Nekretnine

Ko su kupci "zelenih kvadrata" u Srbiji: Gde je najviše energetski efikasne novogradnje

Komentari

Autor: Ljiljana Gradinac

17/08/2024

-

12:02

Ko su kupci "zelenih kvadrata" u Srbiji: Gde je najviše energetski efikasne novogradnje
Ko su kupci "zelenih kvadrata" u Srbiji: Gde je najviše energetski efikasne novogradnje - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Države sve više obraćaju pažnju na ekološke standarde u građevinarstvu kao jednoj od ključnih privrednih aktivnosti, kažu upućeni i navode da zbog toga pokreću niz koraka u pravcu održive gradnje kroz različite subvencije i pooštrene uslove za dobijanje građevinske dozvole. Sve više raste i svest o važnosti energetske efikasnosti. 

Energetski efikasne zgrade troše manje energije za zadovoljenje životnih potreba, pri čemu se u zatvorenim prostorima održava prijatna temperatura, neophodno osvetljenje i druge pogodnost za boravak i rad ljudi.

Izgradnja energetski efikasne zgrade podrazumeva posebne tehnologije i materijale, pa su stanovi u "zelenim zgradama" skuplji upravo zbog većih troškova gradnje. 

Iako su cene "zelenih kvadrata" veće, takve nekretnine donose dugoročnu uštedu. 

Postavlja se pitanje koliko je "zelena gradnja" popularna u Srbiji. 

Izvršni direktor City Expert Miloš Mitić kaže za Euronews Srbija da je trenutno najveća zastupljenost zelene gradnje u komercijalnom sektoru, ali da trend sledi i sve veći broj stambenih objekata.

Šta donosi ta investicija? 

Mitić kaže da se usled globalnog zagrevanja, poslednjih godina stavlja sve značajniji fokus na očuvanje životne sredine kroz zelenu gradnju, što su prepoznali kako investitori i države, tako i kupci nekretnina. 

Investicija u "zelene kvadrate", navodi Mitić, dugoročno umanjuje fiksne troškove u upravljanju nekretninom.

"S obzirom na to da energetski razred zgrade pokazuje koliko energije se potroši za grejanje

jednog kvadratnog metra stambenog prostora, direktna novčana prednost za kupce stanova
jeste u dugoročnoj uštedi na mesečnim računima za komunalne usluge, iako su inicijalna
ulaganja u ovakve nekretnine nešto skuplja", rekao je Mitić.

Tanjug/Branko Lukić

 

Izgradnja energetski efikasne zgrade, dodaje on, košta u proseku 10 odsto više u odnosu na standardnu gradnju. 

"Za kupce se ovo odražava u većoj ceni po kvadratu za oko 10-20 odsto. Kao podstrek za zelenu gradnju od strane države, investitori izgradnjom ekološke zgrade dobijaju određene subvencije, kao što je povrat plaćanja gradskog građevinskog zemljišta", rekao je Mitić.

Gde je najviše "zelene gradnje" u Srbiji 

Zelena gradnja u Srbiji najviše se razvija u većim gradovima i na turističkim destinacijama,

gde je najveći obim gradnje. 

"Najviše zelenih projekata novogradnje trenutno ima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i
turističkim centrima - Vrnjačkoj Banji, Zlatiboru, Kopaoniku", rekao je Mitić.

Aleksandra Mihajlović sa potala 4zida nedavno je saopštila da su to, konkretno u Beogradu,  projekti novogradnje u Zemunu, Surčinu, Voždovcu, na Dedinju, Čukarici ali i Pančevu.

"U Novom Sadu takvi projekti novogradnje koji poseduju energetski pasoš nalaze se u Telepu i Petrovaradinu, u Nišu na Panteleju i Paliluli, a u Kragujevcu se izdvajaju naselja Bubanj i Erdoglija, gde je izgrađen i prvi kondominijum, gde su stanovi pod sertifikatom visokih ekoloških standarda", kaže Mihajlović.

Koliko košta "zeleni kvadrat"

Kupci zainteresovani za ekološke zgrade često su mlađe generacije, kod kojih je svest o
ekološkoj održivosti izraženija.

"Takođe, ljudi koji su živeli u evropskim zemljama, posebno u skandinavskim, gde je takva gradnja standard. Međutim, kupci ekološki održivih stanova mogu biti i svi oni koji su u finansijskoj mogućnosti da priušte nekretninu višeg standarda prema ekološkim, ali i svim drugim aspektima", rekao je on.

profimedia

 

Mitić kaže da se cena kvadrata u novogradnji u Beogradu, u zgradama koje imaju energetske pasoše, počinje od 2.800 evra, u zavisnosti od lokacije, sa retkim jeftinijim izuzecima na opštinama na periferiji. 

"U Nišu, zelenih stanova koštaju u proseku 1.600 evra po kvadratu. Novi Sad u ponudi ima stanove u zelenoj gradnji po ceni od 2.400 evra, zavisno od lokacije i drugih karakteristika projekta", navodi Mitić.

Prema podacima portala 4zida sa početka jula, cene kvadrata u novogradnji u Beogradu, u zgradama koje imaju energetske pasoše, kreću se od 2.500 evra pa naviše u zavisnosti od lokacije.

Međutim, kako je nedavno navela Aleksandra Mihajlović sa potala 4zida, u Surčinu se u novogradnji u savremenom kompleksu koji poseduje energetski pasoš, a koji se nalazi na tri kilometra od aerodroma i na nekoliko minuta od Novog Beograda može kupiti stan po ceni od 1.980 evra po kvadratu.

U Nišu, cene takvih stanova idu od 1.400 pa do 1.800 evra. 

Na Zlatiboru je prosečno oglašena cena kvadrata u novogradnji na sajtu 4zida oko 2.000, a cene idu od 1.400 do 2.684 evra.

Komentari (0)

Biznis