Biznis vesti

Borovčanin: "Ekspo" je dokaz da Srbija može da bude domaćin najvećeg svetskog događaja

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2024

-

19:33

Borovčanin: "Ekspo" je dokaz da Srbija može da bude domaćin najvećeg svetskog događaja
Tanjug/EXPO 2027/Jelena Parezanović - Copyright Tanjug/EXPO 2027/Jelena Parezanović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor preduzeća "Ekspo 2027" Dušan Borovčanin istakao je danas da je najveća vrednost pobede Srbije 2023. godine u tesnoj konkurenciji za domaćina manifestacije "Ekspo" bila upravo promena svesti da "smo sposobni da pobedimo u takmičenju u kojem se bore najveće zemlje sveta". 

On je naglasio da Srbija dokazuje da može da bude domaćin najvećeg svetskog događaja, govoreći na najvećoj Masterkard konferenciji "Impact", koja traje u Bukureštu i godinama unazad okuplja svetske i regionalne lidere, najveće kompanije Evrope, "tink-tenk" organizacije i startapove, saopštila je pres-služba preduzeća "Ekspo 2027".

Na posebnom panelu posvećenom manifestaciji "Ekspo", Borovčanin je, pored ostalog, podsetio da je, "takmičiti se u konkurenciji sa Amerikancima, Špancima, Argentincima i Tajlanđanima, koji su takođe imali sjajne ideje, i ostvariti pobedu, pokazalo da možemo ravnopravno da se nosimo sa svetom".

"Ovaj uspeh treba svima nama da donese novo samopouzdanje i hrabrost, a sada je na nama da sve što smo osmislili kao ideju pretvorimo u vrhunski program koji će ostaviti četiri miliona posetilaca sa nezaboravnim uspomenama", izjavio je Borovčanin.

Govoreći o temi izložbe "Igraj za čovečanstvo - sport i muzika za sve", direktor preduzeća "Ekspo 2027" objasnio je da je Srbija izašla pred konkurenciju i države članice Međunarodnog biroa za izložbe sa temom koja mora biti dovoljno interesantna da države mogu da je predstavljaju 93 dana, a istovremeno dovoljno inspirativna da motiviše za bolju budućnost.

"Niko od nas ne zna šta nas čeka u budućnosti", rekao je on.

Dodao je da su se "najveća otkrića i najbolji rezultati dogodili onima koji su stvarali u razigranom, dinamičnom okruženju".

"Istraživali smo koliko je igra važan element ne samo sporta i muzike, već i razvoja nas kao pojedinaca – igra nas uči kako da gubimo i pobeđujemo, a u velikoj meri i leči kada prolazimo kroz teške trenutke", napomenuo je Borovčanin.

Tanjug/EXPO 2027/Jelena Parezanović

 

Prema njegovim rečima, igra je univerzalni jezik svih nacija, sastavni deo svake kulture i identiteta.

Borovčanin je izrazio radost zbog toga što će imati priliku da vidi kako će se 120 zemalja predstaviti i koje će tradicionalne igre pokazati.

On je istakao da bi najviše voleo da "Ekspo 2027" ostavi za sobom promenu svesti među Srbima.

"Voleo bih da generacije za 10 ili 15 godina imaju drugačije ideje o Srbiji, posmatrajući je kao talentovanu i naprednu zemlju", naglasio je Borovčanin.

Birajući jednu reč koja bi opisala izložbu 2027. godine, rekao je da "Ekspo" treba da bude inspiracija

"I to ne samo mojoj generaciji, već i budućim generacijama. Ne samo Srbiji, već i čitavom regionu i svetu", poručio je direktor preduzeća "Ekspo 2027".

Komentari (0)

Biznis