Politika

Borovčanin: Projekat izgradnje Ekspo 2027 razvija se u predviđenom roku

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2024

-

11:49

Borovčanin: Projekat izgradnje Ekspo 2027 razvija se u predviđenom roku
Dušan Borovčanin - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor preduzeća "Ekspo 2027" Dušan Borovčanin izjavio je danas da je ispunjen pretposlednji formalni korak do realizacije međunarodne izložbe ''Ekspo 2027'' u Srbiji i da će uskoro početi pozivanje država i prodaju ulaznica za taj događaj, kao i da se projekat izgradnje, kojim upravlja Građevinska direkcija Srbije, razvija u roku i bez problema.

Borovčanin je za RTS rekao da je na sednici Izvršnog komiteta Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu usvojen Dosije o priznanju Specijalizovane izložbe "Ekspo" i da ostaje još da generalna skupština Biroa krajem novembra potvrdi tu odluku.

"Naša delegacija se vratila iz Pariza pre nekoliko dana, bilo je lepo biti u Parizu kao što je to bilo i u junu 2023. godine, kada smo izabrani za domaćina s obizom da su zemlje članice Izvršnog komiteta jednoglasno usvojile elaborat“, rekao je Borovčanin.

Prema njegovim rečima, plan se sastoji od pravnih, komercijalnih elemenata, programa i sadržaja, kako će Ekspo izgledati.

Dodao je da u novembru sledi usvajanje izveštaja komiteta na generalnoj skupštini i da onda mogu da se pozivaju zemlje učesnice za Ekspo.

Države se, napominje, pozivaju na najvišem mogućem nivou, a u slučaju Srbije to će biti predsednik Srbije ili Vlade, a odgovor stiže na najvišem nivou.

"Ono što nas očekuje kao organizatora izložbe je potpisivanje ugovora sa zemljama članicama – taj posao će trajati čitavu narednu godinu i dobrim delom i 2026. godine'', naveo je Borovčanin.

Govoreći o iskustvima drugih zemalja kada je reč o takvim projektima, pomenuo je Japan kao jednu od retkih zemalja koje su nekoliko puta bile domaćini svetskih specijalizovanih izložbi.

"Nama je nedavno u poseti bio generalni sekretar svetskog Ekspa iz 2005. godine i takvi razgovori i prenošenje iskustva prethodnih organizatora su dragoceni. Trudimo se da slušajući prethodna iskustva zadržimo deo autentičnosti s obzirom da je ovo prvi put u istoriji da će se Ekspo održati u regionu Zapadnog Balkana“, kazao je Borovčanin.

Naveo je da je delegacija Srbije u Parizu razgovarala sa organizatorima velikog svetskog Ekspa koji će naredne godine biti održan u Osaki u Japanu. 

''Ići ćemo tamo zato što je Srbija organizator narednog specijalizovanog Ekspa - da učimo, da naši operativni timovi uče od njih'', rekao je Borovčanin.

Dodao je da je razgovarano i sa predstavnicima Saudijske Arabije, koja će biti domaćin Ekspa 2030. godine, koji su, kako kaže, zainteresovani za projekat Srbije, s obzirom na to da se tema odnosi na igru, muziku i sport.

"Nismo sami u ovom projektu, ovo su olimpijske igre svih zemalja na različite teme, više od 180 zemalja čine Međunarodni biro za izložbe koji postoji skoro 100 godina", ukazao je Borovčanin.

Napomenuo je da se svaka dva meseca podnosi izveštaji i da su predstavnici Međunarodnog biroa više puta dolazili u Srbiju i da njihove poruke, kako kaže, govore da su impresionirani i vrlo zadovoljni tempom i načinom na koji Srbija napreduje.

Borovčanin je rekao da će se Ekspo desiti na novoj lokaciji, a da je ideja svih koji rade na projektu da ne živi samo ta lokacija, već da se Ekspo i njegov duh preseli na ostatak zemlje.

Dodao je da se kada je u pitanju projekat izgradnje, kojim upravlja Građevinska direkcija Srbije, sve odvija prema prediđenoj dinamici.

''Sve ide prema svom roku, jako su tesni rokovi, a za sada nema nikakvih problema'', kazao je Borovčanin.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija