Društvo

Objavljena Šangajska lista: Na kom mestu se našao Univerzitet u Beogradu ove godine?

Komentari

Autor: S.Tuvić

15/08/2024

-

07:55

Objavljena Šangajska lista: Na kom mestu se našao Univerzitet u Beogradu ove godine?
Univerzitet u Beogradu - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Univerzitet u Beogradu ove godine našao se između 401- 500 mesta na Šangajskoj listi, što je lošija pozicija u odnosu na prošlu godinu kada je bio u grupi od 301. do 400. mesta.

Od ostalih univerziteta u Srbiji na prestižnoj Šangajskoj listi nalazi se još Univerzitet u Novom Sadu koji je zadržao prošlogodišnji plasman između 901-1000 mesta.

Prof. Zoran Nikolić sa Fizičkog fakulteta u Beogradu, koji godinama unazad prati rangiranje na Šangajskoj listi, kaže da je Univerzitet u Beogradu prošle godine bio na 393. mestu, a da je ove godine zauzeo 407. mesto.

"Univerzitet u Beogradu je 'skliznuo' sa 393 . mesta na 407. mesto. Da ne budu šokovi u javnosti da je pao za 100 mesta, nije. Bio je malo iznad 400 mesta, sada je nešto ispod 400 i to je to. Svi univerziteti oko nas, osim atinskog Univerzita Kapodistrijan, su iza nas. Ako se pogleda lista univerziteti u Zagrebu, Ljubljani, Istambulu su iza nas", naveo je Nikolić za Euronews Srbija.  

Sa Univerziteta u Beogradu poručuju da je uspeh biti među 500 u konkurenciji gde je više od 2.500 univerziteta iz celog sveta. 

Rektor prof. dr Vladan Đokić čestitao je svim profesorima, istraživačima i saradnicima koji su doprineli tom "izuzetnom uspehu".

profimedia, Tanjug/Dimitrije Goll

 

"Univerzitet u Beogradu je stabilno među 500 najboljih na svetu. Treću godinu zaredom beležimo ovaj izuzetno dobar globalni plasman. To što smo u kontinuitetu među najboljima se ogleda kako u pojedinačnim rezultatima naših profesora i naučnih istraživača, tako i u dinamičnom učešću u međunarodnim projektima i povećanom interesovanju stranih studenata za naš univerzitet", istakao je rektor Đokić i podsetio da je plasman univerziteta na globalnim listama direktno povezan sa tim koliko se sistemski i finansijski ulaže u nauku i obrazovanje.

Univerzitet u Beogradu i dalje beleži odličan plasman u više pojedinačnih oblasti: tekstilnog inženjerstva, gde je među 40 najboljih na svetu, tehnologiji i nauci o hrani gde je među 75 najboljih na svetu, a veoma visoko plasirane su i klinička medicina, stomatologija, veterina i fizika - sve u prvih 300 univerziteta na svetu.

Prvih deset na listi

Na vrhu Šangajske liste i ove godine je Univerzitet Harvard, a slede Stanford, MIT, Kembridž , Berkli, Prinston , Oksford, Kolumbija, Kalifornijski institut za tehnologiju  i Čikago.

Od univerziteta iz regiona, Univerzitet u Zagrebu  je zadržao prošlogodišnju poziciju između 401. i 500. mesta, dok je Univerzitet u Ljubljani ponovo među 500 najboljih i zauzeo je poziciju između 401-500 mesta.

Iako je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj jer obuhvata manje od četiri odsto svetskih univerziteta. Kriterijumi za rangiranje univerziteta su alumni dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, nastavnici, istraživači dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, broj visoko citiranih nastavnika istraživača u okviru određene naučne oblasti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija