Biznis vesti

Inovacije na tržištu nekretnina: Da li 3D štampane kuće mogu da donesu promenu u trenutku kada su stanovi mnogima skupi?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2024

-

08:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Mladi u Srbiji koji žele da kupi stan u velikom su problemu. Čak i dobra plata nije garancija da ćete u tome uspeti. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna cena kvadrata stana u Srbiji u prvoj polovini ove godine iznosila je 215.000 dinara (oko 1.900 evra) po metru kvadratnom. Zbog visokih cena kvadrata pribegava se inovativnim rešenjima poput štampanja 3D kuće.

Cene stanova u prvom kvartalu ove godine kretale su se u intervalu od 61.000 dinara po metru kvadratnom u Bujanovcu do 500.000 dinara po metru kvadratnom u Beogradu. U malom mestu nema toliko poslovnih prilika kao u Beogradu, ali i sa dobrom platom teško je doći do kvadrata i nekretnine.

Nikola Seneši, investicioni savetnik kaže za Euronews Srbija da mladi u Srbiji imaju ozbiljan problem da kupe stan, da su najskuplji kvadrati tamo gde je najviše samačkog stanovništva -Stari grad, Vračar.

Ohrabruje, navodi on, izveštaj Republičkog geodetskog zavoda za drugi kvartal 2024. godine koji kaže da cene kvadrata stagniraju.

Savetuje mladima da se orjentišu na rubne delovima Beograda gde se grade nova naselja. Kao dobar primer naveo je novo naselje u Surčinu koje se gradi za EXPO 2027, koje će imati školu, vrtić, a sa centrom grada biće povezan voznom linijom.

3D štampane kuće

Jedno od inovativnih rešenja koje treba da smanji cenu kvadrata su 3D štampane kuće. Prva takva kuća izgrađena je u Čačku pre tri godine, a Nikola Rakić iz komapnije Extrudia, kaže da je ta kuća danas u savršenom stanju, da je "preživela i manji zemljotres".

profimedia

 

"Srbija ima problem da prihvati inovaciju, zato sam sada u Švajcarskoj, ali ne odustajemo. 3D štampanje nudi ono što traže nove generacije koje živi brže, žele brža rešenja, ali ne na uštrb kvaliteta", rekao je on za Euronews Srbija.

Naveo je nova rešenja imaju brojne prednosti, beton se suši za 48 sati, a ne za 28 dana koliko je potrebno u konvencijalnoj gradnji.

"Kuća koja je urađena u Čačku 2021. godine koštala je kao dva ajfon telefona i bila je završena za 21 sat i 15 minuta. U pitanju je najviši standard betona. Kada kažemo kuća gotova 21 sat i 15 minuta mislimo samo na zidove, treba još tri dana da se kompletno završi", objašnjava on.

Za taj tip gradnje ima interesovanja, ali ono još uvek nije masovno.

"Balkan je dosta skeptičan, teško prihvata nešto novo, ali kada prihvati to je eksplozija. Nadam se da će to biti slučaj i kod nas", naveo je on.

Dodaje da je fokus kompanije Expo 2027, gde će biti prikazana nova mašina koja brže štampa i kakvu nema nijedna zemlja u okruženju.

Koja generacija je najbolje prošla?

Nikola Seneši kaže da su 3D štampane kuće zanimljiva tehnologija, ali da to neće drastično promeniti stanje na tržištu i da će olakšati mladima da dođu do krova nad glavom.

"Voleo bih da vidim tu dodatnu tehnologiju. Da bi se napravila kuća, potrebno je naći parcelu, dobiti dozvole. Sistem zidanja malih kuća Beograd je zaobišao. Siguran sam da će ta tehnologija imati uslova, recimo Novi Sad ima tendenciju da se grade tipske kuće", rekao je Seneši.

Dodaje da su cene kvadrata u Beogradu još uvek problem, ali smatra da će doći do stabilizacije u narednih nekoliko godina (do EXPO 2027).

"Postoji nekoliko velikih projekata koji su povukli cenu na gore. Tu je i investicioni lobi koji pokušava da održi visoku cenu. Međutim, to će proći i cene će se stabilizovati sigurno do Expa", rekao je on.

Euronews/Ljiljana Gradinac

 

Kako kaže potrebna je i pomoć države u radu sa bankama, veća poreska kontrola investicionog ciklusa, omogućiti da investitori budu finansirani zdravim kapitalom i različite poreske olakšice.

Smatra da je u rešavanju stambenog pitanja najbolje prošla genetracija bumera, ali da se ni milenijalci nisu puno odricali.

"Najgore je prošla generacija X i sada generacija Z. Kod nas je izražena generacijaska nesolidarnost. Ono što radimo sada treba budućoj generaciji da donese adekvatno rešenje stambenog pitanja", naveo je.

Ne očekuje da će padati cene kvadrata na Vračaru i Beogradu na vodi, ali će se graditi nova naselja u Beogradu sa dobrom infrastrukturom, što će biti prihvatljivo za život mladih ljudi.

 

Komentari (0)

Biznis