Nekretnine

Koliko mladih u Srbiji kupuje stanove: Biraju nekretnine do 100.000 evra i do 45 kvadrata na obodu Beograda

Komentari

Autor: Bloomberg Adria

14/09/2024

-

15:57

Koliko mladih u Srbiji kupuje stanove: Biraju nekretnine do 100.000 evra i do 45 kvadrata na obodu Beograda
Koliko mladih u Srbiji kupuje stanove: Biraju nekretnine do 100.000 evra i do 45 kvadrata na obodu Beograda - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mnogo mladih u Srbiji mašta o tome da se osamostali i započne život u svojoj kući ili stanu. Dobra vest je da je u poslednjih nekoliko godina primetan rast onih koji mogu da ostvare ovaj san i sebi priušte nekretninu, piše Bloomberg Adria.

Podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) pokazuju da je u prvoj polovini 2023. godine udeo mladih do 30 godina u kupovini stanova iznosio više od 15 odsto. Ovaj podatak pokazuje značajan napredak u odnosu na 2019, kada je udeo mladih kupaca bio 7,9 procenata.

Među mladima kupcima nekretnina dosta njih je zaposleno u IT sektoru, a ovaj podatak i ne čudi s obzirom na to da oni uglavnom zarađuju iznad republičkog proseka. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto zarada kod poslova računarskog programiranja, konsultantskih i s tim povezanih delatnosti za jun 2024. iznosila je 282.562 dinara. Prosečna plata za isti mesec u Srbiji bila je 95.804 dinara. 

Većina mladih kupaca stanove uzima na kredit, jer zbog kratkog radnog staža obično nemaju dovoljno ušteđevine za kupovinu nekretnine gotovinom, navodi za Bloomberg Adriju Miloš Mitić, izvršni direktor agencije za nekretnine City Expert.

"Postoje i slučajevi mladih profesionalaca iz visoko plaćenih sektora, poput IT industrije, koji su u relativno kratkom periodu uspeli da prikupe potrebni kapital i kupe stan gotovinom. Manji procenat, oko pet odsto mladih kupaca, kupio je stan od novca dobijenog prodajom nasleđene imovine", kaže Mitić.

profimedia

 

Novogradnja - čest izbor mladih 

Prema podacima City Experta, od ukupnog procenta kupaca nekretnina, oko 25 odsto su mladi do 30 godina. Oni uglavnom kupuju nekretninu na obodima Beograda koja košta do 100.000 evra i ima do 45 kvadratnih metara.

"Veliki broj mladih seli se iz svojih porodičnih domova samostalno ili započinju zajednički život sa partnerom. Čest izbor mladih kupaca jesu novogradnje, zato što kupovinom stana u novogradnji od investitora imaju mogućnost povrata PDV-a, ukoliko kupuju stan prvi put u životu. To je benefit koji žele da iskoriste", objašnjava Mitić.

Kako pokazuje računica koju je nedavno radila Bloomberg Adrija, cene stanova (ukupno po kvadratnom metru) od 2019. do 2024. zabeležile su rast od 60,5 odsto. Nešto veći rast bio je kod starogradnje - 69,5 odsto, dok je novogradnja imala rast cena u poslednjih pet godina od 47,3 odsto. Ukupna inflacija u poslednjih pet godina iznosila je 38,3 odsto, i ubedljivo je najveća kod hrane - skoro 57 odsto (56,7 odsto). 

Prema podacima RGZ za četvrti kvartal 2023. godine, prosečna cena po kvadratu u Beogradu za novogradnju je iznosila 2.360 evra, dok je prosečna cena starogradnje bila 2.070 evra.  Nešto niža cena zabeležena je u Novom Sadu, gde se kvadrat u novim zgradama prosečno plaćao 1.890 evra, odnosno 1.935 evra u starim zgradama. Na trećem mestu nalazi se Niš, gde je prosečna cena kvadrata nešto jeftinija i iznosi 1.388 evra za novogradnju i 1.243 za starogradnju.

profimedia

 

Iako broj mladih kupaca raste, i dalje je dosta onih koji nekretninu sebi ne mogu da priušte. Cene stanova su veoma visoke za prosečna primanja svih građana, a naročito mladih ljudi do 30 godina, koji prema podacima sajta Startuj Infostud, za poslove koji se tamo nude primaju prosečnu platu od 75.000 dinara.

Cene stanova u četvrtom kvartalu 2023.

Generalna sekretarka Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) Miljana Pejić kaže za Bloomberg Adriju da mnogi mladi nemaju preduslov da se osamostale jer su između ostalog i njihova finansijska primanja uglavnom veoma niska, ali da država može da im pomogne.

"Holandija i neke druge države su, recimo, usvojile da za kupovinu stanova na kredit mladi nemaju učešća koje je obavezno, pa bi tako nešto i kod nas možda moglo da bude korisno za jedan deo mladih ljudi. Naša država se uglavnom fokusirala na mlade bračne parove i njihovo osamostaljivanje, ali treba podržati individue koje imaju drugačije izbore i želje", kaže Pejić.

Podaci iz istraživanja o položaju i potrebama mladih koje je sprovelo KOMS, pokazali su da tek 20,4 procenata mladih između 15 i 30 godina stanuje u svom stanu. Jedan od zabrinjavajućih podataka iz istraživanja je da skoro 1/3 mladih smatra da nikada neće moći da kupi svoju nekretninu. Oni koji veruju da će u tome uspeti - njih 38 odsto smatra da će svoju nekretninu moći da kupi između 35. i 40. godine.

 

Komentari (0)

Biznis