Biznis vesti

Menja se stav građana o Rio Tintu posle burnog leta? Šta nam govori nova anketa o podršci kopanju litijuma u Srbiji?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2024

-

18:58

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Najnovije istraživanje Nove srpske političke misli (NSPM) o stavovima građana po pitanju rudarenja litijuma u Srbiji pokazalo je da je procenat onih koji se protive Rio Tintu porastao, odnosno da se smanjio broj onih koji sebe smatraju pristalicama projekta Jadar.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od hiljada ispitanika telefonskim putem u periodu od kraja avgusta do početka septembra. Na pitanje "da li podržavate plan da kompanija Rio Tinto otvori rudnik litijuma u dolini Jadra?", 25 odsto ispitanika reklo je da, 59 odsto odgovorilo je ne, dok se bez stava izjasnilo gotovo 16 odsto.

Da bi struka trebalo da donese konačnu odluku o otvaranju rudnika litijuma smatra 53 odsto, svega 30 odsto je odgovorilo da bi to trebalo da budu upravo građani na referendumu, dok se na trećem i četvrtom mestu nalaze vlada Srbije, odnosno predsednik Aleksandar Vučić, za kojeg se izjasnilo 5 odsto ispitanika, bez stava je 7 odsto.

Na pitanje ko bi imao najviše koristi od otvaranja rudnika, gotovo 24 odsto je glasalo za kompaniju Rio Tinto, 22 odsto za Nemačku i Evropsku uniju.

Nešto manje ispitanih reklo je da bi građani Srbije mogli da imaju koristi, oko 19 osto se izjasnilo za sadašnju vlast, dok je bez stava 14 odsto ispitanika.

Glavni urednik NSPM Đorđe Vukadinović za Euronews Srbija naglašava da se njihovo istraživanje pogodilo sa kampanjom vlasti u korist litijuma tokom leta i dodaje da su jedan od faktora bili i protesti protiv rudarenja. On smatra da je još uvek rano da se te najnovije promene reflektuju u ovoj anketi, ali je stava da je skok broja protivnika kopanja ozbiljan.

"Epilog je, da kažemo kratko i jasno, da litijumska kampanja vlasti nije dala očekivane rezultate. Mislim da su toga svesni sam gospodin Vučić i oni oko njega", zaključak je Vukadinovića.

Glavni urednik NSPM pretpostavlja da i Rio Tinto radi slična istraživanja, kao i neko za kabinet predsednika Vučića.

"Ova letnja kampanja je pogodovala više, kao neka vrsta reakcije ili bumerang efekta, protivnicima, jer je njihov procenat praktično na 60 odsto, a podrška je ostala. Ja sam, iskreno kažem, bio iznenađen, ja sam mislio da će se ovi neizjašnjeni možda povijati ili više ići ka, baš kao posledica kampanje, ka podršci", rekao je Vukadinović dodavši da se ipak smanjio broj neizjašnjenih.

Ceo razgovor sa Đorđem Vukadinovićem možete pogledati u videu na početku teksta.

Barjaktarović: Opada poverenje onima koji su plasirali netačne podatke

Predsednik Društva geoloških inženjera i tehničara Srbije Dejanom Barjaktarovićem je za Euronews Srbija rekao da je čitava tema previše ispolitizovana i upozorava da se plasiraju mnogi netačni podaci

"Ovo je bio posao struke. Da struka reši i da kaže šta je dobro za ovu državu. Nažalost, teme su više ispolitizovane, tako da sad svakako ne možete da izbegnete sud javnosti i sud građana. Svakako i oni treba da kažu neko svoje mišljenje. Problem je, što sam više puta ukazao, što su 95 odsto podataka koji se plasiraju u javnosti netačni. Ne samo što su netačni, nego dobar deo tih podataka je zlonamerno, plasiran da stvori takvu atmosferu. Drago mi je što 53 odsto građana smatra da treba struka da kaže završnu reč o tome i da predloži šta će i kako će da se radi", kazao je stručnjak i dodao:

"Na kraju konačna odluka, opet, kao što se to više puta ponovilo, mora da bude na političarima. Oni su ti koji donose odluku. To je i izvršna vlast nekoliko puta rekla".

Barjaktarović takođe ne misli da su podaci istraživanja sasvim realni i da je sada više neizjašnjenih građana, kada se struka uključila u raspravu. Po njemu, opada poverenje onima koji su plasirali pomenute netačne podatke, i dodaje da ne zna po čijem nalogu je to rađeno.

"Struka se nije sad prvi put uključila. Struka se je uključila još 2021. godine, kada je bilo prvih napada. Samo što tada niko nije hteo da nas čuje", kazao je naš sagovornik.

Kompletan razgovor sa Dejanom Barjaktarovićem možete pogledati u videu ispod teksta.

Euronews

Komentari (0)

Biznis