Društvo

"Borimo se za svakog studenta": Kako je prošao drugi upisni rok na fakultetima Univerziteta u Beogradu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

14/09/2024

-

08:03

"Borimo se za svakog studenta": Kako je prošao drugi upisni rok na fakultetima Univerziteta u Beogradu
"Borimo se za svakog studenta": Kako je prošao drugi upisni rok na fakultetima Univerziteta u Beogradu - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Tanja Valič, Nikola Anđić

veličina teksta

Aa Aa

Privodi se kraju drugi upisni rok na Univerzitetu u Beogradu. Prijemni ispiti na fakultetima su završeni, objavljena je konačna rang lista i juče i danas obavlja se upis. Do kraja nedelje fakulteti su u obavezi da dostave Rektoratu broj upisanih studenata po studijskim programima i preostala slobodna mesta.

U druigom upisnom roku kandidatima je na raspolaganju bilo 3.781 slobodno mesto, od toga 2.085 na budžetu i 1.696 samofinansirajućih. Samo na pet fakulteta popunjena su sva mesta u prvom roku- Arhitektonskom, Elektrotehničkom, FON-u, Fakultetu bezbednosti, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja. Na svim ostalim fakultetima (31 u sastavu Univerziteta u Beogradu) bilo je slobodnih mesta. 

U junskom upisnom roku najmanje interesovanje mladih bilo je za studijske programe koji školuju nastavnike. I u drugom roku situacija se nije popravila. Na Hemijskom fakultetu u Beogradu u junu je upisan jedan brucoš na smeru za nastavnika hemije, a u septumbru su upisana još dva. U ovoj akademskoj godini smer nastavnik hemije imaće ukupno tri brucoša.

"Završeni su prijemni ispiti, bili su 2. i 3. septembra, prošao je rok za žalbe, u ponedeljak (9. septembra) su istaknuti konačni rezultati. Neki fakulteti su već završili upis, nekima je to u toku. Do kraja nedelje treba da nam pošalju zvanične podatke koliko je bilo interesovanje, koji fakultetu su isponili kvotu, gde još ima mesta", kaže za Euronews Srbija prof. Dejan Filipović, prorektor za nastavu UB.

Treći upisni rok

Navodi da će pojedini fakulteti, gde je ostalo puno slobodnih mesta, organizovati i treći upisni rok.

"Ima fakulteta gde je ostalo malo slobodnih mesta i nisu raspoloženi da organizuju treći upisni rok. Znam da će na Filološkom fakultetu biti treći krug, na Geografiji... Sve zavisi od fakulteta do fakulteti. Oni o tome samo obaveste Univerzitet. Što se tiče upisa postoje dva upisna roka, ali fakulteti gde ostane mnogo slobodnih mesta mogu da organizuju i treći upisni rok", rekao je prof. Filipović.

Koliko je studenata upisano u drugom upisnom roku, znaće se krajem nedelje. Prof. Filipović kaže da su mu kolege sa fakulteta prenele da je bio "solidan", na nivou prošlogodišnjeg.

Tanjug/Mašinski fakultet

 

Dekan Hemijskog fakulteta prof. Goran Roglić kaže da je na tom fakultetu prijemni u drugom upisnom roku polagalo pet kandidata i da je do sada upisano njih troje na fakultet.

"To se odnosi na sve smerove na fakultetu. Za nastavnika hemije u drugom roku upisali smo dva kandidata, tako da sada imamo ukupno tri brucoša. U prvom upisnom roku, u junu, upisan je samo jedan student", rekao je Roglić za Euronews Srbija.

Dodaje da će na tom fakultetu biti organizovan i treći, dodatni upisni rok. 

"Treći upisni rok će samo biti za one kandidati koji su položili prijemni na drugim fakultertima i nisu upisani. To će biti samo kao dopunski rok. Počinje naredne nedelje i očekujemo i tu jedan- dva studenta, ne više od toga. Borimo se za svakog studenta", naveo je prof. Roglić.

Slobodna mesta

Nakon prvog upisnog kruga u junu najviše slobodnih mesta ostalo je na Filološkom (518), Poljoprivrednom (502), Šumarskom (251), Rudarsko geološkom fakultetu (251). 

Najslabiji upis u odnosu na broj raspolozivih mesta imala su tri fakulteta: Rudarsko-geoloski (65 upisanih na 316 mesta), Fakultet za fizičku hemiju (18 upisanih na 100 mesta) i Tehnički fakultet u Boru (71 upisan na 240 mesta). 

I ove godine je najveće interesovanje mladih vladalo za studijske programe iz IT sektora, medicinskih nauka i za arhitekturu, a kao i prethodnih godina najtraženiji indeks je bio za Psihologiju na Filozofskom fakultetu (525 kandidata za 116 mesta – 4,53 kandidata na jedno mesto).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija