Društvo

Zašto mladi ne upisuju Poljoprivredni fakultet: "To nije samo njiva, težak fizički posao, već mnogo više od toga"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/09/2024

-

12:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U toku je treći upisni rok na fakultetima Univerziteta u Beogradu. Prijava kandidata počela je početkom nedelje, prijemni ispiti organizovani su u utorak i sredu, objavljeni su rezultati, a upis kandidata biće naredne nedelje.

Prema podacima Univerziteta u Beogradu najviše slobodnih mesta nakon drugog upisnog roka ostalo je na Filološkom fakultetu (538), zatim na Poljoprivrednom (442), Šumarskom (229), Rudarsko-geološkom (229), Filozofskom (218), Matematičkom (204), Tehnološko-metalurškom (183), Pravnom (180), Tehnološkom u Boru (154).

Vanja Kovačević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu kaže da je predajom dokumenata kod njih treći upisni rok počeo u ponedeljak, juče su kandiodati polagali prijemni, izašli su rezultati i naredne nedelje, 24. septembra, iz očekuje upis.

"Ostalo nam je više od 100 budžetskih mesta. Poljoprivredni fakultet ima veliku kvotu, tako da svake godine ostane veći broj mesta nepopunjen", navela je ona.

Dodaje da se poslednjih pet godina održava trend da upisuju oko 400 studenata na prvu godinu, te da je i ove godine sličan broj upisanih.

Tanjug/AP/Robert Michael

 

"Dve su stvari doprinele tome, jedna je manji broj dece, a druga je što kod srednjoškolaca postoje predrasude prema Poljoprivrednom fakultetu. Mladi nisu dovoljno upoznati da je poljoprivreda je moderna nauka, koja ide u korak sa vremenom. Te predrasude su da se poljoprivreda vezuje samo za njivu, težak fizički posao, a poljoprivreda nije samo to, već mnogo više od toga", istakla je ona za Euronews Srbija.

Moderni smerovi

Dodaje da na Poljoprivrednom fakultetu postoje moderni smerove poput Biotehničkog informacionog inžinjeringa, Prehrambene tehnologije, Fitomedicine...

"Svake godine posećujemo sajmove, aktivni smo na društvenim mrežama, pokušavamo da približimo mladima šta poljoprivreda jeste, kakav potencijal ima, posebno u našoj državi", navela je ona.

Smatra da je poljoprivreda zanimanje budućnosti samo treba malo da se podigne svest kod mladih, da razmišljaju o tome i zavole poljoprivredu.

Unsplash/no one cares

 

Inače, na Poljoprivrednom fakultetu godinama unazad nije menjana školarina.

"Iako je na mnogim fakultetima ove godine najavljeno poskupljenje, nama je školarina ostala ista. Veliki broj budžetskih mesta kod nas omogućava da se skoro svi upišu na budžetska mesta, tako da školarine manje više i nema kod nas", rekla je Kovačević.

Koji fakulteti su popunili mesta

U prva dva upisna roka na Univerzitetu u Beogradu sva mesta su popunjana na šet fakulteta Arhitektonskom, Elektrotehničkom (ETF), Fakultetu organizacionih nauka (FON), Fakultetu bezbednosti, Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER), Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja. 

Treći upisni krug ne organizuju svi fakulteti, već samo oni gde je ostalo dosta slobodnih mesta. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija