Nekretnine

"Investitori prepoznali jaču tražnju": Koliko će ekspanzija gradnje podići cenu kvadrata u Surčinu zbog EXPO 2027?

Komentari

Autor: Ljiljana Gradinac

07/09/2024

-

20:30

"Investitori prepoznali jaču tražnju": Koliko će ekspanzija gradnje podići cenu kvadrata u Surčinu zbog EXPO 2027?
"Investitori prepoznali jaču tražnju": Koliko će ekspanzija gradnje podići cenu kvadrata u Surčinu zbog EXPO 2027? - Copyright Euronews/Ljiljana Gradinac

veličina teksta

Aa Aa

Povoljnije cene kvadrata bile su motiv za one koji su u potrazi za nekretninom da se odluče za kupovinu stana na periferiji Beograda. Zbog širenja Beograda raste i ponuda i tražnja za mikro lokacijama koje su izvan centralnog gradskog jezgra. Međutim, pojedine opštine su bile u nekoj vrsti ekspanzije kada je reč o gradnji i pre nego što se znalo da će Srbija biti domaćin Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027 i to zbog najave izgradnje Nacionalnog stadiona. Reč je o Surčinu, najmlađoj beogradskoj opštini.

Surčin je zbog EXPO 2027 dobio dodatni motiv za rast kako tražnje, tako i ponude, a samim tim dosta investitora odlučilo je da investira i da gradi u toj opštini zbog nivoa isplativosti ulaganja.

Investitori su definitivno prepoznali tu jaču tražnju i sada još više investiraju u projekte u toj opštini. 

Neki od njih će zaraditi ekstra profit, jer su kupili parcele dosta ranije, po mnogo povoljnijoj ceni, kada su bile niže cene kvadrata. 

"Kada sada krenu da grade, imaće mnogo bolju i značajniju kost benefit analizu. Ko je to uradi, kupovao parcele ranije, sada definitivno ima adekvatnu i dosta dobru zaradu na izgradnji objekata u tom delu grada", rekao je za Euronews Srbija Izvršni direktor City Expert Miloš Mitić. 

On kaže da ozbiljni investitori rade analize i dobro su informisani koji delovi grada će se razvijati, pre svega infrastrukturno, posle čega prirodno dođe gradnja i tražnja, a samim tim i rast cena kvadrata. 

"Tražnja u ekspanziji" 

Da je Surčin zbog EXPO 2027 dobio još jedan dodatni motiv za rast i tražnje i ponude smatra sagovornik Euronews Srbija. 

"Što se tiče same tražnje, ona je i te kako u ekspanziji bila i pre najave EXPO 2027, sad je to na još višem nivou i cene kvdarata su sigurno u prethodne dve godine porasle i do 20 odsto", rekao je Mitić. 

Kada krene gradnja, uglavnom uz nju ide i prateća infrastruktura, uključujući kanalizaciju, puteve, škole, prodavnice. 

profimedia

 

"Sve ono što je potrebno u današnje vreme jednom modernom čoveku, da bi se odlučio da živi u određenom delu grada. Prvo se kreće sa adekvatnim putevima, sa adekvatnom infrastrukturom, da neko ko živi tu, može brže da dođe do centralnog jezgra u gradu, pa se onda poboljšava i sama mikro lokacija adekvatnom ponudom prodavnica, vrtića, škola, sve ono što je potrebno jednoj porodici da bi odabrala da živi u tom kraju dugoročno, da bi odabrala da kupi stan u tom delu", rekao je Mitić. 

Koliko će rasti cena kvadrata u Surčinu?

U Surčinu je pre dve godine u proseku kvadrat stana koštao 1.500-1.600 evra, a sada se kreće i do 2.000 evra u novogradnji koja je najtraženija i najaktuelnija. 

"To su uglavnom novogradnje sa nekim standardnim materijalima koji su i najtraženiji u tom rasponu cena. Sada se u novogradnji u Surčinu po nekim standardnim materijalima gradnje, može naći kvadrat od 1.850 do 2.000 evra", rekao je on. 

Mitić dodaje da je kvadrat 2.000 evra za najtraženije i manje stanove do 45 kvadrata, dok su stanovi veće kvadrature nešto povoljniji. 

Ukoliko se stan kupi u početnim fazama gradnje, kvadrat je jeftiniji od pet do osam odsto nego kasnije, u završnoj fazi, mada se dosta tih novoizgrađivih objekata proda i u nekoj fazi do 50 odsto izgrađenosti. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Tražnja je i te kako aktuelna, mada i tražnja na nivou Beograda, pogotovo za novogradnju postoji, postoji i promet", rekao je Mitić i dodao to nije na nivou od pre par godina kada je cela novogradnja i starogradnja čak bila u ekspanziji i kada su cene vrtoglavo rasle. 

On kaže da se u Surčinu trenutno može naći novogradnja za oko 2.000 evra po kvadratu, što je više nego što je bilo pre par godina. 

"Tada je mogao da se nađe stan u novogradnji u Surčinu za 1.500-1.600 evra, a sada je to od 1.800 do 2.000 evra", rekao je Mitić. 

Na pitanje da li će cene kvadrata i dalje da rastu u Surčinu sa izgradnjom novih objekata u okviru EXPO 2027. Mitić kaže da su neke procene da će cene da rastu ne tolikom brzinom, ali da definitnvno imaju tu putanju rasta i u drugim delovima Beograda.

"Koliko, to je pitanje od milion dolara, zavisi dosta od privredno ekonomskih faktora kako u zemlji tako i spolja, ali neke prognoze su da sigurno može da se očekuje rast minimum od 10 odsto u odnosu na trenutnu cenu, u narednih godinu, godinu i po dana", naveo je sagovornik Euronews Srbija.

Kako rastu pojedine opštine kada je reč o izgradnji, druge opštine koje su pored, prate taj rast.

"Tako u delu Novog Beograda koji je blizu Surčina, gde ste mogli da kupite kvadrat za 2.000 ili 2.200 evra, sada je 2.500-2.600 evra, tako da je i tu prateći rast zajedno sa Surčinom", rekao je Mitić.

On kaže da je procentualni rast verovatno i veći u odnosu na rast u opštinama koje su blizu Surčina, jer je kvadrat u Surčinu inicijalno krenuo sa dosta nižom cenom.

"Za nekog kupca koji je tada imao za 1.000, 1.500, 1.600 evra kvadrat u ekonomik klasi, njima povećanje od 400 evra nije uopšte malo opterećenje za budžet. Subjektivni osećaj je da je dosta više porasla cena kvadrata u Surčinu nego u Novom Beogradu. To nije netačno, matematički jeste poraslo, ali s obzirom na to da u Surčinu i tim obodima Beograda stanove, ipak, kupuju ljudi sa malom nižom platežnom moći, definitivno na njihov kućni budžet dosta više utiče to povećanje cena nego na kupca koji kupuje stan za 4.000-5.000 evra po kvadratu. Njemu je lakše da izvoji veću svotu novca", zaključio je Mitić.

Komentari (0)

Biznis