Društvo

Nacionalni stadion još u temeljima, a cena raste: Opozicija predlaže komisiju koja bi pratila finansije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/10/2024

-

15:10

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Rebalansom budžeta za 2024. godinu predviđeno je dva i po puta veće izdvajanje za izgradnju nacionalnog stadiona nego što je to bilo planirano prvobitnim zakonom o budžetu. 

Dok vlast objašnjava da je uvećan iznos potreban kako bi sve bilo spremno za međunarodnu izložbu `EXPO 2027`, deo opozicije sumnja da se predviđeni novac može utrošiti do kraja godine i traži posebnu komisiju koja će nadgledati trošenje novca u okviru realizacije projekta u vezi sa Ekspom. 

Prvobitnim budžetom za 2024. planiranih 110 miliona rebalansom je preraslo u 265 miliona evra budžetskog novca za izgradnju nacionalnog stadiona. Iz vlasti objašnjavaju da je uvećan iznos posledica želje da se održi tempo započetih radova. 

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov ranije je izjavio da radovi teku ubrzano, kao i da ne žele d uspore tempo kako bi završili do 2027. godine.

"U tom kontekstu se povećavaju sredstva da bi i radovi koje bi bili planirani za narednu godinu bili odrađeni ove godine", rekao je Jovanov.

Iz opozicione stranke Sloboda i pravde za Euronews podsećaju da je pre samo nekoliko godina vlast tvrdila da će projekat koštati 250 miliona, da bi cena radova do danas bila i više nego duplirana. Ističu da razlog za to može biti korupcija.

Ipak, za razliku od vlasti, ne veruju da se opredeljena sredstva mogu utrošiti do kraja godine. 

"Deluje potpuno neverovatno da ćemo mi u ovoj godini potrošiti 260 miliona na izgradnju nacionalnog stadiona kada znamo, a to mogu građani da provere, da se stadion još uvek nalazi u temeljima, da nije počelo da se gradi ni iznad zemlje i da je potpuno nemoguće da se više od polovine nacionalnog stadiona izgradi tokom ove godine, posebno imajući u vidu da se nalazimo na kraju građevinske sezone", ističe Dušan Nikezić iz Stranke slobode i pravde.

Ukoliko se saberu planirana budžetska izdvajanja za nacionalni stadion od 2023. do 2026. godine, dobija se ukupan iznos od oko 590 miliona evra. Međutim, budući da je 2023. umesto planiranih 105 potrošeno 148 miliona, ukupna vrednost nacionalnog stadiona sa pratećim sadržajima mogle bi da bude i veća od planirane. 

Zbog rastegljivih troškova i sumnja da vlast krije određene rashode, iz Novog DSS-a traže formiranje komisije za Ekspo. 

"Zbog toga smo mi predložili jednu komisiju, skupštinsku komisiju, koja bi se bavila praćenjem realizacije projekta `Expo 2027` i čiju osnovni zadatak bi bio upravo da uđe u finansijski sistem,  finansijsku konstrukciju tog čitavog projekta i praćenjem realizacije projekta u smislu kvaliteta i dinamike izvedenih rada. Međutim, do sada nije bilo razumevanja", kaže Predrag Marsenić iz Novog DSS-a.

Nacionalni stadion trebalo bi da ima kapacitet od 52.000 sedećih mesta i da ispunjava međunarodne standarde UEFA, dok je završetak radova planiran za kraj 2026. godine. 

Komentari (0)

Srbija