grada preskupi. Ključno je da lokacija gde stanuju bude dobro povezana sa gradom, da koriste jedan prevoz.

"Za one studente koji imaju mali budžet, oni mogu samo da se smeste na dalekoj periferiji Beograda, gde se cena garsonjera i manjih stanova kreće od 200 do 300 evra. Kad to kažem mislim Borča, Resnik i okolna mesta, oko grada. U centru Beograda teško je naći mali stan jer se ne zidaju garsonjere i mali stanovi već godinama. I kada je zakup u pitanju to se prvo izda, čak i po 500 i 600 evra", kaže Katarina Lazarević, analitičarka tržišta nekretnina.

Dodaje da je problem i što su kapaciteti u studentskim domovima isti kao pre 30 godina, a danas je sve više mladih koji studiraju. Cene smeštaja u studentskim domovima u Beogradu zavise od kategorije doma i strukture sobe i kreću se na mesečnom nivou između 1.300 i 3.190 dinara. Cena hrane u studentskim menzama je 266 dinara na dnevnom nivou – 56 dinara je doručak, 90 dinara je večera, i 120 dinara je ručak.

Izgradnjom novog studentskog doma, Studentski grad će u budućnosti moći da primi još hiljadu stanovnika. A do tada – studenti se, kao i ostali, bore na tržištu za svoj krov nad glavom. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija