Politika

Rio Tinto odbacio optužbe o korupciji i mešanju u izbore koje je izneo Miroslav Aleksić

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2024

-

15:12

Rio Tinto odbacio optužbe o korupciji i mešanju u izbore koje je izneo Miroslav Aleksić
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rio Tinto odlučno odbacuje optužbe o korupciji i mešanju u izbore koje je izneo lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić. On je, naime, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije juče izneo tvrdnje da je Rio Tinto u Gvineji učestvovao u nameštanju izbora, kao i da ova kompanija "ostavlja pustoš i probleme u državama u kojima radi".

Izvršna direktorka Rio Tinto Minerala, Šinejd Kaufman (Sinead Kaufman), koji obuhvata i Projekat "Jadar", izjavila je da Rio Tinto ima "nultu toleranciju na bilo koji oblik korupcije ili političkog i izbornog mešanja gde god da posluje u svetu".

Saopštenje prenosimo u celosti:

"Rio Tinto je posvećen poslovanju po najvišim standardima integriteta i obezbeđivanju da naši projekti koriste zajednicama i zemljama domaćinima. Nastavljamo da razvijamo odnose sa svim zainteresovanim stranama kako bismo podržali dijalog zasnovan na činjenicama“. 

Kompanija Rio Tinto širenje netačnih informacija i neosnovanih optužbi, posebno onih koji u bilo kom obliku impliciraju korupciju, shvata ozbiljno i koristićemo sva raspoloživa pravna sredstva kako bismo zaštitili reputaciju kompanije. Kompanija će u narednom periodu detaljno odgovoriti Aleksiću na sve iznete navode.  

Smatramo da iznošenje neosnovanih i neodgovornih navoda od strane Aleksića predstavlja pokušaj da se pažnja javnosti skrene sa Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Cilj ovog Predloga je da Srbija potencijalno postane prva zemlja na svetu u kojoj su zakonom zabranjena geološka istraživanja i eksploatacija litijuma i bora na osnovu nenaučnih i netačnih informacija na kojima je ovaj Predlog baziran. Čitavo obraćanje Aleksića deluje kao pokušaj da se zaustavi javni dijalog zasnovan na naučno utvrđenim činjenicama o projektu 'Jadar', jednom od najperspektivnijih i najbolje istraženih nalazišta litijuma u Evropi. 

Kompanija Rio Tinto je na raspolaganju za dijalog sa svim zainteresovanim stranama koje zaista žele da vode razgovor zasnovan na činjenicama kako bi u potpunosti razumele projekat, mere zaštite životne sredine i koristi koje bi mogao doneti"

 

 

 

Komentari (0)

Srbija