Biznis vesti

Direktor Jadra za Euronews Srbija: Uvereni smo da ovaj projekat može da bude realizovan bezbedno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/10/2024

-

22:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Direktor projekta Jadar Čad Bluit kaže za Euronews Srbija da nije zabrinut za budućnost tog projektakoji podrazumeva eksploataciju minerala, iako se u Skupštini Srbije vodi debata o litijumu. 

"Uvereni smo da ovaj projekat može da bude realizovan bezbedno u skladu sa najvišim standardima u Srbiji i Evropskoj uniji. Mi smo se opredelili da ispoštujemo sve ekološke standarde i ekološke uslove u Srbiji i EU i da napravimo ovaj projekat u skladu sa najvišim tehničkim standardima na svetu", rekao je on.

Upitan da li je računica u izveštaju grupe srpskih ekonomista da bi godišnji profit od projekta Jadar bio 2,6 evra po glavi stanovnika, i da bi to za srpsku stranu značilo oko 700 miliona evra za čitav period od 40 godina ispravan zaključak i kakva je računica Rio Tinta, sagovornik Euronews Srbija je rekao da njihova računica otvorena već godinama.

"Mi smo objavili punu procenu ekonomskog uticaja u septembru 2023, pročitao sam taj izveštaj od te grupe ekonomista i poslovnih ljudi. Izašao je dan pre skupštinske sednice o litijumu i nije napisan u stilu ekonomske studije. Vrlo je emotivan, puno je tu pretpostavki, pitanja i u mnogim slučajevima su stvari prosto isfabrikovane, pod pretpostavkom da ovaj projekat ne bi imao ekonomski efekat, direktno ili indirektno, to je potpuno protivno ekonomskim postulatima". 

Kakva bi bila ekonomska korist za građane Srbije? 

Bluit kaže da njihova studija u najmanju ruku pokazuje da bi imali više od 180 miliona evra godišnje u porezima koji će pripasti državi Srbiji i lokalnim samoupravama.

"Ako pogledamo efekte ovog projekta, u smislu radnih mesta, prilika za poslovanje malih i srednjih preduzeća, prilika za jedan lanac vrednosti za električna vozila, Srbija ima priliku da poveća BDP za više od 10 odsto i da stvori 20.000 radnih mesta sa visokim platama, koji su za budućnost Srbije. Baterije, katode, električna vozila, reciklaža, to je prilika za ekonomski preobražaj Srbije, jer Evropska unija 2035. godine prekida proizvodnju vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem", rekao je on.

Na konstataciju da projekat ovog obima zahteva ogromna ulaganja u infrastrukturu, Bluit kaže da je u njihovim kapitalnim troškovima više od 2,5 milijardi dolara.

"Sve što je pretpostavljamo vezano za naš projekat, mi plaćamo. Ako postoji infrastruktura koja je bi bila na raspolaganju za druge investitore, putevi, nešto što koriste drugi investitori, nešto što obezbeđuje država ili optšina, to je na državi. Sve što je vezano za naš projekat, projekat koji realizujemo radi projekta, mi ćemo finansirati i to je u okviru naših kapitalnih troškova", rekao je on. 

"Verujemo u budućnost litijuma"

Iz studije projekta Jadar procena je da će potražnja za litijumom rasti do 2030. Drugi podaci govore da postoji trend smanjenja tražnje za električnim automobilima. Fajnenšel tajms je pisao da je cena litijum karbonata pala za 80 odsto od juna prošle godine.

Na pitanje da li bi Rio Tinto mogao da se povuče iz projekta Jadar ukoliko bi se ispostavilo da su pogrešili u proceni cene i potražnje ceni, Bluit je odgovorio odrečno. 

On kaže da je juče Rio Tinto saopštio da je uputio jednu ponudu za kupovinu trećeg najvećeg  proizvođača litijuma na svetu, sa imovinom u SAD, Japanu, Kini, Kanadi, Australiji.

"Arcadia se zove kompanija i mi verujemo u budućnost litijuma. Vidimo taj izazov klimatskih promena sa kojim se suočava svaki građanin, svaka zemlja, mi želimo da se bavimo aktivnostima u budućnosti koje će pomoći dekarbonizaciju. Litijum je tu, biće tu u osnovi svih važnih baterija bilo za električna vozila, skutere, mobilne telefone, za skladištenje obnovljive energije. To je budućnost. Jedini način da se borimo protiv klimatskih promena je da se koriste baterije na obnovljivo punjenje u industriji, u transportu. I zato Rio Tinto ne gleda u budućnost samo deceniju dve, već pet decenija. Litijum je najveći element sa najvećom eneregtskom gustinom koji se može koristiti u baterijama", rekao je on. 

Kakav bi bio aranžman?

Na tvrdnje da za razliku od drugih zemalja u kojima Rio Tinto posluje, Srbija neće imati udeo u projektu i da bi taj aranžman mogao biti mnogo nepovoljniji nego u drugim zemljama, on je rekao da Rio Tinto posluje u čitavom svetu, da ima 57.000 zaposlenih i da su prošle godine platili 8,5 miliijardi američkih dolara u obliku poreza u svakoj zemlji u kojoj posluju i da poštuju zakone.

"Naša procena ekonomskog uticaja iz septembra 2023. godine urađena je su skladu sa propisima u Srbiji i Evropskoj uniji. Ako poslujemo u jednoj zemlji, možemo da imamo investicioni dogovor gde piše da država mora da ima udeo ili ulogu u projektu. To dolazi uz podsticaje, zaštitu investitora. Rio Tinto je otvoren u svakoj jurisdikciji da razgovara sa svakom vladom da se napravi jedan predlog, jedan aranžman koji će biti koristan za državu, lokalnu zajednicu u kojoj poslujemo, i za deoničare Rio Tinta", rekao je sagovornik Euronews Srbija. 

Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

On je govorio i o projektu u Gvineji gde se pominje da je tamo 15 odsto projekta kompanije Simandou Capital bio u vlasništvu države i da oni nisu ništa uložili. 

Bluit je rekao da je taj projekat, na kojem je radio, veoma veliki projekat svetske klase.

"To je deo investicionog okvira u okviru kojeg postoje zaštitne mere, podsticaji i olakšice za investitore. To je bio paket različitih uslova, sa svakom investicijom ne mogu da se gledaju elementi sami po sebi, već će da se gleda čitav paket tih uslova", rekao je on. 

On je naveo da ga je danas u skupštinskoj raspravi pomenio poslanik Miroslav Aleksić koji ga je optužio da se bavio korupcijom kao i Rio Tinto.

"Kategorički kažem, prvo i prvo, nisam bio tu, kada su se pojavile te optužbe radio sam na velikom projektu rudnika bakra u Mongoliji.  Rio Tinto nikada nije optužen za bilo kakvu korupciju u vezi sa tim projektom. Da se vratim na Gvineju, dok sam ja radio u Mongoliji, zavisi od toga šta stoji u zakonu, kakav je aranžman, da li postoji investicioni dogovor. Rio Tinto je otvoren za razgovore sa vladom, sa deoničarima u kojoj god zemllji da poslujemo", rekao je Bluit. 

Komentari (0)

Biznis