Aktuelno iz kulture

Nikola Tesla bio učesnik više Svetskih izložbi: Nasleđe velikog naučnika inspiracija za EXPO 2027

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2024

-

14:31

Nikola Tesla bio učesnik više Svetskih izložbi: Nasleđe velikog naučnika inspiracija za EXPO 2027
Nikola Tesla - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nikola Tesla, jedan od najvećih umova moderne ere, ostavio je neizbrisiv trag na Međunarodnim izložbama, gde je njegova genijalnost redefinisala poimanje energije i tehnologije, a na Svetskoj kolumbijskoj izložbi u Čikagu stekao je i prvo značajno međunarodno priznanje, saopšteno je iz preduzeća EXPO 2027. 

Bilo je to 1893. godine kada je Tesla demonstrirao bezbednost i efikasnost napajanja naizmeničnom strujom. 

Njegovi svetlosni prikazi, napajani sistemom naizmenične struje, doslovno su osvetlili budućnost, stavljajući električnu energiju u središte globalnog napretka.

Na pariskoj Međunarodnoj izložbi 1900. godine, Tesla je nastavio da pomera granice mogućeg sa električnom energijom.

Otkrio je inovacije koje će kasnije postati osnova za bežičnu komunikaciju, demonstrirajući rane verzije onoga što sada prepoznajemo kao radio tehnologiju.

Teslini napori na ovoj svetskoj izložbi naglasili su njegovo dugogodišnje uverenje da se električna energija može iskoristiti za prenos ne samo snage već i informacija na velike udaljenosti. 

Teslino izlaganje u Parizu bilo je potvrda njegove dalekosežne vizije, postavljajući temelje za bežičnu budućnost koju doživljavamo danas.

Tako je 1917. godine, na Svetskoj izložbi elektrotehnike u Njujorku, Tesla dodatno pokazao svoju genijalnost, predstavljajući neke od svojih najnaprednijih ideja javnosti i kolegama naučnicima.

Iako to nije bila zvanična Svetska izložba, događaj je bio značajna platforma za Teslu da prikaže svoj doprinos elektrotehnici, uključujući njegov rad na bežičnom prenosu energije.

Takođe je tokom ovog perioda dobio prestižnu Edisonovu medalju, kao priznanje za njegova pionirska dostignuća u elektrotehnici. 

Iz EXPO 2027. ističu da dok se radujemo Specijalizovanoj izložbi u Beogradu, Teslino nasleđe ostaje trajni izvor inspiracije a njegov doprinos prošlim svetskim izložbama nastavlja da odjekuje, podsećajući nas na moć ljudske mašte i tehničkog napretka u kreiranju boljeg sveta. 

Dodaju da EXPO 2027 nastoji da se nadoveže na Teslinu viziju.

Tema izložbe u Beogradu je “Igraj za čovečanstvo”, a biće održana od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura