Politika

Litijum kao "jabuka razdora" političke i građanske javnosti - sagovornici Euronews Srbija o sednici u Skupštini Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/10/2024

-

18:02

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Rasprava u skupštinskoj sali postaje sve burnija, a povod za to je što je juče na dnevni red konačno došao Predlog zakona o Izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Na njemu sa jedne strane insistira opozicija, dok je sa druge starne ministarka rudarstva i energetike juče pozvala na odbacivanje ovog predloga. 

Ništa manje burno, sada već dve godine, nije ni u javnom prostoru. Naime, i oni koji su za i oni koji su protiv rudarenja Jadarita međusobno se optužuju da žele da "unište Srbiju". 

Sagovornici Euronews Srbije slažu se oko toga da litijum nije prva, a ni poslednja tema koja je ovako podelila javnost, ali svakako jeste jedna od onih koja je dovela do najoštrijih reči. Kažu i da je rasprava izašla iz okvira političkog diskursa, ali ne slažu se oko toga šta je suštinski problem - ko sve treba da se bavi pitanjem litijuma u Srbiji.

Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije/Peđa Vučković

 

Komentarišući održavanje sednice marketinški stručnjak Nebojša Krstić rekao je za Euronews Srbija da je loše to što predlagači zakona iz redova opozicije nisu imali kvorum za rad zbog čega, kako kaže, deluju neozbiljno u svom zahtevu. 

Sa druge strane, Aris Movsesijan iz Pokreta slobodnih građana kaže da se iz zasedanja u zasedanje javljaju proceduralni problemi što takođe nije dobro.

"Kad nešto počnete pogrešno, onda treba i dođete do toga da na kraju. Mislim da je cela kampanja bila pogrešna i da je sada jako teško vratiti i ovaj zakon koji je sada u Skupštini, u neki vid moratorijuma da se krene sa prave tačke. Profesor FPN-a, Darko Nadić, kaže u svom tekstu u Danasu da smo otišli predaleko u ovome, da bi trebalo da slušamo struku, a da se bavimo poluinformacijama", kaže.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Međutim, Krstić kaže da je sednica, po njegovom viđenju, dobro prošla, jer se ranije u javnosti provlačila teza da je vlast ta koja ne želi da se o litijumu govori. Kaže da je problem što juče najpre nije bilo kvoruma, jer to sa druge strane šalje poruku o tome koliko se ozbiljno doživljava ova tema, na kojoj, dodaje, pre svega insistira opozicija.

"Što se tiče same debate, mislim da je bila dobra i mislim da nije bilo ispada koji prevazilaze nešto što je već viđeno. Mislim da je predlog bio preširok i više od sat vremena su čitane biografije nekih ljudi. Imate ih na guglu, nije bilo potrebe. Mislim da je ministarka bila odlično spremljena. Odgovarala je na postavljana pitanja, onda ste imali par nekih poslaničkih nastupa koji su se uglavnom bavili poslovnikom, a ne temom Skupštine", kaže.

"Sednica zbog litijuma, a glavna tema poslovnik"

Krstić navodi da mu nije jasno zbog čega poslanici opozicije, dok su za Skupštinskom govornicom, ne govore više o temi, koju sami guraju u prvi plan, već se neprestano bave poslovnikom. To je po njemu, obeležilo jučerašnji dan u Skupštini.

Kaže da u Skupštinskoj sali nije video ništa više od onoga što je očekivao da će da bude, jer kako navodi opozicija se više bavila temom poslovnika nego litijumom.

"Bilo je dobro da se čuje ta kompilacija, 'the best of' svih tih besmislica izrečenih o litijumu, a onda je dobro bilo i da se odjednom čuje i celokupan odgovor, pošto je ministar sve to argumentovo tačku po tačku  i negirao i demantovao, odbacivao ono što je izrečeno", dodao je. 

Movsesijan smatra da iznuđena sednica, kako je okarakterisao, ne može da bude idealna jer je, kako objašnjava, došla na kraju umesto da se o litijumu priča dosta ranije.

"Sada očekujemo da svi nešto znaju o rudniku. Da građanin koji ujutru ide na posao, vodi dete u školu, ruča i sve to, u jednom trenutku isprati sve oko litijuma i da se informiše, pa da kaže na kraju da mu je sve jasno. To je na stručnoj javnosti. Međutim, sada su političari ti koji će o svemu da odlučuju", kaže.

Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije/Peđa Vučković

 

Krstić pak misli da je pitanje dosta kompleksnije i da ne može da se pojednostavljuje, i navodi da je ova zapravo nije od skoro u medijima, javnosti i političkom okruženju.

"Ova decembarska vlada nije dovela Rio Tinto, niti kočila iskopavanje. Dakle, on je doveden 2000-te. Pa su počela istraživanja. To je proces. Ne možete svoje malo dete da pošaljete odmah u peti razred. Prvo ga pošaljete u prvi, pa u drugi razred. Dakle, prvo istražujete da biste videli imate li šta da kopate, pa ćete onda da kopate. Da li biste vi bili za kopanje da se znalo gde ima i koliko ima i kako ćete da kopate, kako ćemo da kopamo. Dakle, to su spinovi prilično jeftini i takođe se njima obmanjuje javnost", rekao je.

Apostolovski: Rasprava u Skupštini deo našeg političkog folklora 

Novinar i kolumnista Politike Aleksandar Apostolovski je rekao da rasprava o litijumu postaje jedna od najvažnijih tema koja je, prema njegovom mišljenju, iracionalna. Kako je naveo, treba podsetiti da je nemački kancelar Olaf Šolc nedavno bio u Beogradu i da je potpisana neka vrsta strateškog partnerstva u oblasti kritičnih sirovina.  

"Srbija se opet našla u globalnoj igri", rekao je Apostolovski i ukazao da je reč o globalnoj energetskoj prekompoziciji čitavog sveta. 

"Svevišnji nam je podario litijum. Srbija se samo na osnovu toga nalazi u centru pažnje", naveo je ukazujući da su strasti zbog toga uzburkane.  

Napominje da je to strateški potencijal za trgovinu koji se ne odnosi samo na obnovljivu energiju.

"Uvek sam govorio da onaj ko danas poseduje litijum može da pregovara i o mnogim drugim stvarima, a ne samo o lopati i kopanju, ili otvaranju rudnika”, rekao je Apostolovski za Euronews Srbija. 

Euronews Srbija

Komentarišući raspravu u parlamentu, naveo je da je logično da će vlast preko skupštinske većine braniti svoju politiku i da će se usprotiviti predlogu zakona opozicije o zabrani eksploatacije litijuma. 

"Ali, pazite, to što će se odvijati u parlamentu je deo našeg političkog folklora. Opozicija će, naravno iz sve snage, posebno njen ekološki deo, glasati protiv eksploatacije litijuma, a vlast će to braniti", istakao je. 

Apostolovski se vratio na sastanak Vučića i Šolca, ukazujući da to prevazilazi eksploataciju litijuma, već da je tu reč o budućnosti sveta koja će se očigledno zasnivati na zelenoj tranziciji i obnovljivim izvorima energije.  

"Mislim da će to prevazići značaj rasprave u našem parlamentu. Dakle, igra je već odavno počela. Tu je pre svega odnos SAD i Kine. Mi sada vidimo da Amerikanci čak prave neki kontraprojekat kineskom projektu Pojas i put. Neki ga nazivaju i Maršalovim planom. Ali sve će se zapravo zasnivati na energetici i na lancu snabdevanja i eksploataciji upravo takvih sirovina kao što je litijum", rekao je novinar Politike.  

Kaže i da je rasprava o litijumu zanimljiva zato što nikada ne može da postoji sterilni rudnik. 

"Nisam čuo da je negde u svetu izmišljen rudnik koji ne zagađuje životnu sredinu. Samo je pitanje stepena kontrole i zaštite koji je prihvatljiv", rekao je Apostolovski.

Komentari (0)

Srbija